Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

 Ψυχάρη πες αλεύρι;




 Υπό εισαγγελική διερεύνηση βρίσκεται πλέον το «αμαρτωλό» δάνειο ύψους 98 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, μετά την εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας που διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης. Την έρευνα θα διενεργήσει ο στενός συνεργάτης του Σπύρος Μουζακίτης.
Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση στάθηκαν οι καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, που τόνιζε ότι, τη στιγμή που οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να δανειοδοτηθούν, το Mega καταφέρνει να πάρει δάνειο τέτοιου ύψους.


 

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της εταιρείας Τηλέτυπος Α.Ε. που ανακοίνωνε «τη σύναψη κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 98 εκατ. ευρώ. Το προϊόν του ομολογιακού δανείου θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση του συνολικού υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού καθώς και για τη χρηματοδότηση γενικών επιχειρηματικών σκοπών της εταιρείας».
Στο πλαίσιο της έρευνας θα εξεταστεί αν η σύναψη του δανείου ήταν σύννομη και αν τηρήθηκαν όλες οι κατά τον νόμο προϋποθέσεις για τη χορήγησή του. Τις επόμενες ημέρες άλλωστε θα αρχίσουν να καλούνται και οι πρώτοι μάρτυρες προκειμένου να καταθέσουν για την υπόθεση.
Το ζήτημα είχε φέρει στο φως με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, την οποία μάλιστα αρνήθηκε να μεταδώσει το Mega, λόγος για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προσφύγει στο ΕΣΡ και αναμένει την απόφαση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιμείνει ότι το δάνειο-μαμούθ στο Mega είχε εκχωρηθεί με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης -λιγότερο από ένα μήνα πριν την τοποθέτηση επιτρόπων στις τράπεζες- που συνδέεται με τον κομβικό ρόλο του ως βασικού προπαγανδιστή της πολιτικής της. Την ώρα μάλιστα που η δανειοδότηση από τις τράπεζες σε επιχειρήσεις δίνεται με το σταγονόμετρο.
Το εν λόγω υψηλό δάνειο στο κανάλι των επιχειρηματιών Μπόμπολα, Ψυχάρη, Βαρδινογιάννη εγείρει εύλογα ερωτήματα, δεδομένων και των δυσμενών οικονομικών στοιχείων του καναλιού: τα χρέη του Mega ξεπερνούν τα 200 εκ. ευρώ, με ετήσιο τζίρο γύρω στα 100 εκατ. ευρώ και ετήσιες ζημιές που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 17 εκατ. ευρώ.
Με δεύτερη ανακοίνωσή του το Mega σημείωνε: "Επί της από 3 Ιανουαρίου 2013 ανακοινώσεως της εταιρείας Τηλέτυπος Α.Ε. διευκρινίζεται ότι εκ των 98 εκατ. ευρώ μόνο τα 10 εκατ. ευρώ αφορούν αύξηση του δανεισμού, τα υπόλοιπα 88 εκατ. ευρώ αφορούν αναχρηματοδότηση του προϋφιστάμενου ισόποσου τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας".
"Το προϊόν του ομολογιακού δανείου θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση του συνολικού υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού καθώς και για τη χρηματοδότηση γενικών επιχειρηματικών σκοπών της εταιρείας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: