Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

 Ο πέτσινος ισολογισμός της Εθνικής



Στα όρια του... αυτοεξευτελισμού κινείται, δυστυχώς, η διοίκηση της τράπεζας που έχει ταυτίσει την επωνυμία της με τη νεότερη ιστορία του τόπου: λίγες μόνο ημέρες μετά την άσκηση έντονης κριτικής (μόνο) από το “B”, για τη δημοσίευση «πέτσινων» οικονομικών καταστάσεων α’ τριμήνου, τις οποίες υπέγραφε ο ορκωτός ελεγκτής με επιφύλαξη, το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας προχώρησε σε αναδημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων, αυτή την φορά με... ανεπιφύλακτη υπογραφή του ορκωτού, κ. Εμ. Πηλείδη (του οίκου Deloitte). 


Η διοίκηση Τουρκολιά προφανώς αντιλήφθηκε το αυτονόητο, το οποίο επισημαίναμε στην κριτική μας για τις πρακτικές της: Ότι, δηλαδή, σε μια εποχή όπου είναι μέγα ζητούμενο η διαφάνεια και η ακρίβεια των δημοσιευόμενων οικονομικών στοιχείων των τραπεζών, πολύ περισσότερο όταν καλούν τους μετόχους τους να εισφέρουν τον οβολό τους για να ανακεφαλαιοποιηθούν και να αποφύγουν την κρατικοποίηση, είναι αδιανόητο να δημοσιεύονται οικονομικές καταστάσεις, που υπογράφονται με επιφύλαξη από τους ορκωτούς ελεγκτές. 

Υπενθυμίζουμε, μάλιστα, ότι ήδη έχει δημιουργηθεί, στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, μείζον θέμα με τους ισολογισμούς των τραπεζών, οι οποίες δεν είχαν τηρήσει τα διεθνή λογιστικά πρότυπα στις οικονομικές καταστάσεις για το 2011 και τιμωρήθηκαν (μεταξύ των τιμωρημένων και η Εθνική) με πρόστιμα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ακόμη και αυτή η διορθωμένη αναδημοσίευση, όμως, των οικονομικών καταστάσεων της Εθνικής Τράπεζας για το α’ τρίμηνο του 2013, χωρά αρκετή συζήτηση, καθώς: 

$11. Όπως είναι γνωστό, η Εθνική απέκτησε τον Φεβρουάριο 2013 το 84% των μετοχών της Eurobank, μέσω ανταλλαγής μετοχών, για το σκοπό της οποίας η Εθνική εξέδωσε νέες μετοχές, αξίας περίπου 273 εκατ. ευρώ. Ακολούθως, και πριν δημοσιευθούν οι οικονομικές καταστάσεις α’ τριμήνου, έγινε γνωστό ότι η Eurobank θα ανακεφαλαιοποιηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η απορρόφησή της από την Εθνική ματαιώνεται.

 $12. Αυτό έφερε τη διοίκηση Τουρκολιά σε δεινή θέση, όταν κλήθηκε να καταρτίσει τις οικονομικές καταστάσεις α’ τριμήνου: κανονικά, δηλαδή αν εφαρμόζονταν ορθά τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, η Εθνική ήταν υποχρεωμένη να ενοποιήσει τα μεγέθη της Eurobank στον ισολογισμό της, έστω και αν στις επόμενες, ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις, αλλά και στις καταστάσεις για το έτος 2013, η Eurobank θα έπρεπε να βγει και πάλι από τις ενοποιημένες καταστάσεις, αφού, μετά την ανακεφαλαιοποίησή της από το Τ.Χ.Σ., το ποσοστό συμμετοχής της Εθνικής θα αραιώσει απελπιστικά, μειούμενο από το 84% σε ποσοστό κάτω του 5%. 

 $13. Για να αποφύγει την ενοποίηση, που εκτός των άλλων υπάρχει βάσιμη υποψία ότι δεν θα κατέληγε σε ιδιαίτερα ευνοϊκή λογιστική εικόνα της Εθνικής, η διοίκηση Τουρκολιά προσέφυγε σε μια πρωτοφανή, όσο και αδέξια μεθόδευση: ανέγραψε στις σημειώσεις των αρχικά δημοσιευμένων καταστάσεων α’ τριμήνου ότι η διοίκηση της Eurobank αρνήθηκε (!) να δώσει οικονομικά στοιχεία στη μητρική Εθνική Τράπεζα! Με αυτό τον τρόπο, η διοίκηση Τουρκολιά προσπάθησε να δικαιολογήσει την παραβίαση των διεθνών λογιστικών προτύπων. Αυτονόητο είναι, όμως, ότι τέτοια πρωτοφανής μεθόδευση δεν μπορούσε να περάσει ασχολίαστη από τον ορκωτό ελεγκτή, ο οποίος σημείωσε στην έκθεσή του ότι υπογράφει με επιφύλαξη τις οικονομικές καταστάσεις. Εξάλλου, όπως είχε επισημάνει και το “B” στο σχετικό του άρθρο του, είναι τουλάχιστον αδιανόητο να επικαλείται η διοίκηση της Εθνικής άρνηση της κατά 84% θυγατρικής Eurobank να δώσει,όπως είναι υποχρεωμένη, οικονομικά στοιχεία για το κλείσιμο των οικονομικών καταστάσεων α’ τριμήνου. Ακόμη και αν η Eurobank είχε αρνηθεί, το αυτονόητο ερώτημα που ακολουθούσε (και δεν μπορούσε εύκολα να απαντηθεί από τη διοίκηση Τουρκολιά) ήταν γιατί η διοίκηση της Εθνικής δεν αξιοποίησε νομικά μέσα για να υποχρεώσει τη διοίκηση της Eurobank να σεβασθεί τις από το νόμο απορρέουσες υποχρεώσεις της.

 $14. Στις αναδημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, με... μαγικό τρόπο, κάθε αναφορά σε (υποτιθέμενη) άρνηση της Eurobank να δώσει τα απαιτούμενα οικονομικά στοιχεία έχει ανεξήγητα εξαφανισθεί! Ο αναγνώστης των οικονομικών καταστάσεων μένει, έτσι, με την περιέργεια για το τι πραγματικά συνέβη: πράγματι αρνήθηκε η Eurobank να δώσει στοιχεία, ή μήπως αυτή ήταν μια «βολική» δικαιολογία, που επικαλέσθηκε η διοίκηση Τουρκολιά, για να παραβεί την υποχρέωση λογιστικής ενοποίησης της Eurobank; Όπως και να’ χει, όλα αυτά δεν περιποιούν τιμή στη διοίκηση μιας σοβαρής, «συστημικής» τράπεζας, με την ιστορία, μάλιστα, της Εθνικής. 

$15. Η εξαφάνιση αυτών των όλως παράδοξων δικαιολογιών, επιτρέπει στον ορκωτό ελεγκτή να υπογράψει αυτή την φορά τις οικονομικές καταστάσεις χωρίς επιφύλαξη, σημειώνοντας όμως ότι το πρόκειται για ένα θέμα, στο οποίο δίνει έμφαση και εφιστώντας την προσοχή των αναγνωστών των καταστάσεων στις σχετικές σημειώσεις. Εκεί, κυρίως δηλαδή στη σημείωση 14 των οικονομικών καταστάσεων, ο αναγνώστης θα βρει μια πιο σοβαρή εξήγηση για την αποφυγή ενοποίησης της Eurobank. Αναφέρεται, εν πολλοίς, ότι αυτή η προσωρινή ενοποίηση, μόνο στις καταστάσεις α’ τριμήνου, μπορεί να έδινε παραπλανητική εικόνα για τα οικονομικά στοιχεία της Εθνικής στους ενδιαφερόμενους. Ένας καλόπιστος παρατηρητής μπορεί να δεχθεί αυτές τις εξηγήσεις, πλην όμως μένει αναπάντητο ένα πολύ σοβαρό ερώτημα: γιατί δεν δόθηκαν εξ αρχής αυτές οι εξηγήσεις, αλλά η διοίκηση Τουρκολιά προτίμησε να παρουσιάσει πρωτοφανείς ισχυρισμούς, κάνοντας λόγο για άρνηση της Eurobank να δώσει στοιχεία. Δυστυχώς, η Εθνική δεν βγαίνει «πληγωμένη» μόνο από τον όλο χειρισμό του ματαιωμένου «γάμου» με την Eurobank, αλλά και με τους τουλάχιστον πρόχειρους χειρισμούς της λογιστικής απεικόνισης του ματαιωμένου «γάμου»...
Banks2days

Δεν υπάρχουν σχόλια: