Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

ΠΡΟΣ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σωστά, σοφά, αλλά, καλέ μου φίλε, αυτό μόνον ένας πολύ εγωιστής θα μπορούσε να αρθρώσει!

Τελικά αφηγούμεθα την αρρώστια μας...και τούτο είναι μάλλον καλό για την ανθρωπότητα, αν δεν μας θεοποιήσει.
Ο Αϊνστάιν υπήρξε ένας πολύ κομπλεξικός και ταλαιπωρημένος άνθρωπος, αλλά μαχητής, όπως και ο άλλος μεγάλος, που έριξε φάσκελο σε αυτό που δεν μπορούσε να χωνέψει αν και προσέγγιζε επαρκώς, την φιλοσοφία. Στον Μαρξ αναφέρομαι, όπως καταλαβαίνεις.

Αυτοί οι δύο κάνανε το πάθος τους γνωστική θεραπεία. Άργησαν να ωριμάσουν και όταν πια ωρίμασαν βαρέθηκαν και πέθαναν!
Δεν πρόλαβε να γλυκάνει η ψυχή τους και να ξεκινήσουν από την αρχή κριτικάροντας ολιστικά τον εαυτό τους. Και οι δύο πέθαναν λίγο πριν μεταβληθούν σε πραγματικές θεότητες.

Θα τους αφήναμε ποτέ ζωντανούς ως τέτοιες; Όχι, διότι δεν γουστάρουμε στην πραγματικότητα τους αυθεντικούς θεούς. Δεν έχουν πολιτικό νόημα. Προτιμούμε να κατασκευάζουμε θεούς, επειδή είμαστε πολιτικά όντα.
Αυτή είναι η περιπέτεια της ανθρωπότητας που βιώνει την κατάρα των θεών, οι οποίοι όσο πιο γρήγορα κατέβουν από τον ουράνιο θρόνο τους στην Γη, τόσο καλύτερα για τον κόσμο.
Έλα όμως που υπάρχουν οι ιερείς! Αυτοί είναι το πρόβλημα, αυτοί και η διαστροφή, αυτοί και το εμπόριο, αυτοί είναι το ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει! Υπάρχει δυνατότητα (οδός) κοινωνικής εξέλιξης δίχως ιερείς ή μάρκετινγκ; Υπάρχει απάντησε ο Αϊνστάιν και ο Μαρξ, αλλά αυτό προϋποθέτει άτομα και το τελευταίο μια επανάσταση που θα τα δομήσει έξω από την θεοσοφία και την φιλοσοφία. Έξω από την ιδεολογία και την αγορά, κάπως σαν άτομα-μοναδικοί θεοί, που δεν αντιμετωπίζουν τον θάνατο ως μόνιμη απειλή ή ως δικαίωση με την έννοια της θυσίας. Που επιτέλους θα συμφιλιωθούν με την ύλη για να συμβιώσουν αντι-εντροπικά.

Καλό μήνα
Δημήτρης

Κλύδωνας είπε...

Διαφωνώ Δημήτρη με όσα γράφεις αλλά θα υπερασπιστώ το δικαίωμά σου να τα δημοσιεύεις μέχρι θανάτου..