Δικό τους το μαχαίρι (ΤΑΪΠΕΔ-ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ) δικό τους και το πεπόνι (ΕΛΛΗΝΙΚΟ!)
Τυφλό σε όλα τα επιχειρήματα κατά της διαδικασίας παραχώρησης του Ελληνικού στην LamdaDevelopmentαποδείχθηκε το 6ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που «άναψε πράσινο» στην πώληση του καλύτερου φιλέτου της Αττικής σε τιμές... Βραχατίου Κορινθίας, όπως κατήγγειλε πρόσφατα το Τεχνικό Επιμελητήριο.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, ζητείται ήδη η παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Οι δικαστές του 6ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπό την προεδρία του κ. Σωτήρη Ντούνη, ακολούθησαν την ίδια οδό, που έχουν ακολουθήσει και σε άλλες περιπτώσεις αμφιλεγόμενων διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ: τα βρήκαν όλα νόμιμα, ηθικά και... αγγελικά πλασμένα, απορρίπτοντας όλες τις ενστάσεις του Ζ’ Κλιμακίου, το οποίο αρχικά είχε μπλοκάρει την υπογραφή της σύμβασης.
Και αυτό παρότι, στη συζήτηση της υπόθεσης πριν από ένα μήνα περίπου, ο αντεπίτροπος του 6ου Τμήματος είχε, πολύ εύλογα, χαρακτηρίσει βάσιμες τις θέσεις των δικαστών του Ζ’ Κλιμακίου, σε ό,τι αφορά την παραβίαση της νομοθεσίας, με την τροποποίηση σημαντικών όρων του διαγωνισμού στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας.
Ούτε η τροποποίηση των όρων, όμως, συγκίνησε τους δικαστές του 6ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προφανώς επειδή δέχθηκαν την επιχειρηματολογία του ΤΑΙΠΕΔ ότι οι όροι αυτοί δεν ήταν σημαντικοί! Το μεγάλο ερώτημα, όμως, είναι αν η εμπλοκή της Δικαιοσύνης με αυτή την κορυφαία, αμφιλεγόμενη ιδιωτικοποίηση μπορεί να τελειώσει με αυτή την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθήνας, Νάντια Βαλαβάνη, διερωτάται χαρακτηριστικά σε δήλωσή της: «Μήπως ήρθε η ώρα ν’ ασχοληθεί με το Ελληνικό η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου»; Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενη τη μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου, που διαπιστώνει ότι το Ελληνικό πωλείται στο 1/5 της τρέχουσας αξίας του, αφήνει σαφέστατα να εννοηθεί ότι θα πρέπει να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες για την πιθανή ζημιά που υφίσταται το Δημόσιο.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΤΕΕ, το οποίο, όπως υπενθυμίζει η κ. Βαλαβάνη είναι ο επίσημος θεσμικός σύμβουλος του Ελληνικού Δημοσίου για τεχνικά θέματα και ας το έχει ξεχάσει εδώ και καιρό η κυβέρνηση, η σημερινή αξία του Ελληνικού είναι περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ πωλείται έναντι μόλις 900 εκατ. ευρώ με τμηματική καταβολή του τιμήματος.
Έτσι, υπολογίζεται ότι το τίμημα αντιστοιχεί στο 1/5 της αξίας! Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης, στην πρόσφατη παρουσίαση της μελέτης για το Ελληνικό καυτηρίασε με έντονο τρόπο τη διαδικασία που ακολούθησε το ΤΑΙΠΕΔ, υπενθυμίζοντας, μεταξύ άλλων, και την καθυστερημένη αλλαγή του πολύ σημαντικού όρου, που προέβλεπε ότι το Δημόσιο θα κρατούσε το 30% των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ, ώστε να κερδίσει από τις υπεραξίες που θα αποκτούσε από την αξιοποίησή του. «Σήμερα όμως, μεταβιβάζεται το 100% των μετοχών», τόνισε ο κ. Σπίρτζης.
Σχετικά με τη διαδικασία ανέφερε ότι «υποβλήθηκαν αρχικά 9 εκδηλώσεις ενδιαφέροντος και ο διαγωνισμός κατέληξε με μία προσφορά, όπως συνηθίζει το ΤΑΙΠΕΔ. Στο ενδιάμεσο υπήρξε μνημείο πράξεων αδιαφάνειας, με αποφάσεις για δυνατότητες τροποποίησης των όρων, του χρονοδιαγράμματος της πρόσκλησης και της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Αποκορύφωμα το δικαίωμα της λειτουργίας καζίνο, το οποίο δόθηκε μετά την επιλογή του επενδυτή, με μια προσφορά, η οποία μάλιστα δεν περιλαμβάνεται στην εκτίμηση της μελέτης ως αξία άδειας πολύ κλειστών δραστηριοτήτων».
Αν με αυτές τις διαδικασίες, το ΤΑΙΠΕΔ κατέληξε σε μια πώληση με τόσο χαμηλό τίμημα, εύλογο θα ήταν να ανέμενε κανείς μια εισαγγελική έρευνα, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Βέβαια, οι υπεύθυνοι του ΤΑΙΠΕΔ χαίρουν ειδικά νομοθετημένης ασυλίας έναντι της Δικαιοσύνης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μπορεί να μείνει αδιάφορη μπροστά σε τόσο σοβαρές καταγγελίες...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου