Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ»


Η έξοδος στις αγορές προϋποθέτει την είσοδο των υποθηκευμένων στις φυλακές των τραπεζιτών



Κομμένος και ραμμένος στις προδιαγραφές των τραπεζών είναι ο «προσδιορισμός των ευλόγων δαπανών διαβίωσης» με τις οποίες συμπληρώνονται οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις για την άρση της όποιας παρεχόμενης προστασίας και για την έναρξη των πλειστηριασμών για τα κόκκινα δάνεια λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες από το Γενάρη του 2015. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το υπουργείο Ανάπτυξης το «μηνιαίο σύνολο των δαπανών αυτών θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς, ώστε να αξιολογείται η δυνατότητα κάθε οφειλέτη να εξυπηρετεί τις δανειακές του υποχρεώσεις, με βάση το εισόδημά του και αφού καλύψει τις ανάγκες διαβίωσής του». 


Οπως προκύπτει δεν αποτελεί ούτε καν εισοδηματικό όριο προστασίας, αλλά ενδεικτικό εισόδημα στη βάση του οποίου, οι τραπεζίτες θα ανακαθορίζουν τις δόσεις, με ρυθμίσεις επιμήκυνσης των δανείων κ.ά. Ταυτόχρονα, με το νέο πλαίσιο εκβιάζουν λαϊκά νοικοκυριά, τα εξαναγκάζουν να περικόψουν βασικές ανάγκες της καθημερινότητας, προκειμένου να αποπληρώσουν τους τραπεζίτες.

Η «ενδεικτική» βάση υπολογισμού των ευλόγων δαπανών διαβίωσης για τριμελή λαϊκά νοικοκυριά καθορίζεται μόλις στα 1.126 ευρώ το μήνα και για τα 4μελή νοικοκυριά στα 1.347 ευρώ το μήνα. 

Ποσά όπως τα παραπάνω, θα αποτελούν το κριτήριο για «εξωδικαστικούς συμβιβασμούς» με τους τραπεζίτες, κατά το λεγόμενο Ιρλανδικό Πρότυπο. Ταυτόχρονα, με τον «Κώδικα δεοντολογίας» των τραπεζών που ανακοινώθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας, και το γενικότερο νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται, επιχειρούν να «διαχειριστούν» τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες. 

Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται ακόμη και η «οικειοθελής» παραχώρηση της κατοικίας και διαμονή του ιδιοκτήτη σε αυτή με το νοίκι (!). Η συγκεκριμένη ρύθμιση έρχεται να διογκώσει τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών ενώ ταυτόχρονα μειώνει και τις επισφάλειες που εμφανίζουν στους ισολογισμούς τους. Τα παραπάνω συνιστούν πτυχές της προστασίας των τραπεζών στην ΕΕ, ενόψει και των διαγνωστικών ελέγχων που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, γύρω από τα «επισφαλή δάνεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: