Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

ΛΥΚΟΚΑΥΓΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ


Και επί των ιμμάτιών σου χαχόλε λαέ έθεσαν εργολαβικό κλήρο..


Ένας νέος επιχειρηματικός πόλεμος έχει ήδη αρχίσει στις πλάτες του λαού και στο παρασκήνιο της αγοράς ενέργειας, πριν ακόμη γεννηθεί η «Μικρή ΔΕΗ», με το νομοσχέδιο που φέρνει στα θερινά τμήματα της Βουλής η κυβέρνηση, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Όλα τα αρπακτικά της εγχώριας αγοράς ενέργειας είναι κοινό μυστικό ότι ενδιαφέρονται για την απόκτηση της νέας εταιρείας, που θα δημιουργηθεί με απόσχιση στοιχείων ενεργητικού της ΔΕΗ, αλλά υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι θα επιδιώξουν να «κουρέψουν» το τίμημα του deal, για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.


Η «Μικρή ΔΕΗ», στην οποία θα μεταφερθεί το 30% του ενεργητικού της ΔΕΗ, με έμφαση στις μονάδες που παράγουν ενέργεια με χαμηλό κόστος (λιγνιτικές, υδροηλεκτρικές), θεωρητικά έχει πολύ μεγάλη αξία: μια χονδροειδής προσέγγιση, με βάση τη σημερινή χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ (2,5 δισ. ευρώ), ανεβάζει το τίμημα εξαγοράς της στα επίπεδα των 700-800 εκατ. ευρώ. Ίσως, μάλιστα, η αποτίμηση να ήταν ορθό να ανεβεί πολύ παραπάνω, αν συνεκτιμηθεί ότι όποιος αποκτήσει τη «Μικρή ΔΕΗ» θα καταστεί χωρίς αμφισβητήσεις το κορυφαίο αρπακτικό στην αγορά ενέργειας, που θα μπορέσει, υπό προϋποθέσεις, ακόμη και να εκτοπίσει τη ΔΕΗ στο μέλλον από την πρώτη θέση της αγοράς.

Όλοι οι οι ομοτράπεζοι της εγχώριας αγοράς ενέργειας, οι περισσότεροι των οποίων διατηρούν σημαντικές δραστηριότητες σε τομείς από τη βιομηχανία και τις κατασκευές, μέχρι τα Μέσα Ενημέρωσης, δεν μπορούν να μείνουν μακριά από το νέο μεγάλο φαγοπότι, δηλαδή την κατάκτηση της «Μικρής ΔΕΗ». Η διαδικασία πώλησής της, άλλωστε, θα έχει έντονα ελληνικό... χρώμα, αφού ακόμη και οι μεγάλοι ξένοι όμιλοι, που θα ενδιαφέρονταν για τη «Μικρή ΔΕΗ», θα θελήσουν να το κάνουν μόνο εφόσον εξασφαλίσουν συμμαχία με Έλληνα εταίρο, καθώς γνωρίζουν ότι, χωρίς τέτοια συνεργασία, θα είναι πολύ δύσκολο να κινηθούν στο δύσβατο έδαφος του διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί και, ακολούθως, της άσκησης διοίκησης σε μια εταιρεία με χαρακτηριστικά ελληνικής ΔΕΚΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνο-ευρωπαϊκές κοινοπραξίες εταιρειών, που θα «χτυπήσουν» τη «Μικρή ΔΕΗ» βρίσκονται ήδη υπό διαμόρφωση. Στο μεταξύ, όμως, έχει αρχίσει από το εργολαβικό συνδικάτο των  ΜΜΕ το πανάρχαιο παιχνίδι απαξίωσης της εταιρίας  ,  πριν ακόμη πάρει το ιδρυτικό της ΦΕΚ ως νέα ΑΕ. Στόχος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είναι να «ψαλιδιστούν» εγκαίρως οι προσδοκίες για το τίμημα που θα αποσπάσει η ΔΕΗ από την πώληση της νέας θυγατρικής της, ώστε τελικά να μην προκληθούν μεγάλες αντιδράσεις, όταν η «Μικρή ΔΕΗ» αλλάξει χέρια σε τιμή... ευκαιρίας.

 Ούτε λίγο, ούτε πολύ, γίνεται προσπάθεια με αυτές τις «διαρροές» να αμφισβητηθεί ακόμη και το αν θα καταστεί δυνατό να πωληθεί η «Μικρή ΔΕΗ»! Για να δικαιολογηθεί η «έλλειψη ελκυστικότητας» της «Μικρής ΔΕΗ», τονίζεται σε σχετικά δημοσιεύματα, που προέρχονται από κύκλους της αγοράς ενέργειας, ότι το μείγμα περιουσιακών στοιχείων που μεταβιβάζονται στη νέα εταιρεία δεν είναι το καλύτερο, καθώς μεταβιβάζονται μονάδες χαμηλής παραγωγικότητας ή με μικρό υπολειπόμενο χρόνο ζωής, που δημιουργεί απαίτηση για μεγάλου ύψους νέες επενδύσεις. Μειονέκτημα της νέας εταιρείας, σύμφωνα με αυτά τα επιχειρήματα, είναι και η μεταφορά μεγάλου αριθμού «ακριβών» εργαζομένων της ΔΕΗ, με τις σημερινές τους εργασιακές σχέσεις και αμοιβές και με δέσμευση του νέου επενδυτή ότι δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις για μια πενταετία.

Ανεξαρτήτως του αν εδράζονται κάπου τα επιχειρήματα αυτά το σίγουρο είναι πως συσκοτίζουν το βασικό στρατηγικό πλεονέκτημα της «Μικρής ΔΕΗ», που μεταφράζεται σε μεγάλα δυνητικά οφέλη για τον αγοραστή της: πρόκειται για την πρώτη ενεργειακή εταιρεία, μετά τη ΔΕΗ, που θα παράγει ρεύμα από λιγνίτες και υδροηλεκτρικά, επιτυγχάνοντας πολύ χαμηλό κόστος παραγωγής, άρα και υψηλό περιθώριο κέρδους, πολύ μεγαλύτερο από την ίδια τη ΔΕΗ. Από αυτή την άποψη, η «Μικρή ΔΕΗ» αποτελεί... ζουμερό φιλέτο της ενεργειακής αγοράς και κάνει απολύτως εξηγητέος τον λόγο που διαρρέονται φήμες για μια αποτυχία της πώλησής της..Να την αρπάξουν μπιρ παρά θέλουν

Άλλωστε, η «συνταγή» της «Μικρής ΔΕΗ» έχει ακριβώς τις προδιαγραφές που έχουν θέσει οι οι συνηθεις ύποπτοι εργολάβοι της εγχώριας αγοράς, μέσω του Συνδέσμου τους (ΕΣΑΗ), στον οποίο προεδρεύει ο Αν. Καλλιτσάντσης. Στο πιεστικό αίτημα της Κομισιόν να βρεθεί τρόπος για να εξασφαλίσουν και οι ιδιώτες παραγωγοί πρόσβαση στο λιγνίτη, (δηλαδή στον ορυκτό πλούτο της χώρας) ώστε να εξισορροπηθεί ο ανταγωνισμός με τη ΔΕΗ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είχε εξετάσει το σενάριο να δημιουργηθεί ένα ενεργειακό χρηματιστήριο, ώστε να μπορούν οι ιδιώτες να αγοράζουν φθηνό ρεύμα από τη ΔΕΗ και να το μεταπωλούν στους πελάτες τους, διευρύνοντας τα περιθώρια κέρδους τους.

Το λόμπι των εταιρειών ενέργειας, όμως, αμφισβήτησε αυτή τη μέθοδο και πίεσε στο παρασκήνιο την κυβέρνηση να υιοθετήσει τη μέθοδο της διάσπασης της ΔΕΗ. Όπως εξήγησε ο κ. Καλλιτσάντσης, σε επιστολή του, που εστάλη στις 11 Ιουνίου, στον πρόεδρο της ΡΑΕ, Ν. Βασιλάκο, οι εταιρείες ενέργειας θεωρούν σκόπιμο να έχουν έλεγχο στην παραγωγική διαδικασία και στο κόστος παραγωγής λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων και όχι απλώς να αγοράζουν το παραγόμενο προϊόν τους. Ήθελαν, με άλλα λόγια, όχι απλώς να αγοράζουν φθηνό ρεύμα από τη ΔΕΗ, αλλά να ελέγξουν τις ίδιες τις μονάδες παραγωγής του. Αυτό ακριβώς θα επιτύχουν, μέσω της «Μικρής ΔΕΗ», γι’ αυτό και ο διαγωνισμός για την πώλησή της είναι... καταδικασμένος να πετύχει. Έστω και αν θεωρείται βέβαιο ότι, με τις μεθοδεύσεις που θα γίνουν στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο από τους ενδιαφερόμενους, το τελικό τίμημα εξαγοράς θα απέχει πολύ από τις προσδοκίες...

ΞΕΠΟΎΛΗΜΑ ΚΑΙ ΕΔΩ ΔΗΛΑΔΗ ΟΧΙ ΑΓΧΟΝΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗΘΕΙ
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: