Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΝΗΣΣΑΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ

  Το κείμενο αυτό γραφθηκε από τον Κώστα Μπετινάκη πριν ο Κύπριος πρόεδρος ασθενήσει (;) και εκπροσωπηθεί από το δικό μας ανδρείκελο τον Σαμαρά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αναφέρεται για το τι επρόκειτο να θίξει ο κ Αναστασιάδης σε αυτό σε σχέση με την επικίνδυνη κατάσταση που προκαλούν οι Τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο.. Κατά συνέπεια να κρατήσετε μικρό καλάθι στο αν πρώτον θα τον εκπροσωπήσει επαρκώς και δεύτερον αν εκπροσωπήσει τα ελληνικά συμφέρονται καν..


Ο Κύπριος Πρόεδρος στις Βρυξέλλες θα καταγγείλει την Τουρκία 



Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, θα καταγγείλει τις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδριάζει αύριο στις Βρυξέλλες, όσο και κατά τις επαφές που θα έχει στο περιθώριο της συνόδου. 

  Όπως δήλωσε στο ΡΙΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ήδη προγραμματισθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέηβιντ Κάμερον με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις τουρκικές ενέργειες στην περιοχή. Η συνάντηση πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος της Βρετανίας.

 
  Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει το θέμα και στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος, ενώ θα έχει την ευκαιρία να το θέσει και στις κατ' ιδίαν επαφές του με διάφορους ηγέτες.
  Αναφερόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι στην ημερήσια διάταξη δεν περιλαμβάνεται συζήτηση των τουρκικών προκλήσεων, αφού έχει καθορισθεί πριν από τρείς μήνες. Πρόσθεσε ωστόσο ότι στην ενότητα άλλα θέματα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναφερθεί στις τουρκικές προκλήσεις. «Ήδη είπε έχουμε έλθει σε επαφή με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβούλιου». Τόνισε επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ζητήσει όπως το Συμβούλιο στείλει ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα προς την Άγκυρα.
 
Κανονικά η γεώτρηση της ΕΝΙ - Kogas
  Κανονικά συνεχίζονται οι εργασίες της κοινοπραξίας ΕΝΙ - Κogas, στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» του τεμαχίου εννέα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη.
Μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι κανονικά και χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα γίνεται και ο εφοδιασμός στην πλατφόρμα, ενώ δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρενόχληση των ελικοπτέρων της κοινοπραξίας.
 
Ο Κύπριος υπουργός τόνισε ότι η πορεία των εργασιών βρίσκεται στο πλαίσιο των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί, το γεωτρύπανο έφθασε στο βάθος που έπρεπε να ήταν και ότι τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται εντός του Δεκεμβρίου.
Ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε επίσης ότι τα πολεμικά σκάφη της Τουρκίας παρακολουθούν την γεώτρηση από απόσταση πέντε χιλιομέτρων, ενώ το Barbaros δεν είναι ορατό από την εξέδρα της γεώτρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής δεν έχει αρχίσει σεισμογραφικές εργασίες.
 
Η Τουρκία σκληραίνει τη στάση υπέρ του προτεκτοράτου της
 Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ισχυρίσθηκε ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ λόγω της συμφωνίας που έχει κάνει με το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος και απείλησε την διεθνή κοινότητα να μην δοκιμάσει να προκαλέσει εμπόδια στο «Barbaros». Προειδοποίησε ακόμη πως «αν η ελληνοκύπριοι λένε ότι οι τουρκοκύπριοι δεν έχουν δικαίωμα στις φυσικές αυτές πηγές τότε θα πρέπει να αποδεχτούν τη λύση των δύο κρατών.
  Από την άλλη,

το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, γενικόλογα αναφέρθηκε στις θέσεις της Λευκωσίας, γέρνοντας επιδεικτικά προς ττην τουρκική άποψη ότι «ο φυσικός πλούτος θα πρέπει να μοιραστεί ισομερώς στις δύο κοινότητες».
 Η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥπΕξ απέφυγε να σχολιάσει την προκλητική στάση της Άγκυρας με τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους «Μπαρμπαρός» που προκλητικά πηγαινοέρχεται στην κυπριακή ΑΟΖ, παρ΄όλο που ρωτήθηκε γι' αυτές...

Δεν υπάρχουν σχόλια: