Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΧΙΛΙΟΣΤΑ ΑΝΑΠΤΤΥΞΗΣ ΟΤΑΝ Η ΥΦΕΣΗ ΕΙΧΕ ΒΥΘΙΣΕΙ ΜΕ ΑΚΕΡΑΙΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ


Αξιοποιούν κάποιες παραγωγικές κουτσουλιές για να εμφανίσουν ανάκαμψη και να τιθασεύσουν την οργή των λαών.. 


Κατά την στιγμή που  όλα δείχνουν ότι η κρίση στην Ευρωζώνη είναι παρούσα και ότι τα ζόρια των αστών να τη διαχειριστούν παραμένουν μεγάλα, τα επιτελεία τους αξιοποιούν και το παραμικρό στοιχείο για να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι η οικονομία ανακάμπτει και ότι η Ευρωζώνη βγαίνει από την κρίση. 

Μ' αυτόν τον τρόπο αξιοποιούνται και τα στοιχεία της «Markit Economics», που δείχνουν βελτίωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών τον Αύγουστο, για πρώτη φορά τους 19 τελευταίους μήνες.


Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI της «Markit» ανήλθε στις 51 μονάδες, από 49,8 τον Ιούλη, ενώ οι αναλυτές, σύμφωνα με το «Bloomberg», προέβλεπαν άνοδο στις 50,2 μονάδες. Το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Υπενθυμίζεται ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,3% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, έπειτα από έξι συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης.

Ανοδικά συνέχισε να κινείται τον Αύγουστο και η δραστηριότητα του γερμανικού ιδιωτικού τομέα, με τη «Markit» να ανακοινώνει ότι ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε σε υψηλό επτά μηνών, στο 53,4 από 52,1 τον Ιούλη. Ο μεταποιητικός δείκτης PMI έφτασε σε υψηλό 25 μηνών, στο 52 τον Αύγουστο από 50,7 τον προηγούμενο μήνα. Για τις υπηρεσίες, ο ίδιος δείκτης διαμορφώθηκε στο 52,4 τον Αύγουστο, από 51,3 τον Ιούλη.

Στις ΗΠΑ, τέλος, συνεχίζεται η συζήτηση για την πρόθεση της Fed να περιορίσει σταδιακά το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, ύψους 85 δισ. δολαρίων το μήνα, που ισοδυναμεί με κοπή νέου χρήματος για την αναθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας. 

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της ομοσπονδιακής τράπεζας, που έγινε στις 30 και 31 Ιούλη, εμφανίζουν τους αξιωματούχους διχασμένους για το χρόνο που κρίνεται κατάλληλος να γίνει η πρώτη μείωση του ρυθμού αγορών ομολόγων, δείχνοντας και τις διαφορετικές εκτιμήσεις και τα ανταγωνιστικά συμφέροντα μεταξύ μερίδων της αστικής τάξης στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, άλλοι από τους αξιωματούχους της Fed με δικαίωμα ψήφου τάχθηκαν υπέρ μιας κίνησης σύντομα και άλλοι τηρούν πιο επιφυλακτική στάση. Η Fed έχει δηλώσει πως η απόφασή της για την επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά στοιχεία. Μετά τη συνεδρίαση του Ιούνη, ο επικεφαλής της τράπεζας, Μπ. Μπερνάκι, είχε πει πως αν η οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται με το ρυθμό που αναμένει η Fed, η Κεντρική Τράπεζα θα κάνει την πρώτη κίνηση μείωσης των αγορών μέσα στο τρέχον έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: