.. μήπως κάτι κρύβει ο ποιητής;
Πρόταση νόμου για την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως του εκλογικού συστήματος, που θα διέπει τις εκλογικές αναμετρήσεις, κατέθεσαν χθες Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σοφία Σακοράφα και Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Αυτό που μπορεί να υποθέσει κανείς είναι ότι η πρόταση έχει συμβολικό χαρακτήρα περισσότερο επιχειρώντας να αναδείξει ένα διαχρονικό αίτημα παρά ουσιαστικό, δηλαδή την προσδοκία ότι θα η πρόταση θα «περάσει».
Γιατί όπως αναφέρουν οι συντάκτες της πρότασης «ποτέ σχεδόν στα 170 χρόνια της ύπαρξης του νεώτερου Ελληνικού Κράτους ο εκλογικός νόμος δεν απέβλεψε στην πιστή αποτύπωση της λαϊκής βούλησης. Και αυτό πάντοτε στο όνομα της εξασφάλισης αυτοδύναμης σταθερής και ισχυρής κυβέρνησης».
Σήμερα, που τα πράγματα στην πολιτική ζωή της χώρας χαρακτηρίζονται κάθε άλλο από ομαλότητα και οι δυνάμεις του δικομματισμού εξόφθαλμα παραχαράσσουν το ίδιο το Σύνταγμα, είναι λίγο δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μια τέτοια πρόταση θα έχει οποιαδήποτε τύχη.
Το σκεπτικό της πρότασης λέει το εξής:
«Για να είναι όμως πραγματικά, ουσιαστικά και αποτελεσματικά και όχι μόνο τυπικά αυτοδύναμη μία κυβέρνηση πρέπει να έχει κερδίσει την πλειοψηφία της ψήφου του λαού. Κυβερνήσεις που στηρίζουν την αυτοδυναμία τους στην εκλογική τεχνική, ούτε αυτοδύναμες είναι ούτε ισχυρές. Υφίσταται, εξ αντικειμένου, η διάσταση ανάμεσα στην επιρροή τους στο λαό και στη δύναμή τους στη Βουλή. Η διάσταση ανάμεσα στην πολιτική τους και την εκφρασμένη θέληση του λαού.
Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητάει εδώ και καιρό τα κόμματα της Αριστεράς να ενωθούν, μεταξύ άλλων, στη βάση της αξιοποίησης αυτής της εκλογικής τεχνικής και συγκεκριμένα της αξιοποίησης του bonus των 50 εδρών;
Ή η πρότασή του αυτή για το bonus δεν είναι επεξεργασμένη πολύ καλά ή στην πράξη επιλέγει άλλο από αυτό που αντιλαμβάνεται ως ιδανικό…
Είναι έτσι;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου