Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

CRUISE ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ!


 Σημειώνει 
ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος 

Θα είναι η πρώτη φορά που οι Cruise των «ανθρωπιστικών επεμβάσεων» θα περάσουν από το παράθυρο, αντί να περάσουν από την μισάνοιχτη πόρτα του ΟΗΕ, ή από την τρύπια στέγη μιας παράγκας που είναι έτοιμη να καταρρεύσει από εσωτερική διάβρωση.

 Από σήμερα και για 48 ώρες ανοίγει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για πιθανά χτυπήματα στόχων στη Συρία από ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ, μετά την αποχώρηση της αποστολής, των ειδικών στα χημικά όπλα, του ΟΗΕ. Αυτό δεν το λέω εγώ, αλλά ο Υπουργός επί των Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, λίγο μετά την αναχώρηση από το Συριακό «θέατρο» της Άνγκελα Κάνε (Ύπατης Αντιπρόσωπου του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό). 


Όχι, η υπόθεση της Συρίας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, που οδήγησε στην μεγάλη «ανθρωπιστική» πολεμική επιχείρηση της Δύσης εναντίον της Σερβίας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αλλά μέσω του παραθύρου από το οποίο θα περάσουν οι Cruise θα ανοίξει η πόρτα για «κοσοβοποίηση» της κρίσης. 

Σε μακροπολιτικό επίπεδο θα συμβεί αυτό που σημείωσα στον άρθρο μου «Όταν οι Tomahawk και Cruise προηγούνται της στρατηγικής», ενώ σε μικροπολιτικό αυτό που επιδιώκει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η περιορισμένης διάρκειας επιχείρηση με Cruise εναντίον της Συρίας, θα οδηγήσει σε μια πολύ ευρύτερη πολεμική επιχείρηση που θα σταθμιστεί μετά την Σύνοδο της G20, η οποία πρόκειται να γίνει στις 5-6 Σεπτεμβρίου στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. 

Δηλαδή, οι Cruise θα προηγηθούν της Συνόδου, ενώ εκεί θα σταθμιστούν ανεπισήμως οι αντιδράσεις από όλες τις πλευρές για να συγκροτηθεί το «στρατόπεδο των ανθρωπιστών» που θα χαράξει την στρατηγική - δίχως εμφανείς πολιτικούς στόχους - η οποία θα προϋποθέτει την εξαφάνιση και όχι απλώς τακτική ήττα του καθεστώτος Άσαντ. 

Οι πραγματικοί πολιτικοί στόχοι συνδέονται - όπως σημείωσα στο προηγούμενο άρθρο μου – με την πλήρη αναθεώρηση των διευθετήσεων μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου για την περιοχή και των κρίσιμων μεταβαλλών, ως δυναμικό αποσταθεροποίησης, που ακολούθησαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο. Αυτό γνώριζαν οι αντιπρόσωποι στο Βρετανικό Κοινοβούλιο και επέδειξαν μεγάλη σοβαρότητα και πρωτοφανή για την σύγχρονη ιστορία τους αυτοσυγκράτηση. 

Η είσοδος των Cruise από το… παράθυρο, είναι μια πράξη πρόκλησης ενός άλλου επιπέδου κρίσης στην περιοχή με πολύ ευρύτερες γεωπολιτικές και γεωοικονομικές συνέπειες, οι οποίες απειλούν καί την σταθερότητα στην στενή περιοχή που αφορά άμεσα στο ελληνικό εθνικό συμφέρον. 

Το κακό είναι πως η απολύτως ανερμάτιστη ελληνική κυβέρνηση του «μοιραίου» κ. Σαμαρά, δεν καταλαβαίνει τις δραματικές συνέπειες, μεσοπρόθεσμα για την Ελλάδα, από αυτόν τον αναθεωρητισμό που εισάγεται μέσω του «παραθύρου» από το οποίο θα περάσουν οι Cruise! Για άλλη μια φορά αντί να ακολουθήσουμε την οδό της ιταλικής εξωτερικής πολιτικής για την συγκεκριμένη περιοχή, συρόμαστε πίσω από συμφέροντα που υπονομεύουν το μέλλον της χώρας και σε κρίσιμο βαθμό την ελληνική κοινωνία. Μυαλό δεν βάλανε οι έλληνες πολιτικοί από την καταστροφή που προκάλεσε στην Ελλάδα και στον ελληνισμό η Μικρασιατική Εκστρατεία, την οποία έξυπνα απέφυγαν οι Ιταλοί, ενώ οι νικητές Σύμμαχοι έστειλαν εμάς για να προβοκάρουμε τις εξελίξεις. 

Δεν είναι πως δεν μαθαίνουμε απλώς από τα ιστορικά λάθη της εξωτερικής μας πολιτικής, είναι πως δεν μαθαίνουμε απολύτως τίποτα από στρατηγική. Είναι πως εμφανιζόμαστε ως εθνικό κράτος δίχως σοβαρή πολιτική συγκρότηση. Και δίχως αυτήν είσαι, αγαπητέ αναγνώστη, ένα ασθενές έθνος, φτερό στον άνεμο. Σκέψου τι θα μπορούσε να συμβεί στο «φτερό», αν ανοίξει τελικά ο Ασκός του Αιόλου στην περιοχή, με στρατηγικό πρωταγωνιστή την Τουρκία αυτή την φορά! 

Αν δεις την Συρία ως Κόσοβο, έχεις μπει ήδη στο «εσώρουχο» του κ. Ερντογάν! Μήπως αυτό είναι κάτι που πράγματι επιθυμεί μέρος της πολιτικο- επιχειρηματικής τάξης της Ελλάδας, για να περισωθεί σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο από την εξέλιξη της κοινωνικοοικονομικής κρίσης που η ίδια προκάλεσε; Λέτε ο τυχοδιωκτισμός της κυρίαρχης πολιτικής ελίτ της Ελλάδας να είναι τόσο μεγάλος που περισσεύει ακόμη και από το «παράθυρο ευκαιρίας», από το οποίο όπως όλα δείχνουν θα περάσουν οι Cruise;

Δεν υπάρχουν σχόλια: