Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

 Τα προαπαιτούμενα των τοκογλύφων..


Πέντε ζωτικής σημασίας για την οικονομία κεφάλαια καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση, στο αμέσως προσεχές διάστημα, δίχως όμως να φαίνεται να διεκδικεί επί της ουσίας κάτι έξω από τα ασφυκτικά όρια που της επιτρέπουν οι δανειστές και δίχως να απαντά στα μείζονα προβλήματα της ύφεσης και της απασχόλησης. Τα κεφάλαια αυτά είναι:


1. Το πακέτο μέτρων λιτότητας των 13,5 δισ. ευρώ, με τις δυσκολίες να εκτείνονται χρονικώς από τις πιθανές αναταράξεις στις ενδοκυβερνητικές σχέσεις με αφοπμή το σκέλος των εργασιακών έως τις βέβαιες ανυπολόγιστες παρενέργειες των μέτρων στην οικονομία και ειδικά στην ύφεση.


2. Το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο διαρκώς “γράφεται και σβήνεται” καθώς η ανεύρεση πρόσθετων εσόδων από μια αγορά “στεγνή” και από μια φοροδιαφυγή που φαίνεται να “περιπαίζει” τους λεονταρισμούς περί “σύλληψής” της με "ασπιρίνες" δεν επιτρέπουν τους συνήθεις αυτοσχεδιασμούς μεν, χωρίς όμως αυτό να φαίνεται εφικτό δε.

3. Οι περαιτέρω χειρισμοί για τη βιωσιμότητα του χρέους, με συμπληρωματικά ή και συνδυαστικά μέτρα, όπως η διετής επιμήκυνση του Μνημονίου, η πιθανολογούμενη διετής ή και τριετής παράταση για την προσαρμογή και του δημοσίου χρέους έως το 2022 ή το 2023, η χρηματοδότηση της επιμήκυνσης (αυτή υπολογίζεται σε 16 με 20 δισ. ευρώ), η επαναγορά ομολόγων, η αναπροσαρμογή των επιτοκίων, κ.λπ.

 4. Ο ασφυκτικός έλεγχος και εποπτεία που απαιτούν Βερολίνο και ΔΝΤ ως αντάλλαγμα για τις κινήσεις βιωσιμότητας του χρέους. Χαρακτηριστική ήταν η προχθεσινή αναφορά των "Financial Times" πως “η Ελλάδα εξαναγκάζεται να προσλάβει ξένους τεχνοκράτες” καθώς η γερμανική κυβέρνηση επιβάλλει την υποχρεωτική πρόσληψη ξένων ειδικών για τη συλλογή φόρων, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας στη χώρα, σε αντάλλαγμα συμφωνία που θα διασφαλίζει διετή παράταση του ελληνικού προγράμματος. Κάτι που γυρίζει τη χώρα στο 1897 και την επιτροπεία που της επιβλήθηκε και τότε με τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο και την Διεθνή Οικονομική Επιτροπή (Commission Internationale Financière de la Grèce) που είχε εγκατασταθεί στην χώρα έως το 1978.

5. Οι απαιτούμενες κινήσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου έχουν εκτοξευτεί πλέον πάνω και από τα 8 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα στην κυβέρνηση να αναζητούν τρόπους κάλυψης μέρους αυτών των οφειλών για να μπορέσει να κινηθεί η αγορά που εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένει στεγνή. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε με εξασφάλιση μεγαλύτερου ποσού από τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ που αναμένει η Ελλάδα έως τις 15 Νοεμβρίου από την τρόικα (τα 5 δισ. ευρώ που έπρεπε να είχαν δοθεί στην χώρα από τον Σεπτέμβριο) είτε οι τράπεζες να πάρουν «κουρεμένο» το ποσό της δόσης που αναλογεί στις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης.

Ειδικά όσον αφορά στο πακέτο μέτρων που έρχεται για ψήφιση στη Βουλή μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, λίγα 24ωρα πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού στις 7 Νοεμβρίου, αυτό θα είναι δυσβάστακτο καθώς θα περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα ύψους 13,5 δισ. ευρώ, αλλά και επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό και το εργασιακό καθεστώς, που έχουν χαρακτηριστεί «προαπαιτούμενες» για να εκταμιευθεί η δόση του δανείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: