Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Κόντρα Μπόμπολα, Περιστέρη, Αποστολόπουλου για το νερό
 
Πρώτα μετέτρεψαν την ζωή των Ελλήνων σε κοινωνική Σαχάρα και τώρα θα τους πωλούν το δικό τους νερό για να ξεδιψάσουν..
 
Οι συνήθεις ύποπτοι Μπόμπολας, Περιστέρης και Αποστολόπουλος θα κονταροχτυπηθούν για την αγορά του νερού της Θεσσαλονίκης. 
 
Τα όργανα άρχισαν αφού ο διαγωνισμός πέρασε στη δεύτερη φάση και δυο επενδυτικά σχήματα πήραν το πράσινο φως από το ΤΑΙΠΕΔ για να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές για την ΕΥΑΘ. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ τα δυο επενδυτικά σχήματα που θα συνεχίσουν στην  επόμενη φάση είναι:

- Η Suez Environment  από κοινού με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε. συμφερόντων Μπόμπολα. Επισημαίνεται ότι η γαλλική πολυεθνική είναι ήδη μέτοχος στην ΕΥΑΘ ΑΕ με ποσοστό 5%.
-   MEKOROT Development and Enterprise Ltd  - Γ. Αποστολόπουλος A.E. Συμμετοχών- MIYA Water Projects Netherlands BV - ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ABETE
 
 
Το ΤΑΙΠΕΔ απέρριψε, όπως αναμενόταν την πρόταση της  Ένωσης Πολιτών για το Νερό (ΕΠΝ), της πρωτοβουλίας πολιτών που πρότεινε την κοινωνική διαχείριση της ΕΥΑΘ, μέσω κοινωνικών συνεταιρισμών. Και λέμε, όπως αναμενόταν γιατί ένας από τους βασικούς όρους του διαγωνισμού ήταν η  συνεργασία με εταιρεία που έχει εμπειρία στη διαχείριση νερού σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 500.000 κατοίκων.
 
 
Επισημαίνεται ότι η Ένωση των μη κερδοσκοπικών Συνεταιρισμών Νερού των Δήμων της περιοχής Θεσσαλονίκης με την επωνυμία «Ένωση Πολιτών για το Νερό», που κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά της ΕΥΑΘ αλλά απερρίφθη, δημιουργήθηκε  με πρωτοβουλία της «Κίνησης 136», η οποία αγωνίζεται εδώ και 2 χρόνια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση με στόχο να περάσει το νερό της Θεσσαλονίκης στα χέρια των πολιτών έτσι ώστε να προσφέρεται στα νοικοκυριά νερό με υψηλή ποιότητα, χαμηλές τιμές, προστασία του περιβάλλοντος, δημοκρατική λειτουργία και κοινωνική δικαιοσύνη. 
 
Η ιδέα της απόκτησης της ΕΥΑΘ  από τους πολίτες, όπως λένε τα μέλη της ΕΠΝ,  έχει μεγάλη απήχηση ασχέτως πολιτικο-ιδεολογικής τοποθέτησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, σε ειδική συνεδρίαση όπου συζητήθηκε η πρότασή των πολιτών, πήρε ομόφωνη απόφαση να διεκδικήσει την ΕΥΑΘ Α.Ε. από το Ελληνικό Δημόσιο και αν αυτό δεν επιτευχθεί, να συνεργαστεί με την Κίνηση 136  στην διεκδίκηση της εταιρείας με την υποστήριξη και συμμετοχή των Δήμων του Νομού Θεσσαλονίκης.
 
Το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού της Θεσσαλονίκης δεν θα είναι, πάντως, εύκολη υπόθεση για την κυβέρνηση αφού η Θεσσαλονίκη «βράζει» και σε τοπικό επίπεδο έσκασαν μύτη και οι πρώτες ενδοκυβερνητικές τριβές αφού κατά της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου αγαθού τάχθηκαν τόσο η ΔΗΜΑΡ όσο και το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: