Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

ΑΘΩΟΙ ΟΙ ΦΡΑΟΥΛΑΔΕΣ ΕΝΟΧΟΙ ΟΙ ΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥΣ

 Το γράψαμε και χθες.. Τον κόσμο τον διαφεντεύει ο υπόκοσμος των αφεντάδων..


Κατά τα πρότυπα της εθνοφυλακής την περίοδο της άγριας δύσης επανιδρύεται το κράτος της δεξιάς 

Ελεύθεροι να συνεχίσουν το έργο τους αφέθηκαν από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο στην Πάτρα όλοι οι κατηγορούμενοι για τους πυροβολισμούς σε βάρος εργατών γης στη Μανωλάδα. Παρά την πρόταση της εισαγγελέα Δ. Παπαδοπούλου, που είχε ζητήσει προχτές την ενοχή όλων, το δικαστήριο χτες κήρυξε αθώο τον έμπορο φράουλας Νίκο Βαγγελάτο και τον έναν από τους επιστάτες του, τον Κώστα Χαλούλο. Αλλοι δύο επιστάτες αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς τους επιβλήθηκαν ποινές εξαγοράσιμες και με ανασταλτικό χαρακτήρα.

Η ανάγνωση της απόφασης προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των εργατών γης που είχαν πυροβοληθεί και εκ των οποίων οι περισσότεροι δεν έχουν ξαναβρεί δουλειά στα φραουλοχώραφα καθώς οι ιδιοκτήτες της γης συνασπίστηκαν ενάντια στον κοινό εχθρό, τους εργάτες που ζητούσαν να πληρώνονται για τη δουλειά τους.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλη του 2013 περίπου 200 εργάτες γης από το Μπαγκλαντές, μετά το τέλος της δουλειάς στα θερμοκήπια, γύρω στις 6 το απόγευμα, πήγαν στα γραφεία της εταιρείας να ζητήσουν δεδουλευμένα πολλών μηνών. Εκεί, επιστάτες - μπράβοι των αφεντικών πήραν τις καραμπίνες και πυροβόλησαν εν ψυχρώ τραυματίζοντας πάνω από 35 εργάτες. Οι 11 από αυτούς χτυπήθηκαν σοβαρά.

Το γεγονός έγινε ως εξής: Οι μετανάστες εργάτες γης δούλευαν από τις 6 το πρωί. Οταν τέλειωσαν, πήγαν στα γραφεία της επιχείρησης για να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους, όπου βρέθηκαν αντιμέτωποι με τρεις επιστάτες μεγαλοκτηματία - μεγαλοεξαγωγέα της περιοχής. Οταν κατάλαβαν πως οι επιστάτες δεν είχαν καμία πρόθεση να ικανοποιήσουν το αίτημά τους, διαμαρτυρήθηκαν έντονα. 

Τότε δύο εκ των επιστατών, όπως καταγγέλλουν αυτόπτες μάρτυρες, πήγαν στα αυτοκίνητά τους και πήραν τις καραμπίνες τους, ενώ ένας τρίτος πήρε ένα περίστροφο κι άρχισε να πυροβολεί στον αέρα. Αμέσως μετά, οι δύο πρώτοι επιστάτες όπλισαν τις καραμπίνες κι άρχισαν να πυροβολούν στο ψαχνό. Ακολούθησε χάος καθώς από τον καταιγισμό των πυρών 33 εργάτες γης έπεσαν αιμόφυρτοι στο έδαφος, ενώ οι υπόλοιποι άρχισαν να τρέχουν προς τα χωράφια για να σωθούν από τις φονικές σφαίρες. Οι σφαίρες και τα σκάγια τούς βρήκαν στο κεφάλι, στα μάτια, στο λαιμό, στο στήθος, σε πολλά ζωτικά όργανα.

Λίγο αργότερα, περισσότερα από 10 ασθενοφόρα έφτασαν στο σημείο όπου κείτονταν τραυματισμένοι οι εργάτες γης και άρχισε η άμεση διακομιδή στο Κέντρο Υγείας και στα νοσοκομεία.

Το όργιο της ανελέητης εκμετάλλευσης και της βάναυσης τρομοκρατίας, που έφτασε μέχρι την απειλή της ζωής σε βάρος των μεταναστών που εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή της Μανωλάδας από τους μεγαλοκαλλιεργητές - μεγαλοεξαγωγείς της φράουλας, είχε πάρει σάρκα και οστά με τον πιο αποτρόπαιο τρόπο. Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελούσε ούτε μεμονωμένο γεγονός ούτε τυχαίο. Στην περιοχή επικρατούν και βασιλεύουν οι σιδερένιοι νόμοι που έχουν επιβάλει οι μεγαλοκαλλιεργητές φράουλας με την ανοχή των τοπικών και κρατικών αρχών.

Οι μετανάστες εργάτες γης, με μεροκάματο 25 ευρώ, από ήλιο σε ήλιο, δουλεύουν σαν τους είλωτες και μένουν σε άθλια παραπήγματα από νάιλον στα βάθη των χωραφιών, στα οποία μάλιστα πληρώνουν και ενοίκιο. Υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις και μαρτυρίες των ίδιων των μεταναστών εργατών γης πως σε περίπτωση που χαλάρωναν την ώρα της δουλειάς, τους χτυπούσαν και τους απειλούσαν με όπλα και μάλιστα πολλές φορές πυροβολούσαν στον αέρα για εκφοβισμό.

Από την πλευρά των μεγαλοφραουλάδων και των μπράβων τους η τακτική του εκφοβισμού και του τραμπουκισμού αποτελεί δεύτερη φύση. Μάλιστα, τον Απρίλη του 2008, δεν δίστασαν να πραγματοποιήσουν νυχτερινή επιδρομή στα σπίτια εκατοντάδων μεταναστών εργατών γης - απεργούσαν για καλύτερα μεροκάματα - με καραμπίνες, πιστόλια, ρόπαλα και σιδερολοστούς, χτυπώντας τους και απειλώντας πως θα τους σκοτώσουν σε περίπτωση που δεν τερματιστεί η απεργία. Λίγες ώρες νωρίτερα ομάδα μπράβων των μεγαλοκαλλιεργητών είχε επιτεθεί σε στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία της Μανωλάδας επειδή συμπαραστάθηκαν στην απεργία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: