Πόσο μοιάζουν κάποιες εποχές
του Δημήτρη Ι. Τσαλαπάτη
Δεκαετία του ‘ 60 στην Αθήνα με τον καρβουνιάρη να περνάει στις γειτονιές και τα σοκάκια με την σούστα του.
-«Πυρήνα και καρβουνόσκονη» φωνάζει και όλο και κάποια νοικοκυρά βγαίνει για να τσοντάρει κάτι στο μαγκάλι.
Τις πιο πολλές φορές όμως λείπει κι αυτό. Και ό,τι βρίσκεται, καίει μέσα στο γκαζοντενεκέ, κομμένο στη μέση, για να ζεστάνει το σπίτι.
Όσοι έχουν ακόμη πρόσωπο για βερεσέ όλο και παίρνουν πετρέλαιο από το μπακάλη της γωνίας, η φωτιστικό για τη λάμπα από το μονοπώλιο.
Καίει τότε μπαίνει μπροστά η γκαζιέρα, στην κουζίνα η στο μοναδικό δωμάτιο που κρατάει η οικογένεια στην αυλή, με το ενοικιοστάσιο.
Σήμερα, στη δεκαετία του μνημονίου ανάβουν πάλι τα μαγκάλια με τις αναθυμιάσεις να πνίγουν την 13χρονη Σάρα από τη Σερβία, προχθές στη Θεσσαλονίκη.
Η Πολιτική όμως βρίσκει αμέσως τη λύση και διατάσσει απέλαση για την μάνα που έχασε το παιδί της και επιβάλει ποινή για το μαγκάλι.
Για βερεσέ πάντως ούτε λόγος αφού τα μπακάλικα είναι παρελθόν και το μονοπώλιο έκλεισε για να γίνει καρτέλ.
Στη δεκαετία του ‘ 60, άντε να δημοσιεύσει κάτι για τις λαϊκές γειτονιές τον φουκαρά και την γκαζιέρα, η «Αθηναϊκή» της εποχής.
Στις μέρες μας όλο και κάτι βγαίνει στο διαδίκτυο, όπως και η ιστορία της μικρούλας που πέθανε από αναθυμιάσεις στους Αμπελοκήπους της συμπρωτεύουσας
Στα μεγάλα κανάλια σήμερα παίζουν κυρίως ΄Αδωνι μια και το θέμα με το λαθρεμπόριο στα καύσιμα, έρχεται κόντρα στη διαπλοκή που ελέγχει τα τηλε-παράθυρα
Άσε που το λαθρεμπόριο κάνει «τζίζ», με το τζίρο του που ξεπερνάει τα 5 δισ ευρώ το χρόνο, όπως λένε οι πρατηριούχοι.
Απλώς ο Στουρνάρας επιμένει οτι με το φόρο του ντίζελ που σπρώχνει την τιμή στο ταβάνι - όπως ακριβώς είχε προαναγγείλει η μελέτη του ΙΟΒΕ- δήθεν αντιμετωπίζει το λαθρεμπόριο, ενώ αβαντάρει τα υψηλά τιμολόγια των ιδιωτών παραγωγών και το καπέλο 30% στη τιμή τους φυσικού αερίου.
Στην Ελλάδα του Στουρνάρα όμως, που βγαίνει μπροστά , για να
μην χωράνε στο κάδρο και οι δύο δικοί του που υποτίθεται κυβερνούν, έρχονται ακριβώς τα ίδια όπως στη δεκαετία του ’60.
Από χαράτσι σε χαράτσι για τα σπίτια, το καπέλο στο ρεύμα και το ντίζελ βάζει στη ζωή μας και «ένα νέφος-εφιάλτη με τα επικίνδυνα σωματίδια από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες, που στέλνει τον κόσμο στα νοσοκομεία ή σε σπρέι από γενόσημα προέλευσης Μπαγκλαντές μήπως και ξαναβρούν την αναπνοή τους».
Μόνο που ο κόσμος μένει με κομμένη την ανάσα. Η πολιτική σφίγγει τη θηλιά στο λαιμό του πολίτη με νέες απολύσεις, με ανεργία που οδηγεί σε αυτοκτονίες, με φόρους, δήθεν μεταρρυθμίσεις, διαθεσιμότητα, πλειστηριασμούς.
Ανεβάζουν πάλι το ΦΠΑ στο σουβλάκι και στην τυρόπιτα και είναι αμφίβολο
αν θα… γλυτώσουν τα Χριστούγεννα.
Και ετοιμάζονται να αυξήσουν με όλα τούτα το πλεόνασμα, που είναι κομμάτι από την ζωή που μας πήραν.
Άλλωστε ο ακαδημαϊκός της λιτότητας δηλώνει «διαφωνώ ότι οι Έλληνες υπερφορολογούνται» , για να σπεύσουν Κυριάκος και Σταϊκούρας να εγγράψουν την διαφωνία τους για λόγους εκλογικής τους περιφέρειας.
Και όλοι μαζί επιμένουν να υποδύονται την κυβέρνηση.
Με το κόσμο όμως τώρα δίπλα στο μαγκάλι…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου