Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Ανοίγει ο δρόμος για φορολόγηση καταθέσεων στην Ελβετία

Τα επώνυμα αρπακτικά και πάλι σε κλοιό προστασίας

Ανοίγει ο δρόμος για τη φορολόγηση ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Βέρνης και Βερολίνου για αναδρομική φορολόγηση γερμανικών καταθέσεων. Το μέτρο ισχύει για ανώνυμες καταθέσεις που δεν έχουν φορολογηθεί από την ελβετική κυβέρνηση και ο φόρος που θα επιβληθεί από τη γερμανική φτάνει το 41%.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Ρόιτερ και βάσει της συμφωνίας, η οποία είχε ήδη εγκριθεί από την Άνω Βουλή της Ελβετίας, η αναδρομική φορολόγηση των λογαριασμών αλλοδαπών, οι κάτοχοι των οποίων δεν ονοματίζονται θα ισχύσει από τις αρχές του 2013.


Αντίστοιχες διμερείς φορολογικές συμφωνίες έχουν συνομολογηθεί με τη Βρετανία και την Αυστρία, ενώ ήδη από το 2010 σχετικές πρωτοβουλίες έχει αναλάβει και η Ελλάδα.

Στην Ελβετία εκτιμάται πως έχει κατευθυνθεί το 10% περίπου των καταθέσεων που έφυγαν την τελευταία διετία από τις ελληνικές τράπεζες, δηλαδή περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Η Ελβετία αρνείται την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τους ξένους καταθέτες και για τον λόγο αυτό έχει συμφωνήσει διακρατικά την παρακράτηση και την πληρωμή φόρου προκειμένου να διατηρηθεί η ανωνυμία των καταθέσεων.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις ελβετικές αρχές προκειμένου να συνομολογηθεί διακρατική συμφωνία αντίστοιχη με αυτή της Ελβετίας και της Γερμανίας που θα οδηγήσει στην φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες.



Δεν υπάρχουν σχόλια: