Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

ΟΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


 Φοβούνται σήμερα τα λυκόρνια του Ευρωμπορντέλου την βαθύτερη διείσδυση των Ρώσων στις συστημικές τράπεζες της Μεγαλονήσου..


Αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης στην Κύπρο, οι «New York Times» κάνουν λόγο για «παρενέργειες» του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης των τραπεζών, σχολιάζοντας πως η αρχική πρόθεση των Ευρωπαίων, να «καθαρίσουν» δηλαδή το κυπριακό τραπεζικό σύστημα από το ρωσικής προέλευσης «μαύρο» χρήμα, φαίνεται να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Ρώσοι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών είναι σήμερα σε θέση να αποκτήσουν τον έλεγχο μίας συστημικής τράπεζας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Το δημοσίευμα εξηγεί ότι η υποχρεωτική μετατροπή των καταθέσεων σε μετοχές μπορεί τελικά να βάλει τους Ρώσους ακόμη πιο «βαθιά» στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και να τους δώσει τον έλεγχο, τουλάχιστον στα «χαρτιά», της παλαιότερης, μεγαλύτερης και πιο σημαντικής κυπριακής τράπεζας, της Τράπεζας Κύπρου. Κι αυτό επειδή το μεγαλύτερο «πακέτο» μετοχών, ποσοστού περίπου 18%, πρόκειται να αποδοθεί σε καταθέτες που έχασαν χρήματα από τη Λαϊκή, που είναι κατά βάση Ρώσοι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Μ' αυτόν τον τρόπο θα βρεθούν να κατέχουν ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου που θα τους επιτρέπει να ελέγξουν την τράπεζα. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, Χάρη Γεωργιάδη, ξένοι καταθέτες, κυρίως Ρώσοι, θα βρεθούν να κατέχουν - άμεσα ή έμμεσα - πλειοψηφικό ποσοστό στην Τράπεζα Κύπρου, το οποίο υπολογίζεται, από διάφορες πηγές, μεταξύ 53% και 60%.

Το ίδιο δημοσίευμα σχολιάζει, μεταξύ άλλων, ότι η Μόσχα, που αρχικά ήταν «έξαλλη» για τα δισεκατομμύρια των ρωσικών καταθέσεων που χάθηκαν στις κυπριακές τράπεζες, συνεχίζει να βλέπει την Κύπρο ως «έπαθλο» το οποίο αξίζει να διεκδικήσει. Και υπενθυμίζει ότι πρόσφατα η Ρωσία ζήτησε από την κυπριακή κυβέρνηση πρόσβαση στην αεροπορική βάση της Πάφου και σε κυπριακά λιμάνια για τα πολεμικά της αεροσκάφη και τον πολεμικό της στόλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: