Είναι και πολύ για τα γαϊδούρια
Δεν θεωρώ πως έχουν αξία και δεν διαβάζω τα σχόλια που αφορούν το Κυπριακό και δεν συμπεριλαμβάνουν την Αμερική και την Αγγλία.
Κατά τη γνώμη μου, μια αξιολόγηση του Κυπριακού που δεν περιλαμβάνει αυτές τις χώρες είναι κενού περιεχομένου. Υπάρχουν κάποιοι που λένε «μην αναζητείς την Αμερική κάτω από κάθε πέτρα». Γιατί να μην την ψάχνω; Να μου δείξουν μιαν πέτρα κάτω από την οποία δεν βρίσκεται η Αμερική και θα χαρώ πολύ.
Ειδικά μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Έγινε πιο ανηλεής και πιο άφοβη από το παρελθόν. Δεν υπάρχει τίποτε που δεν θα μπορούσαν να κάνουν για τα συμφέροντά τους οι δισεκατομμυριούχοι που ασχολούνται με όπλα και πετρέλαιο.
Και ερωτώ το εξής: «Δείξτε μου έστω και ένα πράγμα που ήθελε να κάνει η Αμερική και δεν μπόρεσε να το κάνει σε αυτό τον κόσμο». Δεν μπορούν να μου δείξουν. Κολλάνε.
Υποβάλλω άλλη μια ερώτηση: Άλλαξαν πολλά πράγματα στον κόσμο μετά το 1974. Άλλαξε ο χάρτης του κόσμου. Αφανίστηκαν μερικά κράτη και ιδρύθηκαν νέα. Κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση, γκρεμίστηκε το Τείχος του Βερολίνου, πρώην σοσιαλιστικές χώρες μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας έγιναν μέλη της ΕΕ, μοιράστηκε σε έξι κομμάτια η Γιουγκοσλαβία, η Τσεχοσλοβακία μοιράστηκε στα δύο. Οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες κάθισαν στα έδρανα του ΟΗΕ ως χωριστά ανεξάρτητα κράτη. Στη Μέση Ανατολή ανατράπηκε ο Σαντάμ, ο Μουμπάρακ, ο Καντάφι, ο Μπεν Αλί. Στα δύο μοιράστηκε και το Σουδάν. Το Ιράν ταλανίστηκε με την επανάσταση των Αγιατολάχ. Δολοφονήθηκαν οι Ενβέρ Σεντάτ, Μεναχίμ Μπεγκίν, Ιντίρα Γκάντι, Ρατζίβ Γκάντι και Ζιγιά Ουλ- Χακ. Σκοτώθηκαν η Μπεναζίρ Μπούτο και ο Όλαφ Πάλμε. Προστέθηκε και ο πόλεμος της Τσετσενίας στον πόλεμο Αζέρων-Αρμενίων.
Κοντολογίς, ήρθαν τα πάνω - κάτω στον κόσμο.
Μπήκε στη ζωή μας το θαύμα του διαδικτύου. Και ενώ συνέβησαν όλα αυτά, απολύτως τίποτε δεν άλλαξε στην Κύπρο από το 1974. Ο τουρκικός στρατός έμεινε στο νησί όπως ήρθε. Το νησί μοιράστηκε και δεν ενώθηκε ξανά. Το Βαρώσι έκλεισε και δεν άνοιξε ποτέ ξανά. Γιατί; Η ερώτησή μου είναι η εξής: «Γιατί δεν άλλαξε απολύτως τίποτε στην Κύπρο ενώ άλλαξαν τόσα πολλά πράγματα σε ολόκληρο τον κόσμο;». Δεν μπορούν να απαντήσουν την ερώτηση αυτή όσοι λένε «μην ψάχνεις την Αμερική κάτω από κάθε πέτρα». Αν θέλετε να την απαντήσω εγώ. Τους βόλευε τόσο πολύ το στάτους κβο που δημιούργησαν στο νησί οι μεγάλες δυνάμεις το 1974, που δεν θεώρησαν αναγκαίο να προβούν σε οποιαδήποτε αλλαγή εδώ, δηλαδή σε μια νέα ρύθμιση. Άλλωστε αυτό το στάτους κβο ήταν ο στόχος τους εδώ και χρόνια. Ουδέποτε ήθελαν μιαν ενιαία Κύπρο. Πάντα εργάζονταν για τη διχοτόμηση. Μοίρασαν την Κύπρο μερικώς το 1963 και γεωγραφικώς το 1974. Χώρισαν τον πληθυσμό της. Μπορεί να έχουν αλλάξει πολλά στον κόσμο μέσα σε σαράντα χρόνια. Αλλά δεν είχαν ανάγκη να αλλάξουν και την Κύπρο.
Υπάρχουν κάποιοι που λένε «ας μην ψάχνουμε το φταίξιμο στο εξωτερικό, ας το ψάχνουμε στους εαυτούς μας». Φυσικά να το ψάξουμε, αλλά χωρίς να παραβλέπουμε το εξωτερικό. Αν βρούμε όλο το φταίξιμο στους εαυτούς μας και πούμε ότι είναι αθώοι οι ξένοι, θα πάρουμε πολύ λανθασμένους δρόμους. Οι μεγαλύτεροι ένοχοι είναι εκείνοι που έχουν την έγνοια του «διαίρει και βασίλευε». Η Αμερική και η Αγγλία. Εμείς τους ακολουθούμε. Δεν τίθεται ζήτημα εκείνοι πάντα να ήθελαν το καλό μας και εμείς να μην μπορέσαμε να συμφωνήσουμε μεταξύ μας.
Μήπως ακόμα υπάρχουν άτομα που δεν ξέρουν πόση αναταραχή προκάλεσαν στο εσωτερικό αυτού του νησιού και πώς μας έβαλαν να συγκρουστούμε μεταξύ μας παίρνοντας με το μέρος τους, τους ξεροκέφαλους εθνικιστές που βρίσκονταν ανάμεσά μας; Κάναμε γαϊδουριά εμείς οι Κύπριοι. Αλείψαμε βούτυρο στο ψωμί τους. Και ύστερα καταντήσαμε σε αυτό το χάλι.
Και αυτή τη στιγμή η κατάσταση δεν διαφέρει από αυτήν που επικρατούσε πάντα. Επειδή εμείς συνεχίζουμε τη γαϊδουριά μας, το κλειδί της λύσης ακόμα βρίσκεται στα δικά τους χέρια. Επειδή βρέθηκε θησαυρός στις θάλασσές μας, θα προβούν σε μια νέα ρύθμιση αν αυτή τους εξυπηρετεί περισσότερο. Αν το αποφάσισαν αυτό, δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιοδήποτε εμπόδιο μπροστά τους. Η Κύπρος είναι ένα παιχνίδι για εκείνους που έκαναν άνω - κάτω τη Μέση Ανατολή και έφεραν τούτες τις τρομερές αλλαγές στον κόσμο. Όπως παλιά, οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι δεν θα είναι πρωταγωνιστές σε ένα νέο σενάριο, αλλά κομπάρσοι. Είναι και πολύ αυτό για τα γαϊδούρια!
(Κυπριακή εφημερίδα: Πολίτης)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου