"Γκέτο Τσιγγάνων" η περιοχή με την ανοχή αν όχι τη συνδρομή της Πολιτείας
Ένταση επικρατεί στη λεωφόρο Μεσογείων, στο ύψος του Νομισματοκοπείου, λόγω διαμαρτυρίας Ρομά που μένουν στον καταυλισμό του Χαλανδρίου, έπειτα από απόφαση για την κατεδάφιση του καταυλισμού και απομάκρυνσή τους από την περιοχή. Πριν ακόμα μεταβούν εκεί αστυνομικές δυνάμεις για την εφαρμογή της απόφασης, περίπου 40 άτομα, έχουν συγκεντρωθεί στη Λ. Μεσογείων, όπου έχουν ανάψει φωτιές σε λάστιχα και έχουν κλείσει μέρος του κατερχόμενου ρεύματος, όπου η κυκλοφορία γίνεται με δυσχέρεια.
Κι επειδή το θέμα το γνωρίζω καλά, δεδομένου πως κατοικώ τριάντα χρόνια στο Χαλάνδρι να σας ενημερώσω ότι πρώτον : Στον καταυλισμό φιλοξενούνται συνολικά 75 οικογένειες Τσιγγάνων, σε συνολικά 66 οικήματα ιδιοκτησίας τρίτων προσώπων, που ουσιαστικά βρίσκονται σε καθεστώς κατάληψης από τους Ρομά τα 18 τελευταία χρόνια, ενώ ο καταυλισμός μετρά περισσότερα από 40 χρόνια ύπαρξης στην περιοχή, και δεύτερον πως την απομάκρυνσή τους ζητούν εδώ και χρόνια επιμόνως οι περίοικοι και όχι τόσο οι ιδιοκτήτες των περιουσιών που έχουν καταπατηθεί..
Σύμφωνα με τις εκθέσεις της Πολεοδομίας 12 οικίες είναι ακατοίκητες και πρέπει να απομακρυνθούν.
Στην πραγματικότητα πρόθεση της Κυβέρνησης και κατά επέκταση του διορισμένου περιφερειάρχη Διοικητικής Αποκέντρωσης είναι η απομάκρυνση του καταυλισμού των Ρομά από το Χαλάνδρι και η μεταφορά τους στη θέση Κονδύλι του όρους Πατέρα, στα Μέγαρα.
Σύμφωνα με το Δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο πραγματικός σκοπός της πολιτείας είναι η δημιουργία ενός «γκέτο Τσιγγάνων» στην συγκεκριμένη περιοχή, η οποία στερείται των στοιχειωδών υποδομών, με τα παραπήγματα που υπάρχουν να είναι ακατάλληλα να κατοικηθούν.
Έως και σήμερα η συγκεκριμένη τοποθεσία, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων, χρησιμοποιείται ως καταφύγιο θηραμάτων από έναν τοπικό κυνηγετικό σύλλογο.
Η δημοτική αρχή, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση στο χρονίζων ζήτημα του καταυλισμού των Ρομά, επισήμανε στον αρμόδιο Περιφερειάρχη Αποκέντρωσης κ. Αγγελάκα ότι δε συναινεί στην κατεδάφιση των κατοικιών του καταυλισμού με τέτοιου τύπου «στρατιωτικές επιχειρήσεις, που το μόνο που θα επιτύχουν είναι να δημιουργήσουν αναταραχή στους κατοίκους του Χαλανδρίου» .
Ζητά δε από την Πολιτεία, να μεριμνήσει για την ομαλή μετεγκατάσταση των οικογενειών Ρομά (ανάμεσα τους πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι) σε σύγχρονες εγκαταστάσεις που θα εξασφαλίζουν την ομαλή και αρμονική διαβίωση τους., θεωρώντας «εντελώς ακατάλληλη» την επιλογή της ¨λύσης¨ του όρους Πατέρα.
Οι Τσιγγάνοι από τη μεριά τους αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν ανεξαρτήτως των συνεπειών και ζητούν από την πολιτεία, εφόσον επιθυμεί τη μετοίκηση τους, να εξασφαλίσει σε αυτούς και τις οικογένειες τους ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Σε μια τελευταία προσπάθεια να αναστείλουν την κατεδάφιση, κατέθεσαν σχετική αίτηση αναστολής στο Διοικητικό Εφετείο.
O εισαγγελέας που παρέλαβε την αίτηση αναίρεσης της απόφασης που προέβλεπε την κατεδάφιση, δήλωσε αναρμόδιος, και παρέπεμψε το θέμα στην προϊσταμένη της εισαγγελίας Αθηνών Παναγιώτα Φάκου.
Όπως είπε στο ''Π'' ο πρόεδρος της κοινότητας Ρομά Χαλανδρίου Στέλιος Καλαμιώτης, με τα έγγραφα που έχουν στα χέρια τους ελπίζουν να πάρουν μία ολιγόωρη παράταση, ενώ πρόσθεσε με νόημα ''ο θεός να βάλει το χέρι του''.
Σχετικά με την τύχη του καταυλισμού, εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ, ενώ η χώρα μας έχει επανειλημμένα καταδικαστεί από το Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για καταπάτηση των δικαιωμάτων των Ρομά.
Εν τω μεταξύ, η Πολιτεία, μέσω του αρμόδιου Περιφερειάρχη κου Αγγελάκα, είναι αμετακίνητη και επιμένει ότι την Τρίτη το πρωί (7:00) θα προχωρήσει στην κατεδάφιση των 12 κατοικιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου