Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Μέσω TAP το φυσικό αέριο στην Ευρώπη
 
 
Η κοινοπραξία Shah Deniz επέλεξε το σχέδιο του αγωγού TAP για την μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπως δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός διευθυντής της ΒΡ Γκόρντον Μπαιρέλ.

«Τα τελευταία δύο χρόνια, εξετάζαμε διάφορες επιλογές και κάναμε την σωστή επιλογή», ανέφερε ο Μπάιρελ ανακοινώνοντας την απόφαση, σύμφωνα με το Αζέρικο πρακτορείο ειδήσεων Trend. «Με μεγάλη αυτοπεποίθηση ξεκινάμε την εφαρμογή του Νότιου Διαδρόμου», μέρος του οποίου είναι ο ΤΑΡ, σημείωσε επίσης.  

Ως την «πιο σημαντική θετική οικονομική εξέλιξη που αφορά τη χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, την επίσημη ανακοίνωση για την κατασκευή του αγωγού TAP από την Κοινοπραξία Shah Deniz.
 
Σε δήλωσή του από τις Βρυξέλλες, ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ότι πρόκειται για «τεράστιο έργο», επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί «μοχλό που μας σπρώχνει να βγούμε από την κρίση το ταχύτερο. Και προεξοφλεί ότι η Ελλάδα, η Ελλάδα που χτίζουμε σήμερα θα είναι πολύ καλύτερη, ισχυρότερη και πιο ανταγωνιστική από εκείνη που είχαμε πριν από την κρίση». Να σας το μεταφράσω.. Θα είναι μια Ελλάδα άδειο κοστούμι.. Ελλάδα δίχως Έλληνες.. Λεπτομέρειες.. Θα το φορέσουν οι τοκογλύφοι.

Την ικανοποίηση της εξέφρασε η Κομισιόν για την επιλογή του αγωγού TAP. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι αποτελεί «κοινή επιτυχία για την Ευρώπη και ορόσημο για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην ΕΕ». 

Η κοινοπραξία, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BP, Statoil (Νορβηγία), Total (Γαλλία) και Socar (Αζερμπαϊτζάν) προτίμησε το σχέδιο TAP, που παρακάμπτει τη Ρωσία, από το ανταγωνιστικό σχέδιο του αγωγού Nabucco West.
Θυμίζουμε ότι ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν μέσω Ελλάδας και Αλβανίας προς την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: