Με τα τριάντα δις της ανακεφαλαιοποίησης το δημόσιο αγόραζε όλες τις τράπεζες!
Κλύδωνας
Ο μόνος ωφελημένος από την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους της χώρας, το περιβόητο PSI, θα είναι οι τράπεζες, ειδικά οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα, αφού οι συζητήσεις της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου με την τρόικα προβλέπουν ότι σε αντιστάθμισμα της λογιστικής μείωσης της αξίας των κρατικών ομολόγων που διαθέτουν κατά 50%, θα εισρεύσουν στα ταμεία τους 30 δισ. πραγματικών ευρώ, με τα οποία θα εξασφαλιστεί η ενίσχυση της ρευστότητας τους.
Τα 30 αυτά δισεκατομμύρια είναι χρήματα που προορίζονται αποκλειστικά για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Στην ελληνική κυβέρνηση θα δοθούν από την τρόικα με τη μορφή δανείου και, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, πρώτον θα προστεθούν στο κρατικό χρέος και δεύτερον η εξόφλησή τους θα γίνει από τους φορολογούμενους της χώρας, δηλαδή τους εργαζόμενους που κατά κύριο λόγο πληρώνουν τους φόρους.
Οι τράπεζες με την κίνηση αυτή αποκτούν το ρευστό που έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης και περιορισμένων αποταμιεύσεων, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα την κερδοφόρα πορεία τους, εκμεταλλευόμενες ξένο και σχεδόν τζάμπα χρήμα. Κανονικά η ανακεφαλαίωση γίνεται με την καταβολή μετρητών από όλες τις πλευρές, ωστόσο σε αυτή τη φάση θεωρείται βέβαιο ότι ο μόνος που θα καταθέσει νέα κεφάλαια θα είναι το ελληνικό Δημόσιο.
Οι χρόνοι και οι όροι με τους οποίους θα επιστραφούν τα χρήματα αυτά στο Δημόσιο δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμα, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι σε κάθε περίπτωση τα κέρδη για τις τράπεζες θα είναι τεράστια, πρώτα και κύρια επειδή θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τη «χασούρα» από το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων.
Τις τελευταίες μέρες και με αφορμή τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε το Δημόσιο να εξασφαλίσει την εξόφληση αυτών των ποσών, έχει σηκωθεί ένας ολόκληρος θόρυβος, επειδή κύρια ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, θέλοντας να δημιουργήσει εντυπώσεις, έθεσε θέμα του είδους των μετοχών που θα δοθούν από τις τράπεζες στο Δημόσιο.
Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κύρια δύο είδη μετοχών. Πρώτον οι κοινές μετοχές και δεύτερον οι προνομιούχες μετοχές. «Κοινές μετοχές» είναι οι μετοχές που προέρχονται από τη διαίρεση του μετοχικού κεφαλαίου διά του αριθμού των μετοχών και αντιπροσωπεύουν κομμάτι ιδιοκτησίας επί του μετοχικού κεφαλαίου. Παράλληλα, έχουν δικαίωμα ψήφου και άρα στη λήψη αποφάσεων, αλλά και στη διοίκηση. «Προνομιούχες» είναι οι μετοχές που για διάφορους λόγους και υπό ορισμένες συνθήκες βρίσκονται στην κατοχή κάποιων μετόχων, οι οποίοι όμως δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στις συνελεύσεις και δε συμμετέχουν στη διοίκηση.
Η κοροϊδία του ΠΑΣΟΚ
Ο Γ. Παπανδρέου, αφού έχει ήδη προσφέρει μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια στις τράπεζες χωρίς να θέσει το παραμικρό θέμα, τούτη τη φορά έθεσε ως... κόκκινη γραμμή τον όρο οι τραπεζικές μετοχές που θα δοθούν στο ελληνικό Δημόσιο έναντι των 30 δισ. ευρώ, να είναι «κοινές μετοχές, με δικαίωμα ψήφου». Αυτό, πρακτικά θα σήμαινε ότι οι τράπεζες που θα χρησιμοποιούσουν τα συγκεκριμένα κονδύλια, θα ανήκαν κατά 30 δισ. στο Δημόσιο.
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η σημερινή κεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι πολύ χαμηλή, στην ουσία και με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, το Δημόσιο θα μπορούσε με τα 30 δισ. ευρώ να αγοράσει ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Με βάση, βέβαια, τα κοινωνικοπολιτικά δεδομένα και την πολιτική που υπηρετούν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, μιλάμε για ένα σενάριο που ξεπερνά κάθε φαντασία. Οι αριθμοί του Χρηματιστηρίου πάντως δείχνουν ότι τούτες τις μέρες η Εθνική Τράπεζα κοστίζει όλο κι όλο 2,7 δισ. ευρώ, η Αλφα Τράπεζα 845 εκατ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 675 εκατ. ευρώ κοκ.
Τα παραμύθια βέβαια του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ έχουν αρχή και τέλος. Ετσι, η διακηρυγμένη αρχή της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξουν τους εκπροσώπους του κεφαλαίου και τους τραπεζίτες να ξεπεράσουν την κρίση, εκφράζεται και με την κατάληξη στην οποία φαίνεται να έχουν συμφωνήσει οι πολιτικοί αρχηγοί, για τον τρόπο χρηματοδότησης των τραπεζών με τα 30 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα λοιπόν με τις σχετικές πληροφορίες, στο Δημόσιο θα δοθούν... μετοχές ειδικού τύπου και συγκεκριμένα μετοχές που ναι μεν θα χαρακτηριστούν κοινές, αλλά θα έχουν περιορισμένα δικαιώματα ψήφου κι έτσι οι σημερινές διοικήσεις των τραπεζών θα μπορούν να παίρνουν όλες τις σχετικές αποφάσεις σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου