Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ..


Με εμπάργκο απειλεί η Μόσχα τα αγροτικά προϊόντα του Ευρωμπορντέλου..


Τώρα πεινάστε μοναχοί τους παραγγέλλει ο Πούτιν..




Συναγερμό έχει σημάνει στην Ελλάδα, η απόφαση της Ρωσίας να επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές φρούτων και οπωροκηπευτικών από Πολωνία, προειδοποιώντας παράλληλα ότι εξετάζει να επεκτείνει την απαγόρευση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μπορεί η Μόσχα να επικαλείται υγειονομικούς λόγους για την απόφαση της και συγκεκριμένα την προσβολή των αγροτικών προϊόντων της χώρας από ένα επικίνδυνο έντομο, στην πραγματικότητα ωστόσο, σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, πρόκειται για απάντηση στο νέο πακέτο κυρώσεων που επέβαλε την Τρίτη η ΕΕ κατά της Ρωσίας για τον ρόλο της στην ουκρανική σύρραξη.



Το γεγονός δείχνει ότι η κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας-ΕΕ-ΗΠΑ αρχίζει σταδιακά να ακουμπά τη χώρα μας. Πρώτο θύμα φαίνεται ότι θα είναι οι εξαγωγές φρούτων, όπως τα ροδάκινα, δεδομένου ότι πολλά φορτία με προορισμό τη Ρωσία διέρχονται μέσω Πολωνίας για φορολογικούς λόγους. Στο βαθμό όμως υλοποιηθούν οι ρωσικές απειλές για εμπάργκο στο σύνολο των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών από την ΕΕ, το πλήγμα θα είναι καίριο για την εγχώρια αγροτική παραγωγή όπως και για το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών αν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης, κάτι που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αυτή τη στιγμή.

Τυχόν επιβεβαίωση των αρνητικών αυτών σεναρίων θα επιδεινώσει περαιτέρω την πορεία των ελληνικών εξαγωγών φέτος που καταγράφει πτωτικές τάσεις. Η συνολική αξία των εξαγωγών προ τη ρωσική αγορά ανέρχεται σε 406 εκατ. ευρώ και η Μόσχα αποτελεί ένα από τους καλύτερους πελάτες για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Η Ρωσία βρίσκεται μόλις στην 20η θέση των χωρών προορισμού των ελληνικών εξαγωγών, καθώς απορροφά το 1,3% του συνόλου των εξαγωγών μας. Ωστόσο, για τα ελληνικά φρούτα, αποτελεί τα τελευταία χρόνια προνομιακή αγορά αφού καλύπτει το 24% των εξαγωγών και σε αξία φθάνουν τα 100 εκατ. ευρώ. Ειδικά στα ροδάκινα, έναν από τους πρωταθλητές των εξαγωγών μας, η ρωσική αγορά απορροφά πλέον το 25%. Σε ροδάκινα και νεκταρίνια μαζί, το ποσοστό φτάνει το 60% και στη φράουλα το 50%.

Σε περίπτωση που η ρωσική απειλή υλοποιηθεί, τότε τις μεγαλύτερες απώλειες θα υποστούν οι παραγωγοί της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας (Ημαθία, Πέλλα, Πιερία, Κοζάνη), της Θεσσαλίας (Λάρισα, Μαγνησία) και της Πελοποννήσου όπου και επικεντρώνεται η παραγωγή φρούτων στην χώρα μας. Το 2012, σε μία από τις καλύτερες χρονιές για τα ελληνικά φρούτα, μόνο ο νομός Ημαθίας εξήγαγε στη Ρωσία 16.000 τόνους ροδάκινα και νεκταρίνια. Συνολικά, οι ελληνικές εξαγωγές αντιπροσωπεύουν περίπου το 22% των ρωσικών εισαγωγών σε ροδάκινα και νεκταρίνια. Το 70% καλύπτεται από Ιταλούς και Ισπανούς, που θα πληγούν ακόμη περισσότερο από εμάς.

Σωρευτικά η Ρωσία αποτελεί μακράν τον μεγαλύτερο εισαγωγέα φρούτων και λαχανικών από την ΕΕ, αγοράζοντας πέρυσι προϊόντα αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ.

Η κρίση αγγίζει και τον ελληνικό τουρισμό

Εντείνονται οι φόβοι ότι η συνεχιζόμενη κρίση θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί περαιτέρω η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία προς χώρες σαν την Ελλάδα που δέχονται μεγάλο αριθμό Ρώσων τουριστών.
Στην Ελλάδα η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία καταγράφει ήδη πτώση 25% παρά τις δελεαστικές προσφορές που έγιναν τους τελευταίους μήνες από τα ελληνικά πρακτορεία και ξενοδοχεία προς τους tour operators της Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: