Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Οι λαϊκές παραστάσεις συνεχίζονται

 Επειχείρηση παράκαμψης του Βενιζέλου από τον Στουρνάρα εξοργίζει το υπέρβαρο πολιτικό θράσος..


Τον τρόπο επικοινωνίας των νέων επώδυνων μέτρων αναζητά η κυβέρνηση με αλλεπάλληλες συσκέψεις ενώ ο υπουργός Οικονομικών «επικοινώνησε» την άρνηση της τρόικας να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Η κυβέρνηση πάντως αναζητά και πόσα ΝΑΙ θα αποκομίσει από τη Βουλή, ενώ η στάση της ΔΗΜΑΡ αλλά και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον όσον αφορά στα εργασιακά και τις αποκρατικοποιήσεις, παραμένει το ζητούμενο.



Η επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ υπέρ των μέτρων ωστόσο έγινε γνωστή το μεσημέρι της Δευτέρας:
«Είπαμε ότι στηρίζουμε κυβέρνηση 4ετίας για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και αυτό θα κάνουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, διαχωρίζοντας τη θέση του από τη ΔΗΜΑΡ.

Όλα τα θέματα πάντως θα τεθούν επί τάπητος, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ την Τρίτη (11:00). Τουλάχιστον πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Γ. Δριβαλέγκας, Μ. Μπόλαρης, Θ. Μωραΐτης, Χρ. Αηδόνης, Θεοδώρα Τζάκρη) έχουν διευκρινίσει ότι αν δεν υπάρξει κάποια μορφή ελέγχου της διαφάνειας των συμβάσεων, δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών.

Την ίδια ώρα πάντως είναι σχεδόν δεδομένο το «Όχι» των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων.

Σήμερα ο εκπρόσωπος Όλι Ρεν διεκρίνισε ότι οι διαβουλεύσεις της τρόικας με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες σε επιστολή της η τρόικα υπενθυμίζει πως πολλά από τα μέτρα έχουν ψηφιστεί εδώ και μήνες.

Την ίδια ώρα πάντως ο υπουργός Οικονομικών αναζητά συμμάχους, ώστε να περάσουν τα μέτρα αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις, όπως εκείνος τις επιθυμεί.

Μεταξύ των πρωτοβουλιών του κ. Στουρνάρα, εκείνη που ξεσήκωσε θύελλα στο ΠΑΣΟΚ, ήταν η πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών να καλέσει απευθείας στο γραφείο του, τους βουλευτές του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.

Στην ουσία, ο κ. Στουρνάρας επιθυμούσε «να δει προσωπικά» τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αντέδρασαν στις προθέσεις του για «εν λευκώ» επιταγή στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, επιθυμώντας να μην εγκρίνονται κάθε φορά από την Ολομέλεια της Βουλής.

Για το θέμα εκδόθηκε και ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ το οποίο ακύρωσε και τη σύσκεψη.

Η ανακοίνωση μάλιστα υπενθυμίζει στον κ. Στουρνάρα ότι τα ΚΤΕ του Κινήματος συγκαλούν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας της ΚΟ και ο αρμόδιος εισηγητής, εν προκειμένω ο Φίλιππος Σαχινίδης.

Κατηγορεί επίσης τον Κ. Στουρνάρα κάτι τέτοιο «αποτελεί παρέμβαση στα εσωτερικά του Κινήματος».

Κατά τα άλλα, το πακέτο των μέτρων - το οποίο θεωρείται ότι έχει κλείσει- θα έλθει προς ψήφιση στην Βουλή στις 5 Νοεμβρίου και θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος μέχρι τις 7 του μήνα, ενώ νωρίτερα στις 31 Οκτωβρίου, θα κατατεθεί στην Βουλή ο προϋπολογισμός που περιλαμβάνει και το τμήμα των 13,5 δις που αφορά το 2013.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν γρήγορα όλες οι διαδικασίες έτσι ώστε το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης των 3

Δεν υπάρχουν σχόλια: