Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

ΤΟ «ΚΑΜΑΡΙ» ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ…

..και η ασθενούσα υγεία της Βρετανίας !

Το σύστημα Υγείας που η Θάτσερ κατάντησε σαν το ΕΣΥ της Ελλάδας..

Ένα από τα στοιχεία που θέλησαν οι Βρετανοί διοργανωτές της Ολυμπιάδας, μέσα στο πανηγύρι των πολυεθνικών, να προβάλλουν ως το μεγάλο τους «καμάρι» στην τελετή έναρξης, ήταν η λεγόμενη Εθνική Υπηρεσία Υγείας (National Health Service).

Αυτή η υπηρεσία, δημιουργήθηκε την εποχή που ο καπιταλισμός στη Βρετανία μετά το 1946, -γράφει ο Ριζοσπάστης, το 1948 διορθώνω εγώ από τον υπουργό Υγείας τον Νέλβαντ την επιτυχία του οποίου επιχείρησε ως ένα σημείο να αντιγράψει από το 1981 και μετά ο Ανδρέας Παπανδρέου-, κάτω από την πίεση του εργατικού κινήματος και την επίδραση της ύπαρξης της ΕΣΣΔ και του υπό διαμόρφωση σοσιαλιστικού στρατοπέδου με την προτεραιότητα της δημόσιας και δωρεάν Υγείας και Παιδείας, έκανε παραχωρήσεις προς τους εργαζομένους.


Όντως για τους διαμένοντες στη χώρα παρείχε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας, οι περισσότερες εκ των οποίων δωρεάν, ωστόσο εδώ και αρκετά χρόνια και με «εργατικές» και συντηρητικές κυβερνήσεις η εικόνα αυτή έχει αλλοιωθεί.

Φυσικά, η αστική τάξη σήμερα της Βρετανίας -και αυτό έγινε και στην τελετή που αναφερθήκαμε- έκρυψε αυτή την πραγματικότητα. Το μοντέλο που εφαρμόζεται για να περάσει η Υγεία στο ιδιωτικό κεφάλαιο είναι το γνωστό και στη χώρα μας των Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ) που οδήγησε, από τη μία, στη μείωση κλινών για να μειωθεί το κόστος του ιδιώτη και, από την άλλη, στο να πληρώνουν οι εργαζόμενοι όλο και περισσότερες υπηρεσίες.

Τελευταίο παράδειγμα η λεγόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας στη Βρετανία, από την κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Στις αρχές Φλεβάρη φέτος ανακοινώθηκε και επίσημα η πρώτη περίπτωση νοσοκομείου που προσφέρεται βορά προς εκμετάλλευση στο κεφάλαιο, με το γνωστό ιδεολόγημα «της διάσωσής του από τη χρεοκοπία».

Η βρετανική ιδιωτική εταιρεία νοσοκομειακών ιδρυμάτων «Circle» «αναλαμβάνει τη διαχείριση» του νοσοκομείου του Χίντσινγκμπρουκ στο Χάντινγκτον, στην ανατολική Αγγλία.

Η μορφή της εκμετάλλευσης που επιλέχτηκε για το συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα για το κεφάλαιο. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου θα εξακολουθήσουν να θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, που σημαίνει ότι μπορούν να απολυθούν στο πλαίσιο των περικοπών, ενώ όσοι μείνουν θα εξακολουθούν να πληρώνονται από το Δημόσιο. Ο ιδιώτης έτσι θα έχει καθαρό κέρδος χωρίς «μισθολογικά έξοδα».

Το συμβόλαιο ανάμεσα στη NHS και τη «Circle» υπογράφηκε για μια περίοδο δέκα ετών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τη διαδικασία της μεταβίβασης της διαχείρισης είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση των Εργατικών. Παράλληλα, πληροφορίες φέρνουν τη γερμανική εταιρεία «Helios» να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Υγείας για να αναλάβει τη διαχείριση και άλλων 10 – 20 νοσοκομείων.

Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα περικοπών στο όνομα της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» προβλέπει ακόμα και το κλείσιμο 20 νοσοκομείων. Το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης που φέρνει επιδείνωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων έχει οδηγήσει στην απόλυτη φτώχεια 13 εκατομμύρια Βρετανούς και αυξάνει τους ανθρώπους που προστρέχουν στις λεγόμενες φιλανθρωπικές οργανώσεις για να επιβιώσουν με συσσίτια και να αντιμετωπίσουν στοιχειώδη ιατρικά προβλήματα.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι και η οποία κρύφτηκε πίσω από τη χαρούμενη εικόνα που παρουσίασαν οι διοργανωτές της τελετής στο Λονδίνο, με παιδιά σε νοσοκομειακά κρεβάτια και τη συμμετοχή, όπως ειπώθηκε, «εργαζομένων στις υπηρεσίες Υγείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: