Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

"Διάγγελμα" Ολάντ: Κοινοτοπίες και διακηρύξεις χωρίς αντίκρισμα 
 
 
 
Δεν έπεισαν οι "αντιμνημονιακές" κορώνες του Φρανσουά Ολάντ στην προχτεσινή τηλεοπτική, εφ' όλης της ύλης, συνέντευξή του. 

Ο Γάλλος πρόεδρος καταδίκασε πολλάκις τη λιτότητα στην Ευρώπη, χωρίς ωστόσο να δείξει ούτε μια φορά τη Γερμανία, και μοίρασε αόριστες υποσχέσεις για ανάκαμψη και αντιμετώπιση της ανεργίας.

Πληθώρα ειρωνικών σχολίων κατέκλυσε χθες τα γαλλικά ΜΜΕ και τους ενημερωτικούς ιστότοπους, με τους σχολιαστές να κάνουν λόγο για "ανιαρές και τετριμμένες" υποσχέσεις σε μια Γαλλία που έχει "υποκύψει" με τη σειρά της στην ύφεση και την κοινωνική ανασφάλεια.

Στη συνέντευξή του το βράδυ της Πέμπτης στο δημόσιο δίκτυο France 2, την οποία σύμφωνα με τις μετρήσεις θεαματικότητας παρακολούθησαν 8 εκατομμύρια τηλεθεατές, ο Ολάντ ξεσπάθωσε κατά της λιτότητας λέγοντας χαρακτηριστικά πως η παραμονή σ' αυτή καταδικάζει την Ευρώπη σε κοινωνική έκρηξη και ενθαρρύνει την άνοδο λαϊκιστικών κινημάτων.


"Το ότι οι ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν να είναι αυστηρές το καταλαβαίνω απόλυτα, το να παραμένουν όμως προσκολλημένες στη λιτότητα, όχι, είναι σαν να καταδικάζουμε την Ευρώπη σε έκρηξη", είπε ο Γάλλος πρόεδρος γράφεται στην Αυγή και πρόσθεσε: "Δεν θα ασκήσω μια πολιτική που οδηγεί την Ευρώπη στη λιτότητα, δεν θέλω η Ευρώπη να γίνει ένα αναμορφωτήριο".

Σε ερώτηση σχετικά με τις γαλλογερμανικές σχέσεις, ο Ολάντ έκανε λόγο για "μια φιλική ένταση", πρόσθεσε όμως ότι Παρίσι και Βερολίνο μοιράζονται μια κοινή υποχρέωση "να προχωρήσει μπροστά η Ευρώπη". Επιβεβαίωσε εξάλλου ότι η Γαλλία δεν θα επιτύχει εφέτος τον στόχο της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για την πορεία της γαλλικής οικονομίας το 2012 είναι τελικά χειρότερα από αυτά που προβλεπόταν. Το δημόσιο χρέος έφτασε στο 90,8% του ΑΕΠ και το δημόσιο έλλειμμα στο 4,8%.

Ειρωνικά σχόλια

Ο Φρανσουά Ολάντ δεν έπεισε τους Γάλλους για τις προθέσεις του και η συνέντευξή του ήταν "συχνά ανιαρή, σχεδόν τετριμμένη", τονίζει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα "Λιμπερασιόν", επισημαίνοντας παράλληλα πως ο λόγος του προέδρου απέπνεε μια "παράξενη αίσθηση σφάλειας" όσον αφορά την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη σημερινή Γαλλία.

Η δεξιά "Φιγκαρό" ειρωνεύεται στον πρωτοσέλιδο τίτλο της τον πρόεδρο με τον τίτλο "Ο Ολάντ παριστάνει τον Ολάντ", ενώ η "Ουμανιτέ" επισημαίνει ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει παγιδευτεί στις αντιφάσεις του". Επικρίσεις δέχθηκε ο Ολάντ και από το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Ο επικεφαλής του δεξιού κόμματος UMP, Ζαν - Φρανσουά Κοπέ, σημείωσε ότι "υπάρχουν οι συνθήκες για μια βαθιά ρήξη του Φρανσουά Ολάντ με τους Γάλλους", ενώ ο συμπρόεδρος του Μετώπου της Αριστεράς Ζαν - Λικ Μελανσόν δήλωσε ότι ο Ολάντ ήταν "μπερδεμένος" και "εξωπραγματικός, είχε χάσει σχεδόν τον ανθρώπινο χαρακτήρα του". Αντιθέτως η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ναζάτ Βαλό - Μπελκασέμ χαιρέτισε "την ήρεμη δύναμη" του προέδρου...

Για τον Φρεντρίκ Νταμπί, του Ινστιτούτου Ifop, "μια τηλεοπτική εκπομπή δεν μπορεί να ανατρέψει την αρνητική τάση" στις δημοσκοπήσεις και οι οποίες δείχνουν μια συνεχόμενη πτώση της δημοφιλίας του Ολάντ, δέκα μήνες μετά την εκλογική νίκη του επί του Νικολά Σαρκοζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: