Όταν σε χειροκροτεί ο εχθρός σου οφείλεις να ψάξεις που έχεις κάνει λάθος.. Κι αφού δεν ψάχνεις δεν πρόκειται περί λάθους αλλά περι δολιοφθοράς!!
Από αυτή τη σκοπιά, δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Εργασίας ήταν ο πρώτος που έσπευσε να δώσει τα εύσημα στους συντελεστές της Σύμβασης. Και μόνον ότι τους επικροτεί ο κατ' εξοχή ανθυπουπάλληλος της ολιγαρχίας και υπουργός της νεοκατοχικής κυβέρνησης Γιάννης Βρούτσης υπερεπαρκει για να αντιληφθεί κάποιος δια μιας το ειδεχθές περιεχόμενο της σύμβασης που υπογράφηκε:
«Χαιρετίζουμε τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων (...) Επιβεβαιώνεται, έτσι, η συλλογική αυτονομία των κοινωνικών εταίρων και η ουσιαστική δυναμική που αυτή μπορεί να έχει όταν επικρατεί πνεύμα ωριμότητας, συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Σήμερα, στη μεγάλη στροφή για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, η κοινωνική συνεννόηση και ηρεμία, η συναίνεση και η συνεργασία των δυνάμεων της εργασίας και της παραγωγής είναι περισσότερο απαραίτητες από ποτέ» είπε δίχως να ερυθριάσει ούτε κατά ένα δέκατο του δευτερολέπτου.. Όμως γι αυτό προϋποτίθεται η τσίπα που ειδικά για τον Βρούτση αποτελεί βασικό αλλά εν ανεπαρκεία αγαθό..
Αυτήν ακριβώς τη «συναίνεση και ηρεμία» έδωσε απλόχερα με την υπογραφή της στους εργοδότες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αποδεχόμενη ως τετελεσμένο τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, ενώ δυο χρόνια τώρα στα λόγια και με προσφυγές στη Δικαιοσύνη καμωνόταν πως τις αμφισβητούσε. Και όχι μόνο αυτό. Στο ίδιο το κείμενο της «Σύμβασης», αποθεώνεται ο στόχος της «ανταγωνιστικότητας», για τον οποίο οι εταίροι φιλοδοξούν να παρέμβουν από κοινού και να υπογράψουν «Εθνική Προγραμματική Συμφωνία», στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, έσπευσε να δώσει και ιδεολογική στήριξη στους στόχους του κεφαλαίου δηλώνοντας ότι «τις θέσεις εργασίας δεν τις γεννούν τα προγράμματα, αλλά οι επενδύσεις και η επιχειρηματικότητα»! Δηλαδή, αναγνώρισε πλήρως την ανάγκη να προσαρμόζονται μισθοί και δικαιώματα στη διαμόρφωση των όρων που θα φέρουν περισσότερες επενδύσεις. Στην ίδια γραμμή και ο γγ της ΓΣΕΕ, Ν. Κιουτσούκης, δικαιολόγησε την ανοιχτή παράδοση στις επιταγές του κεφαλαίου ως «κίνηση ρεαλισμού»!
Οπως αποδεικνύει και το προοίμιο της Σύμβασης, η διαμόρφωση φθηνού νεανικού εργατικού δυναμικού γίνεται βασικός στόχος όλων των κοινωνικών εταίρων. Γράφουν χαρακτηριστικά: «Τέλος, τα μέρη συμφωνούν να επεξεργαστούν πρόταση σύμπραξής τους με τον ΟΑΕΔ, με στόχο τη συντονισμένη οργάνωση δράσεων σχετικά με την απασχόληση των νέων (π.χ. μαθητεία, πρακτική άσκηση, εγγύηση για τη νεολαία, νεανική επιχειρηματικότητα κ.λπ.)».
Με αυτόν τον τρόπο, η ΓΣΕΕ μαζί με τους εργοδότες καθαγιάζει τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, τις πιο σκληρές μορφές εκμετάλλευσης των νέων εργαζομένων, όπως η ψευτοκατάρτιση, η μαθητεία και όλα εκείνα τα εργαλεία με τα οποία εξασφαλίζεται στους εργοδότες φθηνό εργατικό δυναμικό από τη μεγάλη δεξαμενή των άνεργων νέων.
Περιχαρείς οι εργοδότες
Γι' αυτό, μπροστά στις τεράστιες ευκαιρίες που ανοίγονται για λογαριασμό τους και με αυτή τη Σύμβαση, οι εργοδότες όχι μόνο δηλώνουν ικανοποιημένοι, αλλά τους δίνεται η δυνατότητα να πλειοδοτήσουν δήθεν υπέρ των «ελεύθερων διαπραγματεύσεων»!
Ετσι, μετά την υπογραφή, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, δήλωνε με το αζημίωτο:
«Πετύχαμε και υπογράψαμε μια συμφωνία που διατηρεί ζωντανό τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Μπορούμε τώρα να πάμε να δουλέψουμε για να έρθουν καλύτερες μέρες και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους». Μάλιστα, ο ΣΕΒ, αφού με νόημα υπογραμμίζει πως «στο υπογραφέν κείμενο δεν υπάρχει ρητή αναφορά στο επίδομα γάμου», με περισσή γαλαντομία ανακοινώνει ότι εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση του ΣΕΒ για τη διατήρησή του.
Εκφράζοντας τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, δήλωσε πως «η ΕΓΣΣΕ θα συνεχίσει να αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο συνεννόησης και αναβάθμισης των κοινωνικών εταίρων αλλά και ενός ηχηρού μηνύματος εργασιακής ειρήνης. Τελικά αρχίζουν να μας ενώνουν πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν και η υπογραφή της ΕΓΣΣΕ από όλους τους κοινωνικούς εταίρους το επιβεβαιώνει».
Αυτά λέγονται όταν ο ίδιος αξιώνει παραπέρα μείωση της κλαδικής Σύμβασης του εμπορίου κατά 13%, περιγράφοντας με ακρίβεια τι εννοούν οι εργοδότες με τον όρο «εργασιακή ειρήνη». Ενδειξη ότι ο «κοινωνικός διάλογος είναι ανοιχτός» και ότι «οι κοινωνικοί εταίροι είναι μαζί» χαρακτήρισε τη Σύμβαση και ο εκπρόσωπος του ΣΕΤΕ, Γ. Βερνίκος, δίνοντας πρόγευση για το τι έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι και στον κλάδο του τουρισμού από τέτοιες συμφωνίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου