Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ σε πάλη επιβίωσης



Ένα σκληρό παιχνίδι πολιτικής επιβίωσης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ φαίνεται να αποκαλύπτει η απόρριψη, την περασμένη Τρίτη, από τον Φώτη Κουβέλη της σύμπλευσης με το ΠΑΣΟΚ και άλλες πρωτοβουλίες και κινήσεις υπό τη στέγη του Φόρουμ Διαλόγου για την Kεντροαριστερά. 

Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι υποδέχτηκαν την άρνησή του με ιδιαιτέρως ειρωνικά σχόλια για την «Αριστερά της ευθύνης» και επικρίσεις περί ανακολουθίας (ότι δηλαδή η ΔΗΜΑΡ μπορεί να συγκατοικεί με το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, αλλά όχι σε ένα φόρουμ διαλόγου).


Το ερώτημα είναι αν και πώς η ΔΗΜΑΡ θα αντεπεξέλθει στις πιέσεις που ασκούνται μέσα από την κριτική που διατυπώνεται μαζί με τη μετακύλιση, προκαταβολικά, της ευθύνης για το ενδεχόμενο να μην προλάβει να ανασυγκροτηθεί ο κεντροαριστερός χώρος και να συνθλιβεί στις «μυλόπετρες» του διπόλου Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά εξαιτίας των «φοβικών ανακλαστικών» της ΔΗΜΑΡ, για τα οποία την κατηγορούν διάφοροι.

Μπορεί λοιπόν η κίνηση αυτή να εξελήφθη ως υπαναχώρηση, να αιφνιδίασε, έως και να εξόργισε διάφορους συνδαιτυμόνες της ΔΗΜΑΡ, αλλά δεν ήρθε απ’ το πουθενά.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «6 Μέρες» ο Φώτης Κουβέλης δηλώνει ότι «η ΔΗΜΑΡ προωθεί τη διεύρυνση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού με συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο και θέσεις. Η Δημοκρατική Αριστερά έχει τη συγκεκριμένη πολιτική της παρουσία, την οποία υπερασπίζεται επιδιώκοντας την κατά το δυνατόν ευρύτερη έκφραση των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Οτιδήποτε άλλο δεν μας αφορά. Πολύ δε περισσότερο δεν μας αφορά η συνεργασία ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ».

Στοχεύσεις
Τι σημαίνει όμως αυτή η τελευταία υπογράμμιση;

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς δείχνει να κρατά αποστάσεις ασφαλείας από κινήσεις που θεωρείται ότι θα μπορούσαν να μετατρέψουν το κόμμα «σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για το πάλαι ποτέ ισχυρό κόμμα εξουσίας και να του προσφέρουν «σανίδα σωτηρίας» εις βάρος της ΔΗΜΑΡ.

Με άλλα λόγια, αν και η ανασύνθεση του «δημοκρατικού σοσιαλισμού» είναι διακηρυγμένος στόχος της ΔΗΜΑΡ, αυτή δεν περνά μέσα από μια πολιτική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, η οποία ενέχει τεράστιο κίνδυνο απορρόφησής της – και μάλιστα τη στιγμή που επιδίωξή της ήταν η δική της διεύρυνση, σε μεγάλο βαθμό μέσα από την υποδοχή της δυσαρέσκειας από το ΠΑΣΟΚ.

Ο Φώτης Κουβέλης άλλωστε έχει εκδηλώσει πιο μεγαλεπήβολες στοχεύσεις όταν μιλά για την ανασύνθεση της Kεντροαριστεράς, όπως τη διαμόρφωση του «τρίτου πόλου» που θα διεμβολίσει το νέο δίπολο Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ. Και στο πρόσφατο παρελθόν έχει διακηρύξει πως η ΔΗΜΑΡ είναι ο μόνος χώρος που μπορεί να σηκώσει με αξιοπιστία τη σημαία της ανασύνθεσης του χώρου αυτού.

Όπως όμως είδαμε ήδη στο κεντρικό μας θέμα, οι καιροί είναι δύσκολοι για πρίγκιπες – ακόμη και της Κεντροαριστεράς. Συνεπώς τα θέματα στρατηγικής θα ξανατεθούν πολλές φορές στο τραπέζι το επόμενο διάστημα. Και ο πόλεμος θα συνεχίζεται αμείωτος...

ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια: