Σύμβαση που μόνον με μια λέξη δύναται να χαρακτηριστεί: ΝΤΡΟΠΉ !!
Δύο χρόνια μετά την αντεργατική παρέμβαση της κυβέρνησης, με την οποία καταργήθηκε επί της ουσίας η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και κατακρεουργήθηκαν οι κατώτεροι μισθοί και τα μεροκάματα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, σε αγαστή σύμπνοια με τις εργοδοτικές οργανώσεις, βάζει ταφόπλακα στα εργατικά δικαιώματα, υπογράφοντας χτες μια νέα ΕΓΣΣΕ - παρωδία, που νομιμοποιεί απροκάλυπτα την κυβερνητική πολιτική.
Η «νέα Σύμβαση» ισχύει από 1/1/2014 μέχρι 31/12/2014, με δυνατότητα παράτασης για έναν ακόμα χρόνο. Με τη βούλα της ΓΣΕΕ, ο κατώτερος μισθός παραμένει στα 586 ευρώ μεικτά και για τους νέους στα 511 ευρώ μεικτά, ενώ «παγωμένες» παραμένουν και όλες οι τριετίες, μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος.
Ακόμα και το επίδομα γάμου επαφίεται στην «καλή θέληση» του ΣΕΒ, ενώ οι διοχετευμένες πληροφορίες ότι διατηρούνται τα δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και το επίδομα διακοπών, καμιά σχέση δεν έχουν με την υπογραφή της Σύμβασης, αφού δεν αποτελούν αντικείμενό της.
Με άλλα λόγια, η Σύμβαση επικυρώνει την αντιδραστική νομοθεσία της κυβέρνησης, που προβλέπει ότι μέχρι το 2017 οι μισθοί θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, ενώ στη συνέχεια θα είναι στην ευχέρεια του κάθε υπουργού να καθορίζει το ύψος τους, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας.
Για να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους, εργοδότες και συνδικαλιστική πλειοψηφία συμπεριέλαβαν στη συμφωνία τον όρο ότι «εάν κατά τη διάρκεια ισχύος της παρούσας ΕΓΣΣΕ (...) αρθεί οποιαδήποτε περιοριστική διάταξη, που έχει επιβληθεί με νομοθετική παρέμβαση στο περιεχόμενο της ΕΓΣΣΕ 2010 - 2012, τότε θα ξεκινήσουν άμεσες διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών όρων της ΕΓΣΣΕ».
Η «νέα Σύμβαση» των «κοινωνικών εταίρων» έρχεται σε μια στιγμή που κυβέρνηση και τρόικα, με την πρόσφατη συμφωνία τους, σκαρώνουν νέα επώδυνα μέτρα για τα εργασιακά (τριετίες, απολύσεις, δικαίωμα στην απεργία) και στοχοποιούν ξανά την Κοινωνική Ασφάλιση. Ταυτόχρονα, η Σύμβαση υπογράφεται λίγες μέρες πριν από την πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 9 Απρίλη, υπονομεύοντας και με αυτόν τον τρόπο τους αγώνες των εργαζομένων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου