Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

ΣΤΟ .. ΑΡΧΕΙΟ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ


 Ναυτοδικείο: Ίδια γεύση με τα πολιτικά δικαστήρια των φραουλάδων




Με απόφαση του εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά τέθηκε στο αρχείο η δικογραφία η οποία αφορούσε την εμπλοκή σκάφους του Λιμενικού στο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι τον περασμένο Γενάρη.

Στην ουσία, κλείνει με αυτόν τον τρόπο ο φάκελος της δικαστικής διερεύνησης τυχόν ευθυνών των υπαλλήλων του Λιμενικού. Στο ναυάγιο είχαν χάσει τη ζωή τους 14 άνθρωποι. Η απόφαση εγκρίθηκε από τον ανώτερο εισαγγελέα του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου. 


Υιοθετήθηκαν, έτσι, οι ισχυρισμοί των εμπλεκόμενων λιμενικών, ενώ αξιολογήθηκαν ως πειστικές μόνο οι καταθέσεις των επιζώντων που είχαν δοθεί αρχικά στο Λιμεναρχείο της Λέρου, για τη λήψη των οποίων είχε διαταχθεί η διενέργεια ανάκρισης λόγω της χρησιμοποίησης διερμηνέων που δεν μιλούσαν τη γλώσσα των εξετασθέντων.

Υπενθυμίζεται ότι διασωθέντες του ναυαγίου είχαν καταγγείλει πως το Λιμενικό θα μπορούσε να τους σώσει και δεν το έκανε, πως ενώ προσπαθούσαν να ανέβουν στο σκάφος του Λιμενικού, τους χτυπούσαν με τα πόδια και οι λιμενικοί πυροβόλησαν με τα όπλα τους. Επίσης, ότι το πλήρωμα δεν ερεύνησε για να βρεθούν αυτοί που έπεσαν στη θάλασσα, ενώ είπαν ότι το πλωτό του Λιμενικού χτύπησε το πλοιάριο που επέβαιναν.

 Παράλληλα, δε, ανέφεραν πως το περιστατικό καταγραφόταν από κάμερα, αλλά όταν το αλιευτικό με τους πρόσφυγες άρχισε να αναποδογυρίζει, έκλεισαν τον προβολέα του πλωτού του Λιμενικού και την κάμερα. Δήλωσαν, εξάλλου, ότι ο επικεφαλής του πληρώματος τους απείλησε να μην πουν τίποτα για όσα έγιναν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: