Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

ΤΟΣΟ ΧΑΜΗΛΑ ΠΟΥ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΑ ΗΤΑΝ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΑΤΟΣ..


 Άρχισαν από χθες το βράδυ τα σενάρια επί των σεναρίων

..Αρχής γενομένης από την αλλαγή του υποψηφίου μέχρι τη συνάντηση Καμμένου Μητσοτάκη που μόνον αθώα δεν είναι..

Στους 160 έφτασε ο αριθμός των βουλευτών που άθροισε η συγκυβέρνηση, χτες βράδυ, στην πρώτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ), συγκεντρώνοντας 5 επιπλέον βουλευτές από όσους μετρούν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (155). 

Την ίδια ώρα που όλα τα ενδεχόμενα μένουν ανοιχτά για τις επόμενες δύο ψηφοφορίες (στις 23/12 και 29/12), στο φόντο των εντεινόμενων διεργασιών στο αστικό πολιτικό σύστημα, των μετακινήσεων μεταξύ των δυνάμεων της αστικής διαχείρισης και των διαφόρων σεναρίων για την «επόμενη μέρα», η όξυνση του καβγά μεταξύ συγκυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εγκλωβίσει το λαό σε ρόλο θεατή, να μετρά «κουκιά» και να αποδέχεται ως μονόδρομο τα δεσμά της ΕΕ και των μνημονίων διαρκείας.


Στο μεσοδιάστημα, η κυβέρνηση κινείται σταθερά και απαρέγκλιτα στη βασική γραμμή της άρχουσας τάξης για επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων, κυβερνητικής σταθερότητας και ομαλής εναλλαγής στη διαχείριση της εξουσίας της, ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα τα προαπαιτούμενα του κεφαλαίου στο πλαίσιο του ενός και μόνου δρόμου που έχει επιβάλλει τα μνημόνια και την επιτήρηση. Του δρόμου του Ευρωμπορντέλου

Ενδεικτικά, από νωρίς το μεσημέρι, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά εξέδωσε ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι «η θετική ψήφος των βουλευτών (σ.σ: στην ψηφοφορία για ΠτΔ), βεβαίως δεν εκλαμβάνεται ως ψήφος υπέρ της κυβέρνησης. Αλλά ως απόφαση υπεράσπισης του Συντάγματος και σεβασμού του ίδιου του θεσμού του ΠτΔ. Οπως και ως αποφυγή μιας πολιτικής περιπέτειας που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

Το απόγευμα, λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, (γνωρίζοντας σε ποιες ακριβώς ιδιοτελείς συνειδήσεις απευθυνόταν) συγκάλεσε στη Βουλή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, όπου κοντολογίς ζήτησε να επιτευχθεί ένα μίνιμουμ «εθνικής συνεννόησης» και συναίνεση μεταξύ των κομμάτων του «συνταγματικού τόξου», των «υπεύθυνων δημοκρατικών δυνάμεων», ώστε να εκλεγεί οπωσδήποτε ΠτΔ από την παρούσα Βουλή, να συμμετάσχουν σε μια «εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης», για να ολοκληρωθεί η δίμηνη διαδικασία αξιολόγησης από την τρόικα, να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης και κατόπιν να συζητήσουν την ημερομηνία πρόωρων εκλογών. Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα και δε φοβάται τις εκλογές, αν και τις θεωρεί «βλαπτικές» για τη χώρα.
 
Η ψηφοφορία

Στα της χτεσινής ψηφοφορίας, επί 295 παρόντων βουλευτών, υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα ψήφισαν 160 βουλευτές, 135 δήλωσαν «παρών» (βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας δεν υπάρχουν «κατά», όσοι διαφωνούν ψηφίζουν «παρών») και 5 απουσίαζαν.

Πέραν των 155 βουλευτών των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, υπέρ Δήμα ψήφισαν και οι «ανεξάρτητοι» Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Χρ. Αηδόνης, Κ. Μάρκου, Γ. Νταβρής.
«Παρών» δήλωσαν οι «ανεξάρτητοι» Β. Πολύδωρας, Β. Οικονόμου, Π. Τατσόπουλος, Β. Καπερνάρος, Μ. Ιατρίδη, Γ. Κουράκος, Π. Μουτσινάς, Π. Μελάς, η ψήφος των οποίων έχει μπει στο μικροσκόπιο για τις επόμενες ψηφοφορίες. Σημειωτέον, βγαίνοντας ο Π. Μελάς από τη Βουλή δήλωσε ότι στις επόμενες ψηφοφορίες η ψήφος του «θα είναι σε θετική κατεύθυνση».
Απόντες από την ψηφοφορία ήταν οι «ανεξάρτητοι» Γ. Κασαπίδης, Κ. Γιοβανόπουλος, Ευ. Μπούκουρας και Χρ. Αλεξόπουλος και (δικαιολογημένα) η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Χατζησοφιά.

Από πλευράς ΝΔ, υψηλόβαθμα στελέχη σημειώνουν ότι όλα θα παιχτούν στην τρίτη ψηφοφορία στις 29/12. Αλλωστε και ο Αντ. Σαμαράς, εξερχόμενος χθες βράδυ από τη Βουλή, είπε ότι υπάρχουν μπροστά άλλες δύο ψηφοφορίες. Επανέλαβε τα εκβιαστικά και τρομοκρατικά για το λαό διλήμματα ότι «οι συνθήκες είναι δύσκολες για τη χώρα και (...) δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες». Εξέφρασε την ελπίδα του ότι «θα εκλεγεί ΠτΔ».
 
Σενάρια επί σεναρίων

Στο μεταξύ, επιτελεία αναπαράγουν σενάρια περί αλλαγής υποψηφίου ΠτΔ από τον Σαμαρά ή/και ότι οι Ευ. Βενιζέλος - Γ. Παπανδρέου και οι 8 «ανεξάρτητοι» βουλευτές που κατέθεσαν πρόσφατα πρόταση για συναινετική εκλογή ΠτΔ, θα ζητήσουν σχηματισμό κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» που θα ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ίσως και με απομάκρυνση Σαμαρά - Βενιζέλου.
Από τη ΝΔ διαψεύδουν τα σενάρια αυτά, επιμένοντας ότι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ λειτουργούν ευθυγραμμισμένα, στηρίζοντας την υποψηφιότητα Δήμα μέχρι τέλους. Τα σενάρια αυτά διαψεύδονται αρμοδίως κι από το ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση και στο εσωτερικό της ΝΔ αναζητείται πλέον κάποια διέξοδος. Ενδεικτικά, η Ντ. Μπακογιάννη, βγαίνοντας από την ψηφοφορία, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα ήταν κατάτι λιγότερο απ' ό,τι περίμενε, και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει ...«πρωτοβουλίες».
Και συνάντηση Μητσοτάκη - Καμμένου

Σε ένα τέτοιο φόντο, γνωστοποιήθηκε χτες ότι σήμερα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, θα συναντηθεί με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κων. Μητσοτάκη, μετά από πρόσκληση του δεύτερου.

Κατά πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης θέλει να συζητήσει με τον Καμμένο τις πολιτικές εξελίξεις και κυρίως την πορεία της χώρας και την προεδρική εκλογή, καθώς και τους «σοβαρούς κινδύνους» που μπορούν να υπάρξουν σε περίπτωση «αστάθειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: