Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Ανακαλύφθηκαν τρεις εξωπλανήτες στην κατοικήσιμη ζώνη κοντινού άστρου

 

 

Κάθε ένας από τους τρεις εξωπλανήτες θεωρείται μια «σούπερ-Γη», επειδή έχει μάζα μεγαλύτερη από της Γης, αλλά μικρότερη από εκείνη του Ουρανού ή του Ποσειδώνα (Πηγή: ESO) Αστρονόμοι πιστεύουν ότι ανακάλυψαν ένα εξωγήινο ηλιακό σύστημα στο οποίο υπάρχουν τρεις δυνητικά κατοικήσιμοι πλανήτες σε τροχιά γύρω από το κοντινό άστρο Gliese 667C.
 
Κάθε ένας από τους τρεις εξωπλανήτες θεωρείται μια «σούπερ-Γη», επειδή έχει μάζα μεγαλύτερη από της Γης, αλλά μικρότερη από εκείνη του Ουρανού ή του Ποσειδώνα  


  
Το άστρο Gliese 667C -που έχει περίπου το ένα τρίτο της μάζας του Ήλιου μας- βρίσκεται σε απόσταση περίπου 22 ετών φωτός από τη Γη και φαίνεται πως φιλοξενεί συνολικά πέντε με εφτά πλανήτες. 

Οι τρεις βρίσκονται εντός της κατοικήσιμης ζώνης του άστρου, όπου θα μπορούσε να υπάρχει νερό σε υγρή μορφή, δηλαδή η βάση για ανάπτυξης ζωής. Κάθε ένας από αυτούς τους τρεις εξωπλανήτες θεωρείται μια «σούπερ-Γη», επειδή έχει μάζα μεγαλύτερη από της Γης, αλλά μικρότερη από εκείνη του Ουρανού ή του Ποσειδώνα.

Σύμφωνα με τον Rory Barnes, αστρονόμο στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, οι τρεις συγκεκριμένοι πλανήτες είναι πολύ πιθανό να έχουν στέρεη επιφάνεια και ίσως και ατμόσφαιρα, όπως η Γη και όχι όπως ο Δίας.

Το εντυπωσιακό στη συγκεκριμένη ανακάλυψη είναι ότι αρχικά οι αστρονόμοι νόμιζαν ότι το συγκεκριμένο ηλιακό σύστημα διαθέτει μόνο έναν κατοικήσιμο πλανήτη. Όμως μετά από προσεκτικότερη επανεξέταση -με τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) και του Αστεροσκοπείου Las Campanas στη Χιλή και του τηλεσκοπίου Keck στη Χαβάη- ανακάλυψαν ότι οι εξωπλανήτες, που βρίσκονται στην κατάλληλη απόσταση από το άστρο τους για να φιλοξενούν ζωή, είναι τελικά τρεις.

Η μεγάλη πρόκληση των επιστημόνων είναι πλέον να βρουν μια αξιόπιστη μέθοδο για την ανίχνευση μορφών ζωής σε κάποιον εξωπλανήτη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, National Geographic

Δεν υπάρχουν σχόλια: