Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Καμιά ρύθμιση.. Μόνον διαγραφή. 


Σχεδιάζουν ρυθμίσεις -αποπληρωμής δανείων- για τους κατεστραμμένους..


 Όχι καθεστωτική αλητεία.. Οι τράπεζες έχουν αρπάξει από τον λαό δυο ΑΕΠ 



Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα για την αναμόρφωση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων καταναλωτών -νοικοκυριών, με σκοπό να κατατεθεί το νέο σχέδιο νόμου στη Βουλή μέχρι το τέλος Μαρτίου. 

 Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη συνάντηση που είχε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, αναζητείται τρόπος ρύθμισης που να μην έχει επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια των Τραπεζών και παράλληλα να μην υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση πέραν των κονδυλίων της επανακεφαλαιοποίησης. 


«Δεν έχουμε καμία απάντηση από την Τρόικα» ανέφεραν μετά τη συνάντηση πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης σημειώνοντας ότι «δεν κάνουμε αυτή τη συζήτηση για να αποτύχουμε. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να βρούμε λύση». 

Σύμφωνα πάντως με κύκλους του υπουργείου Ανάπτυξης στη συνάντηση οριστικοποιήθηκε το τελικό σχέδιο για τη ρύθμιση των δανείων υπερχρεωμένων νοικοκυριών, σύμφωνα με το οποίο για 4 χρόνια παγώνει η καταβολή της δανειακής δόσης και ο δανειολήπτης θα πληρώνει μόνο τόκους. 

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την υπαγωγή στη ρύθμιση όσων έχουν οικογενειακό ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ και την τελευταία τριετία το εισόδημά τους έχει μειωθεί πάνω από 35%. Επίσης μπορούν να υπαχθούν άνεργοι, πολύτεκνοι μακροχρονίως πάσχοντες και άτομα με αναπηρία. Αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει δώσει το «πράσινο φως», η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είναι αισιόδοξη ότι θα πάρει την έγκριση, καθώς το ελληνικό σχέδιο είναι στα πρότυπα του αντίστοιχου πορτογαλικού και ισπανικού που εγκρίθηκαν πρόσφατα. Η διευκόλυνση των δανειοληπτών εκτιμάται πως θα αυξήσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών κατά 2 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: