Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΝΕΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ ΑΠΌ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΙΕΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛ(Η)ΣΤΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ: ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΥΣ!!



 Αρχής γενομένης από το πράγματι επιβλαβές αποκλειστικά για τον χρήστη κάπνισμα, περνάμε στην απαγόρευση της κυκλοφορίας των παχύσαρκων!!


 Ευγένιος Ανδρικόπουλος

Καιρό πριν και με αφορμή την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, προειδοποιούσα απελπιστικά μόνος,  ότι δεν πρόκειται περί εκδήλωσης ενός ακραίου συναισθήματος στοργής των καπιταλιστικών ιερατείων για την υγεία των λαών.. 
 Αλλά περί ασκήσεων πειθαρχίας και προστασία στις τσέπες των ασφαλιστικών εταιριών..  

Για να αντιμετωπίσω δια μέσου των επιστολών σας  την εμπαθή και ατεκμηρίωτη άρνηση, ακόμη και την χλεύη, αφού δεν έκρυψα ότι είμαι καπνιστής.. Αποδεκτή όταν είναι κομψά διατυπωμένη, όμως:

Η εκδίκηση ως γνωστό είναι ένα πιάτο που σερβίρεται κρύο. Και το επισημαίνω δεδομένου πως ακόμη έχω ζωντανά στην μνήμη μου τους τίτλους άρθρων μου (εύκολο να τα ανιχνεύσετε) δια μέσου των οποίων σημείωνα ότι: Ο "παθητικός καπνιστής" είναι μια καθεστωτική επινόηση που παραπέμπει κοινωνικά σε ένα ακόμη διαιρετικό αυτοματισμό. Στον "αντιπαθητικό αντικαπνιστή"! 


Δεν επρόκειτο περί μιας δημοσιογραφικής αυθαιρεσίας ή υπερβολής. Επικαλούμην τα αποτελέσματα των ερευνών δύο παγκόσμια αναγνωρισμένων και δημόσιων ιστιτούτων υγείας.. Το ένα Γαλλικό και το δεύτερο Αμερικανικό.Και προς επίρρωση αυτών έκανα χρήση (επειδή είχε ήδη παρέλθει χρόνος πολύς) μιας προ εικοσαετίας και of the record δήλωσης του προέδρου του αντικαρκινικού ιδρύματος Αγιος Σάββας. Και τούτο γιατί το περιεχόμενό της  δεν είχε επί τα χείρω ή επί τα βελτίω μεταβληθεί. Ποια ήταν; Πως μόνον για το 7% των καρκίνων του πνεύμονα ενοχοποιείται το τσιγάρο. 

Στην βάση αυτών των επιχειρημάτων είχα γράψει πως πρόκειται για ασκήσεις πειθαρχίας και πως καθ' οδόν βρίσκεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας των παχύσαρκων ή των νοητικά καθυστερημένων με κριτήριο ένα  δείκτη όχι ευφυΐας, αλλά προσαρμογής στις σύγχρονες συνθήκες  δουλείας.. Για να κατέχω σήμερα το αρνητικό κέρδος της δικαίωσής μου επειδή αυτή δεν εξαγοράζεται, δεδομένου πως αφορούσε μια πρόβλεψη καταστροφική και όχι δημιουργική. Και ιδού η είδηση: 

"Η πάθηση της παχυσαρκίας -πέρα από την κορυφαία έκφραση μιας  κακής διατροφής- αποτελεί πλέον και εφόδιο των εργοδοτών για να καταστρατηγήσουν «τα ατομικά και εργασιακά δικαιώματα» με πρακτικές που «συνιστούν άμεση διάκριση και στιγματισμό των παχυσάρκων ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας» επισήμαναν χτες γιατροί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στις ΗΠΑ, και τελευταία στην Ευρώπη, όπως ανέφεραν οι γιατροί, οι εργοδότες χρησιμοποιούν «τιμωρίες» για τους παχύσαρκους υπαλλήλους, που δεν προσπαθούν να χάσουν σωματικό βάρος και «κίνητρα» για εκείνους τους υπαλλήλους που διατηρούν το σωματικό βάρος σε «υγιή» επίπεδα. Στις ΗΠΑ το 27% των εργοδοτών χρησιμοποιεί το «κίνητρο» των «καλύτερων ασφαλιστικών πακέτων» και το 12% των εργοδοτών την «τιμωρία» της αύξησης του «ασφαλιστικού κόστους».

Η πρακτική αυτή, υπογράμμισαν οι γιατροί, απλουστεύει και υποτιμά μια νόσο σε πρόβλημα συμπεριφοράς, χρησιμοποιεί το βάρος και το δείκτη μάζας σώματος ως μοναδικό κριτήριο υγείας, κάνει διακρίσεις που θίγουν, κυρίως, τις μειονότητες και στιγματίζει ακόμα περισσότερο τους παχύσαρκους."

Ολα αυτά τα ωραία, που επισημαίνουν οι γιατροί, δεν έχουν καμία σημασία, όταν δεν υπηρετούν τα κέρδη των ασφαλ(η)στρικών εταιριών. Δεν έχετε παρά να συνάψετε ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο ζωής για να διαπιστώσετε το νταβαντζιλίκι τους.. 

Στην περίπτωση που για παράδειγμα είστε ιπτάμενος δεν σας ασφαλίζουν για κοίλη μεσοσπονδυλίου δίσκου και για παθήσεις του κυκλοφορικού, δεδομένου  πως πρόκειται για τις συχνότερα εκδηλούμενες παθήσεις στα επαγγέλματα αυτά, η άσκηση των οποίων επιβάλλει την διαβίωση μέσα σε συνθήκες τεχνητής πίεσης και θερμοκρασίας καθημερινά. Αν είστε δημοσιογράφος για εγκεφαλικά και καρδιοπάθειες εκτός και αν αποδεχτείτε την υψηλή τιμή των ασφαλίστρων..

Με λόγια απλά. Στη απαγόρευση του τσιγάρου έρχονται τώρα τα μέτρα κατά των παχύσαρκων και αύριο εκείνα που θα επιβάλλουν περιορισμούς στην κοινωνική ένταξη των καθυστερημένων με εξαίρεση εκείνους των οποίων η βλακεία είναι χρήσιμη για τα καπιταλιστικά καθεστώτα επειδή δεν αντιλαμβάνονται ότι οι πρακτικές αυτές των εργοδοτών επιβεβαιώνουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα με τη ζούγκλα της αγοράς, όπου κυριαρχεί ο θεός του κέρδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: