Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΒΟΥΡΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΤΑ ΟΛΑ ΝΑ ΚΑΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ


Είναι ότι θέλουν οι αφέντες και οι κύριοί τους να είναι!!


Ως μια «σημαντική οικονομική και κοινωνική καινοτομία» παρουσίασε την πρότασή του για θεσμοθέτηση της «ρήτρας απασχόλησης» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με αυτή, εάν κάποια επιχείρηση αυξάνει την απασχόληση «μπορεί να προβλεφθούν εκπτώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων», που ενδέχεται να επεκταθεί και στις μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις ή εναλλακτικά «να προβλεφθεί πρόσθετη έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές (εργοδοτικές) για όσες επιχειρήσεις αυξήσουν την απασχόληση (σε μέση ετήσια βάση)».


Η ίδια ρήτρα μπορεί να εφαρμοστεί και στα επενδυτικά σχέδια, καθώς η αύξηση της απασχόλησης «μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό κριτήριο μοριοδότησης προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, Αγροτικής Ανάπτυξης, στον Αναπτυξιακό Νόμο, Περιφερειακής Συνοχής κ.λπ.)».

Επί της ουσίας, με προτάσεις σαν κι αυτές και με προκάλυμμα την αύξηση της απασχόλησης, η κυβέρνηση θα κατευθύνει τα χρηματοδοτικά πακέτα στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, θα στηρίξει εκείνους τους κλάδους που οι επιχειρήσεις έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, ενώ ταυτόχρονα προωθεί με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς την εκδίωξη από την αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τα δώρα της κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις έγιναν δεκτά με ικανοποίηση από τον ΣΕΒ, ο πρόεδρος του οποίου, Θ. Φέσσας, σημείωσε: «Ανταποκρινόμαστε πολύ θετικά στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σωστή ιδέα, ούτως ώστε οι νομοταγείς και συνεπείς επιχειρήσεις να επιβραβεύονται έμπρακτα για την απασχόληση που δημιουργούν και για τις εισφορές που πληρώνουν».

Στα προγράμματα ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ επικέντρωσε το ενδιαφέρον των μεγαλοξενοδόχων ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Α. Ανδρεάδης. Οπως είπε, θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους στον τουρισμό «να γίνουν καλύτεροι και πιο ανταγωνιστικοί για να μπουν στις επιχειρήσεις», δηλαδή να γίνουν πιο φθηνοί και πιο παραγωγικοί και με το ξεζούμισμά τους να αυξήσουν πολλαπλάσια τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων.

Για την ανάγκη «κοινωνικής συμφωνίας» κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, επικροτώντας και αυτός «την αναγνώριση, έμπρακτα του συνεπούς εργοδότη», όπως είπε. Στα προγράμματα σε ειδικές ηλικιακές ομάδες ανέργων εστίασε το ενδιαφέρον του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, μαζί με την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων και την έλλειψη ρευστότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: