Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

ΠΑΣΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΔΑΚΕ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Συμφώνησαν στην υπογραφή ΣΣΕ με μείωση μισθών!!!
Και εις.. κατώτερα αδέλφια συγχαρητήρια..

Κι όμως: Αν ο αγώνας των εργαζομένων καταστεί συλλογικός  μπορεί να αχρηστεύσει «συμφωνίες» που τσακίζουν τη ζωή τους

Παράλληλα με το δείκτη στην κλίμακα των κερδών τους να ανεβαίνει οι μεγάλοι όμιλοι των σούπερ - μάρκετ, οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις κάνουν ακόμα ένα βήμα για τη θωράκιση της κερδοφορίας τους, καθώς μέσα στα επόμενα 24ωρα οι τρεις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΔΑΚΕ, που συγκροτούν την πλειοψηφία στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, θα βάλουν και τυπικά την υπογραφή τους στη νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στο εμπόριο που θα μειώνει τους μισθούς των χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο.


Η απόφαση για το μαχαίρι στους μισθούς των εργαζομένων πάρθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησης της Ομοσπονδίας. Οι τρεις παρατάξεις που συγκροτούν την πλειοψηφία κινούμενες σταθερά στη γραμμή της υποχώρησης αποφάσισαν να κάνουν ακόμα πιο «φτηνούς» τους εργαζόμενους για την υπεράσπιση της κερδοφορίας των μεγαλεμπόρων και μεγαλοεπιχειρηματιών. Η εξέλιξη αυτή δεν αποτέλεσε «κεραυνό εν αιθρία», καθώς η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων είχε ξεκαθαρίσει πριν ακόμα από τις εκλογές - οπότε και είχαν γίνει συναντήσεις για το ζήτημα της σύμβασης - ότι στόχος της είναι, μεταξύ άλλων, ο επαναπροσδιορισμός των μισθών σε βιώσιμα και αξιοπρεπή επίπεδα.

Το ποσοστό της μείωσης που θα υποστούν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο στους μισθούς τους δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα καθώς παρότι στην τελευταία ανακοίνωση της Ομοσπονδίας γίνεται λόγος για απώλειες 5%-6% στους μισθούς, στη συνεδρίαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας έγινε λόγος για μείωση που θα ξεκινάει από το 6% και μπορεί να φτάσει μέχρι και 18%. 

Επίσης, όπως συμφώνησε με την εργοδοσία, οι μισθοί των εργαζομένων θα οριστούν με βάση τη ΣΣΕ του 2009 (πάνω στους οποίους θα επιβληθεί η μείωση) μετατρέποντας σε «λευκό χαρτί» την τελευταία ΣΣΕ γιατί όπως ισχυρίζεται δεν έχει κηρυχθεί υποχρεωτική! Για να γίνει κατανοητό, αναφέρουμε ένα παράδειγμα: 

Ο βασικός μισθός του εμποροϋπάλληλου - πωλητή με βάση την τελευταία σύμβαση ήταν στα 918,13 ευρώ. Με βάση τα όσα έχουν συμφωνήσει εργοδότες και συμβιβασμένη πλειοψηφία στην Ομοσπονδία, ως βάση ορίζεται ο μισθός που ίσχυε το 2009, δηλαδή τα 903,67 ευρώ, πάνω στον οποίο θα επιβληθεί η μείωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: