Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ-ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Πακτωλός διακριτικών ενισχύσεων

Επιχειρηματικά πλάνα μείωσης μισθών, λουκέτου υποκαταστημάτων και αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων

Μπαράζ από νέες κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις, ποταμούς ενισχύσεων από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, καλύτερους όρους πρόσβασης στα τζάμπα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με βάση τις παρεχόμενες διακρατικές ενισχύσεις περιμένουν οι τραπεζίτες για τους επόμενους μήνες.

Μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη προδιαγράφονται μεγάλες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, που πρόκειται, στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι να καλυφθούν από το νέο εμφανιζόμενο μεγαλομέτοχο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που διαχειρίζεται και αποδίδει στους τραπεζίτες τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών. 


Κάθε τράπεζα σε συνεργασία με το Ταμείο θα υποβάλει συγκεκριμένα επιχειρηματικά πλάνα με κεντρικό στόχο την επάνοδο σε κερδοφορία, την επιστροφή των μετοχών στους σημερινούς ιδιοκτήτες ή άλλους επίδοξους επενδυτές. 

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΤΧΣ τα επιχειρηματικά πλάνα θα αφορούν τη μείωση του λεγόμενου λειτουργικού κόστους και την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας, πολιτική που σημαίνει λουκέτα στα λιγότερα κερδοφόρα υποκαταστήματα, σε παραπέρα μειώσεις μισθών, καθώς και σε εκποίηση θυγατρικών εταιρειών και άλλων δραστηριοτήτων. Η επόμενη φάση, σύμφωνα με τους τωρινούς σχεδιασμούς τους, είναι οι συγχωνεύσεις και εξαγορές, πρώτα και κύρια για τις μικρότερες τράπεζες.

Το ΤΧΣ έχει ήδη προικοδοτηθεί με τα 25 δισ. ευρώ από τα δάνεια της τρόικας, τα οποία και φορτώνουν στο λαό. Οι 4 «συστημικές» τράπεζες (Εθνική, Αλφα, Γιούρομπανκ, Πειραιώς) μοιράστηκαν την προκαταβολή με τα 18 δισ. ευρώ. Για το επόμενο διάστημα, περιμένουν τις εκταμιεύσεις με ακόμη 25 δισ. ευρώ, συνολικά δηλαδή 50 δισ. ευρώ που διοχετεύουν για τη στήριξη και σωτηρία του τραπεζικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς, για το α' τρίμηνο του 2012 ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας εμφανίζει ζημιές ύψους 537 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, η Πειραιώς εμφανίζει κέρδη ύψους 298 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: