Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Guardian: 
 
«Αρχίζουν τα δύσκολα» για τον Σαμαρά 
 
– τι λέει για Χρυσοχοϊδη & Γεωργιάδη
 
 
«Αρχίζουν τα δύσκολα» για τον Αντώνη Σαμαρά, αναφέρει σε δημοσίευμα του για τον ανασχηματισμό και την πορεία της νέας δικομματικής κυβέρνησης ο Guardian. Ο πρωθυπουργός έρχεται αντιμέτωπος με τους απεργούς ναυτικούς και οδηγούς τρόλεϊ, τις συζητήσεις για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, καθώς και την κατάλληλη προετοιμασία για τις συνομιλίες με τους δανειστές οι οποίοι κρατούν την χρεοκοπημένη ελληνική οικονομία «όρθια», προσθέτει η βρετανική εφημερίδα.

 


Οι κινητοποιήσεις δεν τελειώνουν για την κυβέρνηση Σαμαρά, αφού πάντα υπάρχει το «καυτό ζήτημα της ΕΡΤ ενώ την ίδια στιγμή εκατοντάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται για τις «συντάξεις πείνας» και τις περικοπές στο σύστημα υγείας, σε σημείο που να απειλείται με κατάρρευση.

 

Για οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στον κόσμο, τόσα ανοιχτά μέτωπα θα «παρακινούσαν μια απάντηση η οποία θα ήταν στην καλύτερη περίπτωση μια διαχείριση κρίσης. Στην Ελλάδα ωστόσο αυτά είναι συνηθισμένα πράγματα», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Είναι κάτι σαν deja vu η νέα κυβέρνηση», συνεχίζει ο Guardian, καθώς τα πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτήν αποτελούν μια «ανακύκλωση παλαιών προσώπων από το ΠΑΣΟΚ και την Νέα Δημοκρατία, τα οποία έχουν ήδη δοκιμασθεί και έχουν δείξει δισταγμούς στις μεταρρυθμίσεις. Πως μπορούν να βοηθήσουν λοιπόν την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της;»

Η κριτική της βρετανικής εφημερίδας επικεντρώνεται σε δύο πρόσωπα: τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον υπουργό Υγείας 'Αδωνι Γεωργιάδη. «Ο Χρυσοχοϊδης, ο οποίος ήταν υπουργός Δημόσιας Τάξης, προκάλεσε αντιδράσεις πέρυσι όταν παραδέχθηκε ότι δεν είχε διαβάσει το πρώτο Μνημόνιο με τους ιδιαίτερα επαχθείς όρους που συμφώνησε η Αθήνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ», ενώ για τον Α. Γεωργιάδη αναφέρει: «Η τοποθέτηση του Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο υγείας - μια από τις πιο ''ευαίσθητες'' θέσεις, έχει προκαλέσει τις ίδιες αντιδράσεις. Ο Γεωργιάδης, ο οποίος είναι ένας συντηρητικός εξτρεμιστής ασχολείται περισσότερο με την εκπομπή που παρουσιάζει στην οποία εξυμνεί την ένδοξη εποχή της Αρχαίας Ελλάδας».

 

«Και οι δύο είναι ενδεικτικές περιπτώσεις μιας συμφωνίας καταμερισμού της εξουσίας, η οποία θυμίζει περισσότερο κίνηση ισορροπίας. Για πρώτη φορά από τότε που η Ελλάδα μπήκε στη χειρότερη οικονομική κρίση που έχει περάσει ποτέ στην ιστορία, υπάρχει μια ισχυρή αίσθηση ότι η χώρα είναι στα χέρια μιας κυβέρνησης η οποία απλά αγοράζει χρόνο».

Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρει πως «ελάχιστοι πιστεύουν τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα επανακάμπτει», ενώ μόνο εάν «ξεχαστούν τα χρέη της μέσω ενός από μηχανής Θεού» μπορεί να σωθεί η Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: