Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» ΑΕΙ

Αθικτοι οι μηχανισμοί ελέγχου των Πανεπιστημίων από τις επιχειρήσεις

Θα διδάσκεται ότι πουλάει.. ή πουλιέται (το ξεπουλιέται ή ξεπουλιέμαι έρχεται αργότερα..)

Κάλεσμα στα μέλη ΔΕΠ και ΕΠ, στους φοιτητές και στους εργαζόμενους στα ιδρύματα, που αρνούνται να γίνουν υπεργολάβοι των μονοπωλίων, να μην παρασυρθούν από τις «παρεμβάσεις» στο νόμο και παράλληλα να αντιταχθούν στη λαίλαπα της οικονομικής ασφυξίας των ιδρυμάτων, των εργαζόμενων στα αυτά, των φοιτητών, απευθύνει η ΔΗΠΑΚ σε ανακοίνωσή της για τις ρυθμίσεις στο νόμο - πλαίσιο.


Οπως σημειώνει η ΔΗΠΑΚ, «οι ισχυρισμοί ότι πρόκειται για αλλαγές που κινούνται "προς θετική κατεύθυνση" αξιοποιούνται για να αποπροσανατολιστεί η συζήτηση και η αντιπαράθεση από το ουσιαστικό ζήτημα, που δεν είναι άλλο από την εδώ και 15 χρόνια προσπάθεια του κεφαλαίου, των κυβερνήσεών του και της ΕΕ να υλοποιηθούν οι κατευθύνσεις της Μπολόνια για εκπαίδευση και έρευνα που θα υπηρετούν την κερδοφορία και την ισχυροποίηση των μονοπωλίων, με καταστροφικές συνέπειες για το δικαίωμα των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων στη μόρφωση, αλλά και για το λαό συνολικά».

Σε ό,τι αφορά τις διάφορες «κραυγές» μέσα και έξω από τα ιδρύματα που μιλούν για πλήρη ανατροπή του νόμου 4009, η ΔΗΠΑΚ τις χαρακτηρίζει «εξωπραγματικές, κυρίως όμως σκόπιμες».

Η ΔΗΠΑΚ σημειώνει πως «η ουσία του νόμου πράγματι δεν αλλάζει, αφού οι προτεινόμενες αλλαγές αφήνουν άθικτους όλους τους μηχανισμούς του ν. 4009 που εξασφαλίζουν τον πλήρη έλεγχο των ΑΕΙ από επιχειρηματικά συμφέροντα: Διατηρείται το "Συμβούλιο Διοίκησης" και τα εξωτερικά του μέλη, με αφαίρεση μόνο κάποιων ακαδημαϊκών αρμοδιοτήτων.

Πρυτάνεις και Κοσμήτορες θα είναι προεπιλεγμένοι από το Συμβούλιο. Ο αυταρχικός χαρακτήρας της διοίκησης θωρακίζεται με τη δυνατότητα επιστολικής ή/και ηλεκτρονικής ψήφου, αλλά και με την ανυπαρξία πανεπιστημιακού ασύλου και την ελαχιστοποιημένη φοιτητική συμμετοχή στα όργανα διοίκησης. Προγραμματίζονται συγχωνεύσεις, καταργήσεις Τμημάτων, Σχολών ή και ολόκληρων ιδρυμάτων, κυρίως ΤΕΙ με κριτήρια αγοράς.

Σε επίπεδο σπουδών, η επαναφορά των Τμημάτων είναι στάχτη στα μάτια για να κρύψει τη διάλυση των σπουδών και τη γενίκευση της κατάρτισης και της "διά βίου εκπαίδευσης", που οδηγεί σε ΑΕΙ με ποικιλία προγραμμάτων (τριετών, διετών, σύντομου χρόνου, ταχύρρυθμα, εξ αποστάσεως) που θα "πουλάνε" διπλώματα/πιστοποιητικά πολλών ταχυτήτων, αποσυνδεμένα πλήρως από την πρόσβαση σε επάγγελμα, εισιτήρια που οδηγούν στην ημιαπασχόληση, στην ανεργία ή στην επανακατάρτιση, με στόχο την παραγωγή εργατικού δυναμικού με μισθούς Κίνας και Αφρικής.

Η επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων και η σύνδεση με τις επιχειρήσεις, η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας του διδακτικού/ερευνητικού προσωπικού, το χτύπημα της φοιτητικής μέριμνας, η αποδέσμευση του Δημοσίου από την υποχρέωση χρηματοδότησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης παραμένουν.

Η παντοδύναμη ΑΔΙΠ εξακολουθεί να βρίσκεται υπεράνω όλων, ελέγχει τους πάντες με κριτήρια αγοράς και πιστοποιεί προγράμματα σπουδών σαν εμπορεύσιμα προϊόντα», τονίζει η ΔΗΠΑΚ, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη μη εφαρμογή και την κατάργηση του νόμου. Και καλεί σε αγώνα «ώστε να μην μπει ταφόπλακα στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Να αγωνιστούν για τη διαμόρφωση Ανώτατης Εκπαίδευσης που θα συμβάλλει στην πρόοδο και την ευημερία του λαού και όχι στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού και του ξένου κεφαλαίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: