Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

 
 "Οι εργασιακές σχέσεις είναι εντυπωσιακά ευέλικτες" δήλωσε δίχως ίχνος πολιτικής και κοινωνικής ντροπής για τις απολύσεις..
 
 
 
 
Πολιτική στήριξη από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ και το ΔΝΤ, για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος μιλώντας χτες σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, με θέμα: «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας».

«Οι εντάσεις, οι τριβές και οι κωλυσιεργίες με την τρόικα δεν βοηθούν», σημείωσε ο Ευ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Ο διεθνής ιδιωτικός τομέας, οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες, έχουν καταλάβει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει αλλάξει, ότι η Ελλάδα είναι μία ευκαιρία για επενδύσεις, για ανάπτυξη και αυτή την αντιμετώπιση που έχουμε από το διεθνή ιδιωτικό τομέα, θέλουμε να την κατανοήσουν και οι θεσμικοί μας εταίροι. Δε θέλουμε χάρες».


Ο ίδιος υποστήριξε ότι το κρατικό χρέος «βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στη βιωσιμότητα η οποία αυτό που χρειάζεται είναι μικρές τεχνικές παρεμβάσεις και πολιτική βούληση». Προσπαθώντας να αποδώσει στην τρόικα την όποια παράταση στις διαπραγματεύσεις, αναρωτήθηκε «αν υπάρχει ένα πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις συνέπειες του οποίου υφιστάμεθα εμείς». Επί της ουσίας, επιβεβαίωσε τους ανταγωνισμούς και τα αντικρουόμενα συμφέροντα που υπάρχουν και ανάμεσα στους δανειστές.

Αναμασώντας τα περί «κόκκινων γραμμών», ισχυρίστηκε ότι «είναι παντελώς επικίνδυνη η οποιαδήποτε συζήτηση για επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που κανιβαλίζουν τους μακροοικονομικούς στόχους». Ταυτόχρονα, όμως, διαβεβαίωσε ότι «θέλουμε σοβαρή θεσμική συζήτηση με τους εταίρους για την ολοκλήρωση του προγράμματος πριν τις ευρωεκλογές, δηλαδή για την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους».

Αναφερόμενος στο θέμα των πλειστηριασμών, έκανε λόγο για «κουλτούρα συμμόρφωσης», προαναγγέλλοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Επαλήθευσε ωστόσο ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις τράπεζες προέρχεται από τα χρέη των επιχειρηματικών ομίλων, λέγοντας ότι «το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών δεν είναι τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια των φτωχών και των μεσαίων».

Εδειξε ακόμα να ανησυχεί για τις δυσκολίες που βάζει το χρέος στις τράπεζες στη φόρο-αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών, λέγοντας ότι αυτά δεν έχουν μόνο τραπεζικές υποχρεώσεις, «αλλά και φορολογικές και ασφαλιστικές».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της απελευθέρωσης των απολύσεων, ομολόγησε ότι οι ριζικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, «έχουν καταστήσει εντυπωσιακά ευέλικτες τις εργασιακές σχέσεις κι έχουν μειώσει αισθητά το μοναδιαίο κόστος εργασίας», και πρόσθεσε με νόημα: «Πόσο σημαντικό θέμα είναι η άρση των ομαδικών απολύσεων οι οποίες ήδη προβλέπονται, όταν κάπου υπάρχει σημαντικό πρόβλημα επιβίωσης μιας επιχείρησης; Μια τέτοια συζήτηση είναι αποπροσανατολιστική».

Στην ίδια εκδήλωση μίλησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος. Κάλεσε κι αυτός τους «εταίρους της Ελλάδος να αποδείξουν ότι είναι πραγματικοί εταίροι και όχι στυγνοί δανειστές (...) Ηρθε η ώρα να αποδείξουν ότι δεν είναι αφερέγγυοι. Οτι τηρούν και αυτοί τις δικές τους δεσμεύσεις, όπως τις τηρήσαμε εν πολλοίς και εμείς». Ο Αμερικανός πρεσβευτής Ντ. Πιρς, που επίσης μίλησε στην εκδήλωση, επανέλαβε τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης και του προέδρου Ομπάμα στην Ελλάδα και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις».

Σήμερα στην εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου θα μιλήσουν ο Αντ. Σαμαράς και ο Αλ. Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: