Τα ρέστα παράδοσης των εθνικών κυριαρχιών ζητά ο Σόϊμπλε για να συμφωνήσει στην αμοιβαιοποίηση του χρέους και αφού προηγουμένως η Γερμανία έχει ρημάξει οικονομικά τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου..
Κυνικός ως συνήθως ο Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να συμφωνήσει με κάποιας μορφής αμοιβαιοποίηση του χρέους, εφόσον όμως το Βερολίνο πειστεί ότι ο δρόμος προς την εγκαθίδρυση ευρωπαϊκού ελέγχου στις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές είναι μη αντιστρέψιμος.
Ο Σόιμπλε επανέλαβε την πρότασή του για το διορισμό ενός Επιτρόπου της οικονομίας στις Βρυξέλλες, ο οποίος θα διαθέτει ευρύτερες εξουσίες στα δημοσιονομικά θέματα κάθε χώρας και θα μπορεί να επιβάλει πρόστιμα ή να απορρίπτει τους προϋπολογισμούς τους αν δεν συμφωνούν με τους κανονισμούς της Ενωσης. Μέχρι να συμφωνηθούν αυτά, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι δυνατόν να θεωρηθούν υπόλογες για τα χρέη η μία της άλλης, κατέληξε ο Σόιμπλε.
Από την άλλη ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι «πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους διότι όλες αυτές οι συναντήσεις θα γίνουν άχρηστες αν δεν μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε τους εαυτούς μας». Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Eλιο Ντι Ρούπο, δήλωσε με τη σειρά του ότι «η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Πορτογαλία βρίσκονται σε μεγάλη δυσκολία. Αν δεν τους βοηθήσουμε, θα υπάρξει ένα "ντόμινο" σ' όλη την Ευρώπη. Χρειαζόμαστε μέτρα έκτακτης ανάγκης».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον μίλησε για «σκληρές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για τις χώρες της Ευρωζώνης και χρειάζεται να τις ενθαρρύνουμε» και ότι «αυτό που λέμε είναι ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να κάνουν περισσότερα πράγματα για να ενδυναμώσουν το νόμισμά τους. Ωστόσο η Βρετανία θα μείνει έξω από αυτή τη διαδικασία».
Τι σημαίνουν αυτά; Διευρυμένη ανέχεια σε βαθμό λαϊκού αφανισμού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου