Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

ΠΕΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΒΟΛΩΝ Η ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ

Ο Ραγκούσης (του κοινωνικού αυτοματισμού): "Είστε αποτυχημένοι να φύγετε .."


Στην αντεπίθεση περνά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, στην κόντρα της με την πλευρά του Γ. Παπανδρέου για τη μελλοντική πορεία του κόμματος, την προεδρία του και την κατεύθυνση που θα πάρουν οι διεργασίες αναμόρφωσης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ διακίνησε χθες δήλωση βουλευτών του, υποστηρικτική προς τα σχέδια του Ευ. Βενιζέλου.


Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές μέρες ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε έκτακτο συνέδριο, εκλογή νέου προέδρου από τη βάση και εγκατάλειψη του εκλογικού σχήματος της «Δημοκρατικής Παράταξης». Δίπλα στον Γ. Παπανδρέου στάθηκαν με δηλώσεις τους στελέχη, όπως οι Φ. Σαχινίδης, Γ. Ραγκούσης, Θ. Μωραΐτης και Σ. Κεδίκογλου.
Χθες, ως «απάντηση» διακινήθηκε κοινή δήλωση των βουλευτών Γ. Δριβελέγκα, Δ. Κρεμαστινού, Γ. Κουτσούκου, Χρ. Γκόκα, Μ. Κασσή, Δ. Σαλτούρου και Π. Δήμα, για «την πορεία ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης».

Οι προαναφερόμενοι υποστηρίζουν ότι «η συμπαράταξη του ΠΑΣΟΚ με όλους, όσοι στρατευθούν στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Παράταξης, αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να εκφράσουμε τις διάσπαρτες δυνάμεις του κόσμου της κεντροαριστεράς», η ανασυγκρότηση της οποίας αποτελεί κομβικό σημείο στην πορεία αναδιάταξης συνολικά του αστικού πολιτικού σκηνικού. Παραπέμπουν δε και στη ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου ότι «στο ΠΑΣΟΚ έλαχε ο κλήρος να ηγηθεί της Δημοκρατικής Παράταξης».

Παραπέρα, «φωτογραφίζοντας» τον Γ. Παπανδρέου και όσους διατέλεσαν υπουργοί στην κυβέρνησή του, σημειώνουν: «Οφείλουμε όλοι και ιδίως όσοι είχαν την πρώτη ευθύνη για τις αποφάσεις της τελευταίας πενταετίας, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να λειτουργήσουμε με το απαραίτητο πνεύμα ενότητας, χωρίς επιστροφή σε ξεπερασμένες από τα πράγματα αντιπαραθέσεις, που δεν εξυπηρετούν ούτε τη χώρα ούτε την παράταξη».
 
Ραγκούσης: «Είστε αποτυχημένοι, να φύγετε»

Τα παραπάνω δε μένουν δίχως απάντηση από την άλλη πλευρά. Ενδεικτικά, ο Γ. Ραγκούσης σχολιάζοντας χθες τις δηλώσεις Βενιζέλου για πιθανή παράταση του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής επιτήρησης, έγραψε στο διαδίκτυο: «Ο Β. Βενιζέλος μετά την συνάντησή του με τον Α. Σαμαρά δήλωσε: "Πιθανή η παράταση του Μνημονίου". Ρωτώ: Ποια χώρα, ποια δημοκρατία και ποιο Κοινοβούλιο που θέλει να αυτοπροστατευτεί από την επέλαση του λαϊκισμού δεν θα άλλαζε τώρα έναν, πλέον τεκμηριωμένα, αποτυχημένο πρωθυπουργό και αντιπρόεδρο;».
Επιπλέον, νεολαίοι, υποστηρικτές του Παπανδρέου, με μηνύματα στο διαδίκτυο και προσκλήσεις, καλούν σήμερα στο «Βελλίδειο» στη Θεσσαλονίκη, σε «ανοιχτή εκδήλωση» για τη «δημιουργία προοδευτικού δικτύου».

Σε αυτό το κλίμα, προβάλλονται τρία σενάρια για την επόμενη μέρα: Ο Παπανδρέου ξεκινά διαδικασία συλλογής υπογραφών (απαιτείται το 1/3 των μελών της ΚΕ ή το 50% των νομαρχιακών επιτροπών ή το 10% των μελών) ώστε να επιβάλει συνέδριο μέσω του Καταστατικού.

 Ιδρύει νέο κόμμα (ο Ραγκούσης μιλούσε τις προάλλες για «γέννηση ενός νέου, σύγχρονου, προοδευτικού πολιτικού υποκειμένου», για «μια νέα ενότητα για το μέλλον όλων των προοδευτικών πολιτών και αξιόπιστων πολιτικών που είναι σήμερα διασκορπισμένοι στα 4 σημεία του πολιτικού ορίζοντα. Από την ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ - μη περιλαμβανομένης της δημαγωγικής του ηγεσίας - και τις υγιείς πατριωτικές δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού»). 

Επιλέγεται τρίτο πρόσωπο για την ηγεσία του κόμματος (ήδη πχ. ο βουλευτής Μ. Κασσής, παρότι υπογράφει την παραπάνω υποστηρικτική στον Ευ. Βενιζέλο δήλωση, έχει προτείνει ως μεταβατική λύση την Φ. Γεννηματά).

Δεν υπάρχουν σχόλια: