Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

 Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο της επιμήκυνσης; 

Ο συνήθης ύποπτος.. Ο Ελληνικός λαός..

Η διετής παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα και η κάλυψη του «χρηματοδοτικού κενού» που προϋποθέτει αναδεικνύεται σε νέο πεδίο ανταγωνισμών στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, αλλά και με το ΔΝΤ, 
καθώς επιβεβαιώνεται ότι το ελληνικό χρέος τραβάει την ανηφόρα, δημιουργώντας επιπλέον ζόρια στην προσπάθεια των αστών να διαχειριστούν ελεγχόμενα τη βαθιά καπιταλιστική κρίση. 

Με λόγια απλά. Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο της επιμήκυνσης;

Μην διατηρείτε την παραμικρή αμφιβολία πως αυτός θα είναι συνήθης ύποπτος. Ο Ελληνικός λαός

Στα παζάρια έτσι για μια συμβιβαστική λύση, αναφορικά με το ελληνικό χρέος, κύρια ανάμεσα στο ΔΝΤ και χώρες της Ευρωζώνης, με επικεφαλής τη Γερμανία, αντανακλάται ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον επιμερισμό της ζημιάς από την καταστροφή κεφαλαίου που συνεπάγεται ένα νέο «κούρεμα» ή μια νέα αναδιάρθρωση και αναχρηματοδότηση του χρέους στην Ελλάδα. 


Η παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο και της χτεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της Ευρωζώνης (Euro Working Group) στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Οικονομικών Π. Τσακλόγλου παρουσίασε εκ μέρους της Ελλάδας τις θέσεις της κυβέρνησης για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει από την επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδος μέχρι το 2016.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επαναγορά χρέους από τη δευτερογενή αγορά, μέσω δανείου από τους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ, μείωση των επιτοκίων των υφιστάμενων δανείων που έχει πάρει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, παράταση της λήξης αυτών των δανείων και παράταση έως το 2023 της προθεσμίας για μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η συζήτηση στο χτεσινό Euro Working Group θα επικεντρώνονταν «στην παράταση της διορίας, αλλά το πρώτο στάδιο είναι η επιβεβαίωση από την τρόικα ότι η δόση της βοήθειας μπορεί να καταβληθεί». Τα συμπεράσματα του Euro Working Group για το επονομαζόμενο «τρίτο οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα» (Third Economic Adjustment Programme for Greece) θα αποτελέσουν το αντικείμενο του έκτακτου Eurogroup, που θα γίνει αύριο Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του επικεφαλής του συμβουλίου, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.

Πηγές της ΕΕ έλεγαν χτες ότι στην αυριανή τηλεδιάσκεψη θα πρέπει «να υπάρξει συμφωνία για το πακέτο των μέτρων, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, αλλά και σε συγκεκριμένες προτάσεις για τη χρηματοδότηση του κεφαλαιακού κενού που θα υπάρξει από την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2016».

Δεν υπάρχουν σχόλια: