Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

TA ΡΩΣΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ


Αμ' έπος αμ' έργον.. Το είπε και το έκανε ο Πούτιν


Την έγκριση της Άνω Βουλής για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία της νότιας Ουκρανίας πήρε, μετά από αίτημά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
 Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε την έγκριση του κοινοβουλίου για την χρήση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη περιοχή αυτή της Ουκρανίας και "της απειλής για τη ζωή των Ρώσων πολιτών, των συμπατριωτών μας και του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας που βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος".



"Υποβάλλω μια πρόταση για τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έδαφος της Ουκρανίας μέχρι την εξομάλυνση της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης στη χώρα αυτή", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η Ρωσία διαθέτει μια σημαντική δύναμη στην Κριμαία αφού, με βάση μια συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, στη Σεβαστούπολη έχει τη βάση του ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας που αριθμεί περίπου 20.000 άνδρες.

Ελάχιστα λεπτά νωρίτερα η Ρωσία είχε ουσιαστικά διακόψει κάθε επικοινωνία με το Κίεβο αρνούμενη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ, να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία υπό την αιγίδα μιας συμφωνίας που εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της.

Ο εκπρόσωπος του φιλορώσου πρωθυπουργού της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ δήλωσε το Σάββατο στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το δημοψήφισμα που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 25 Μαΐου με το ερώτημα της παραχώρησης μεγαλύτερης αυτονομίας στην επαρχία αυτή, επισπεύδεται και θα γίνει στις 30 Μαρτίου.

Το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας είχε ψηφίσει την Πέμπτη υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για μεγαλύτερη αυτονομία. Η ψηφοφορία αυτή έγινε κεκλεισμένων των θυρών καθώς το κτίριο του κοινοβουλίου ελέγχεται από το πρωί της Πέμπτης από μια ομάδα ενόπλων.

Αρχικά είχε επιλεγεί η 25η Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία θα γίνουν επίσης οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ταυτόχρονα, οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας και ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας συμφώνησαν να αναλάβουν από κοινού τη φύλαξη σημαντικών κτιρίων στη χερσόνησο, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, το οποίο επικαλείται την υπηρεσία τύπου του Στόλου.
Λίγο νωρίτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ είχε ανακοινώσει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν ήδη αναλάβει τη φύλαξη ορισμένων κτιρίων της περιοχής.


Την ίδια ώρα οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να καταλαμβάνουν ανεμπόδιστες στρατηγικά σημεία εδραιώνοντας την παρουσία τους και συγχρόνως φτιάχνοντας ένα στάτους κβο στην περιοχή.

Έχουν θέσει ήδη υπό τον έλεγχό τους ακόμα ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στην περιοχή της Κριμαίας, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο ουκρανικές στρατιωτικές πηγές.

Ουκρανική στρατιωτική πηγή που μίλησε στο πρακτορείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν συγχρόνως να καταλάβουν μια βάση αντιαεροπορικών πυραύλων στην Κριμαία. Σύμφωνα πάντα με την πηγή αυτή, περίπου 20 Ρώσοι στρατιώτες έχουν μπει στη βάση, στη δυτική Κριμαία.

Ένοπλοι άνδρες έχουν καταλάβει επίσης το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μπελμπέκ κοντά στη Σεβαστούπολη ενώ ελέγχουν επίσης το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας.

Παράλληλα πληθαίνουν οι αντιδράσεις των ρωσόφιλων οι οποίοι προχωρούν σε μεγάλες διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια των οποίων υπάρχουν μεγάλες συγκρούσεις με τραυματίες και καταλήψεις κτιρίων.

Την ίδια στιγμή η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας περιορίζεται, προς το παρόν τουλάχιστον, σε δηλώσεις.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ θα μεταβεί την Κυριακή στο Κίεβο για συνομιλίες με τη νέα ουκρανική κυβέρνηση.

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τηλεφώνησε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και συμφώνησαν ότι "όλες οι χώρες οφείλουν να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας", σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Στην Ουάσινγκτον ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε "ιδιαίτερα ανήσυχος από τις πληροφορίες για μετακινήσεις δυνάμεων από τη ρωσική ομοσπονδία στην Ουκρανία". "Οι ΗΠΑ θα είναι αλληλέγγυες με τη διεθνή κοινότητα για να υπογραμμίσουν ότι θα υπάρξει κόστος σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία", τόνισε προειδοποιώντας τη Μόσχα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας έκανε έκκληση να σταματήσουν όλες οι "προκλητικές ενέργειες" των ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία, στη νότια Ουκρανία.
.
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία, χαρακτηρίζοντας "παράνομη" την παρουσία τους στη χερσόνησο.

Ο Γιατσενιούκ έκανε έκκληση να επιλυθεί "με ειρηνικά μέσα" η κρίση η οποία, όπως υποστηρίζει, "προκαλείται από την παρουσία των Ρώσων στο έδαφος της Αυτόνομης Δημοκρατίας" της Κριμαίας και ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της θα επιστρέψουν στις καθορισμένες βάσεις τους.

"Δεν πρόκειται παρά για παραβίαση των θεμελιωδών όρων της συμφωνίας για την προσωρινή παρουσία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο έδαφος της Ουκρανίας", φέρεται να είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιτάρ Τας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: