Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΡΙΒΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ..


Καθεστωτικός εμπαιγμός.. Οι τιμές των βασικών αγαθών δεν ρυθμίζονται εισαγγελικά αλλά πολιτικά και πάντα σε σχέση με το ποιος τα παράγει.. Ο λαός ή ο τοκογλύφος;




Σε εισαγγελική παραγγελία για τη «διερεύνηση των ευθυνών» σχετικά με την υπόθεση της προμήθειας της Ελλάδας, από τη ρωσική εταιρεία «Gazprom», φυσικού αερίου σε υψηλή τιμή σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, φέρεται να προχώρησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Π. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα αφορά στο αδίκημα της «κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης», σύμφωνα με το νόμο περί «ανταγωνισμού». 


Το ρωσικό μονοπώλιο, βάσει της συμφωνίας που έχει υπογράψει με τη ΔΕΠΑ, πουλά αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο σε τιμή έως και 35% ακριβότερη συγκριτικά με τη μέση τιμή προμήθειας φυσικού αερίου στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. 

Το θέμα είχε κινήσει αρχικά πριν περίπου τρεις μήνες η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, η οποία τότε διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη συμφωνία μεταξύ «Gazprom» και ΔΕΠΑ σχετικά με την τιμή παροχής του αερίου. Την έρευνα είχε αναλάβει η εισαγγελέας Π. Παπανδρέου, η οποία φέρεται να κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «στην υπόθεση συντρέχουν ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος της καταχρηστικής εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης», σε βαθμό πλημμελήματος.

Θυμίζουμε ότι το θέμα μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου που προμηθεύει το ρωσικό μονοπώλιο «Gazprom» στη ΔΕΠΑ, είχε θέσει και ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, στην Αθήνα. 

Τότε ο Ρώσος αξιωματούχος είχε διαμηνύσει στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι «κατανοεί το αίτημα», αλλά ξεκαθάρισε ότι τον «τελικό λόγο» έχει η ρωσική εταιρεία. Το αίτημα της κυβέρνησης αντανακλά την απαίτηση της ελληνικής πλουτοκρατίας να εξασφαλίσει φτηνότερη ενέργεια προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της στον ανταγωνισμό μέσα στην ΕΕ, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Με αφορμή τις πληροφορίες για την εισαγγελική παραγγελία η ΔΕΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι «δεν έχει γνώση για οποιαδήποτε εισαγγελική έρευνα για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, όπως αναφέρεται σε μερίδα του ηλεκτρονικού και γραπτού Τύπου», και προσθέτει: «Το 2011 και το 2013 είχε επιτύχει μειώσεις της τιμής του φυσικού αερίου από προμηθευτές της, οι οποίες μετακυλήθηκαν στους πελάτες της ΔΕΠΑ. Η ΔΕΠΑ βρίσκεται εδώ και μήνες σε διαπραγμάτευση με τη ρωσική GAZPROM για νέα μείωση της τιμής του φυσικού αερίου η οποία επίσης θα μετακυληθεί στους πελάτες της».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Χάρης Σαχίνης, σε δήλωσή του αναφορικά με το θέμα, σημείωσε ότι «αποτελεί μόνιμη επιδίωξη της ΔΕΠΑ με συνεχείς διαπραγματεύσεις στα πλαίσια των συμβατικών προβλέψεων να κάνει το καλάθι των προμηθειών φυσικού αερίου ακόμη πιο ανταγωνιστικό και πιο ευέλικτο, στα επίπεδα των τιμών της Δυτικής Ευρώπης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: