Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Μετά το PSI, η δυστυχία

Παναγόπουλος Θάνος

Ούτε λίγα 24ωρα δεν διήρκεσε η φούσκα της "ευφορίας" που επεχείρησε να δημιουργήσει η κυβέρνηση με το PSI και ήλθαν με τον πιο απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο ΕΛΣΤΑΤ, τρόικα, Ράιχενμπαχ, οίκοι αξιολόγησης και εκπρόσωποι σχεδόν από όλα τα μέτωπα της οικονομίας, για να προϊδεάσουν την ελληνική κοινή γνώμη για τις ημέρες ακόμη μεγαλύτερης δυστυχίας που έρχονται:

ύφεση - φτώχεια - ανεργία είναι το τρίπτυχο της οικονομικής πολιτικής που θα επιβάλουν τουλάχιστον για τα επόμενα 2,5 χρόνια Βρυξέλλες - Ουάσιγκτον - Βερολίνο, αρχής γενομένης της συζήτησης που έχει ξεκινήσει για τα νέα μέτρα τον Ιούνιο, ύψους 11,4 δισ. ευρώ (περί το 5,5% του ΑΕΠ).

Ανάμεσά τους έρχονται περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα, απολύσεις στο Δημόσιο, κεντρική κυβέρνηση και ΟΤΑ, μειώσεις μισθών, μειώσεις δαπανών και κατάργηση φοροαπαλλαγών.


Ενδεικτική είναι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας που δημοσιοποίησε προχθές ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα Ματίας Μορς, η οποία κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με μείωση του εργατικού κόστους και κυρίως των μισθών. Αλλά και μόνο τα μεγέθη που απλώς καταγράφει και ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ, σοκάρουν.

Η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε τραγικά μεγέθη και δείκτες για το ΑΕΠ της χώρας. Όπως είναι το εξωπραγματικό για ευρωπαϊκή χώρα σε καιρό ειρήνης ποσοστό του 7,5% με το οποίο συρρικνώθηκε το ΑΕΠ στο Δ' τρίμηνο του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, κάτι που σημαίνει πως συνολικά για το 2011, η ύφεση έφτασε στο εφιαλτικό 6,95%, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βάση από την οποία ξεκινά το 2012, ειδικά στην απασχόληση.

Το κεφάλαιο αυτό θα είναι από τα πλέον οδυνηρά, όπως φαίνεται από όλες τις ενδείξεις είτε για τις απολύσεις που υπονοήθηκαν από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππα είτε από τις επικρίσεις της τρόικας για την αθέτηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων περί μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων το 2011 (σύμφωνα με την τελευταία τους έκθεση, το προηγούμενο έτος οι νέες προσλήψεις υπερέβησαν τον κανόνα που είχε συμφωνηθεί και προέβλεπε να γίνεται μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις υπαλλήλων) είτε από την κυβερνητική δέσμευση για μείωση του προσωπικού του Δημοσίου κατά 150.000 είτε από τις αναφορές του επικεφαλής της Task Force της Ε.Ε. στην Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ.

Και οι εξελίξεις αυτές αναμένονται από μια δυσμενή σήμερα βάση, όπως είναι το 21% της επίσημα καταγεγραμμένης ανεργίας ποσοστό αυτό, το οποίο παραπέμπει σε εμφυλιοπολεμική αφρικανική χώρα. Ας σημειωθεί, ότι η πραγματική ανεργία (συμπεριλαμβανομένων και όσων έκαναν 2-3 μεροκάματα τον χρόνο) υπολογίζεται στο 24%.

Έτσι, παρότι η χώρα μπαίνει στον 5ο χρόνο ύφεσης, δεν παύουν να σοκάρουν τα στοιχεία που ανακοινώνονται για την ανεργία: από τα ποσοστά, όπως το 20,7% στο οποίο εκτοξεύθηκε το δ΄ τρίμηνο του 2011 (με αποτέλεσμα ολόκληρο το 2011 να ανέρχεται σε 17,6% σε μέσα επίπεδα, από 14,2% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010 μέχρι τους απόλυτους αριθμούς (με τους άνεργους να ανέρχονται σε 1.025.877 άτομα έναντι 3.932.790 απασχολούμενων) αλλά ακόμη και τη διάρθρωσή της (το 45% των γυναικών ηλικίας κάτω των 30 έχει μείνει χωρίς δουλειά).

Ακόμη περισσότερο σοκαριστικές όμως αναφορικά με τη δυναμική της ανεργίας είναι οι προβλέψεις των διεθνών οίκων και οργανισμών για την ύφεση λόγω της ασκούμενης μνημονιακής πολιτικής, οι οποίες προοιωνίζονται ακόμη χειρότερες μέρες για τους εργαζόμενους. Το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 4,8% εφέτος, ενώ οικονομολόγοι διεθνώς δηλώνουν περισσότερο απαισιόδοξοι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: