Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Ρίγη ανησυχίας σε Λουξεμβούργο - Σλοβενία

 


Εξάλλου, έντονη είναι η ανησυχία κυβερνητικών αξιωματούχων σε Λουξεμβούργο και Σλοβενία για μια πιθανή επανάληψη της συμφωνίας για την Κύπρο και σε άλλα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν, σε συνέντευξή του προειδοποίησε ότι η υιοθέτηση του κυπριακού παραδείγματος «θα ωθήσει τους επενδυτές στο να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους εκτός Ευρωζώνης». 


Από την πλευρά του, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας Μάρκο Κράνγετς, απέρριψε τα σενάρια που θέλουν τη Σλοβενία να είναι η επόμενη χώρα που θα προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τη Σλοβενία, σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ, οι τραπεζικοί όμιλοι της χώρας «κατέχουν τοξικά δάνεια και ομόλογα ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο του ΑΕΠ της χώρας». Σύμφωνα πάντα με το ΔΝΤ, η Σλοβενία χρειάζεται περίπου 1 δισ. ευρώ για να προχωρήσει σε ανακεφαλοποίηση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της. Σύμφωνα με άλλη πηγή, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των κρατικών τραπεζών και τη δημιουργία «κακής τράπεζας», τα χρέη της οποίας θα φορτωθούν στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων της χώρας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραιάν Μπασέσκου, παρότι η χώρα του δεν είναι στη ζώνη του ευρώ, αλλά στις «27» της ΕΕ, υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του «δε θα αποδεχθεί ποτέ μέτρα σαν εκείνα που συνοδεύουν το κυπριακό πακέτο».

Τα ζόρια στη διαχείριση μεγαλώνουν και σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, καθώς το έλλειμμα του 2012 διαμορφώθηκε επίσημα στο 4,8% του ΑΕΠ, αποκλίνοντας από το στόχο μείωση στο 4,5% που είχε θέσει η γαλλική κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το δημόσιο χρέος της Γαλλίας αυξήθηκε πέρυσι στο 90,2% του ΑΕΠ έναντι 85,8% το 2011. Σύμφωνα με τους Γάλλους αξιωματούχους, η απόκλιση οφείλεται στη οικονομικά πακέτα στήριξης που είχε δώσει το γαλλικό κράτος στη γαλλοβελγική τράπεζα «Dexia», που έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας.

 Αντίστοιχα αυξημένο δημοσιονομικό έλλειμμα και δημόσιο χρέος, εμφάνισε και η Ολλανδία για το 2012 για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Συγκεκριμένα, το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας ανήλθε το 2012 στο 4,1% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας το όριο του 3% που θέτει η ΕΕ και το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε σε επίπεδο 71,2% επί του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: