Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΛΛΑΔΑ - ΣΚΟΠΙΑ


 Διαφωνούν ως προς το όνομα ομονοούν στις μπίζνες!!


Τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, στον ομόλογό του από τη γειτονική χώρα, Ν. Πόποσκι, σε συνάντησή τους, αργά το βράδυ της Παρασκευής, στο περιθώριο της παρουσίας τους στην 69η Γενική 
 Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. 

Αυτά επί του προσκηνίου.. Γιατί επί του παρασκηνίου και παρά τις επιμέρους διαφορές τους, οι κοινωνικές ελίτ των δύο χωρών δεν παραλείπουν να προωθούν συστηματικά τις μεταξύ τους μπίζνες.


Κατά ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου, ο Ευ. Βενιζέλος «επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει κάνει ήδη πολύ σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση μιας κοινά αποδεκτής σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, μιας όμως ονομασίας για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή (erga omnes)». Υποστήριξε, εξάλλου, ότι «η ελληνική θέση στο θέμα αυτό έχει προ πολλού διαμορφωθεί, συγκεντρώνει ευρεία συναίνεση, και δεν επηρεάζεται από συγκυριακές εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες».

Χτες, σε νέα ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται «η θέση της Ελλάδος υπέρ ενός σύνθετου ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν τη λέξη "Μακεδονία" και όχι πριν τη λέξη "Δημοκρατία" που θα χρησιμοποιείται έναντι πάντων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή».

Απαντώντας, εξάλλου, ο Ευ. Βενιζέλος σε σχετικό ερώτημα του Ν. Πόποσκι, επιβεβαίωσε την ελληνική θέση (που είχε διατυπώσει και κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια ως προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, φέτος το Μάρτη) υπέρ της κατασκευής διασυνδετηρίου αγωγού του TAP (ο αγωγός που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, Αλβανίας, Ιταλίας) μεταξύ Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

 «Ο διασυνδετήριος αυτός αγωγός ενισχύει τη δυναμική και τη σημασία του TAP και προσφέρει στη γειτονική χώρα μια εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας με φυσικό αέριο», αναφέρει επ' αυτού το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Σημειωτέον, μιλώντας ο Ευ. Βενιζέλος το Σάββατο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση «στηρίζει την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της γείτονος χώρας και συγκαταλέγεται εδώ και πολλά χρόνια μεταξύ των εκεί κορυφαίων άμεσων ξένων επενδυτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: