Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Ελπίδες και ευθύνη για την αριστερά
Σε συνθήκες επιδείνωσης της κοινωνικής κρίσης, η επίθεση κατά της αριστεράς αποτελεί προϋπόθεση για την απέλπιδα επιχείρηση ανασυγκρότησης του καταρρέοντος δικομματισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι η απροκάλυπτη μνημονιακή στροφή Σαμαρά απελευθερώνει χιλιάδες πολίτες από προκαταλήψεις, ενεργοποιεί το κοινωνικό συμφέρον τους και τους φέρνει κοντύτερα προς την αριστερά. Πρόκειται για το "δεύτερο κύμα" κινητικότητας μετά τη μαζική μετακίνηση ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, όπως αποδεικνύεται από τη μεγάλη συμμετοχή πολιτών στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητή τον Αλ. Τσίπρα και στελέχη από το αντιμνημονιακό ΠΑΣΟΚ.
Τη σκυτάλη της επίθεσης κατά του ΣΥΡΙΖΑ πήραν στα χέρια τους αυτή την εβδομάδα μεγάλα ευρωπαϊκά έντυπα, όπως η ρυπαρή "Bild" και το καθεστωτικό "Spiegel". Αντιμετωπίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα με ευρωπαϊκή αριστερή πολιτική, που επιδιώκει να μετατρέψει την ελληνική κρίση σε "συστημική κρίση της Ευρωζώνης". Καθησυχάζουν όμως ότι η ελληνική αριστερά παραμένει διχασμένη.
ΑΥΓΗ


Βοήθεια από την Ε.Ε.
Η πραγματική οικονομία πρέπει να πάρει μπρος πολύ γρήγορα. Τίποτα δεν κινείται στην αγορά λόγω της έλλειψης ρευστότητας, των υπερβολικών φόρων και βεβαίως, της αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα. Είναι, συνεπώς, σημαντικό το σημερινό ταξίδι του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες προκειμένου να υπάρξει ένας σοβαρός συντονισμός με την ηγεσία της Ε.Ε. στην προσπάθεια να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης η χώρα.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δείχνουν και αυτοί να αντιλαμβάνονται ότι μόνο με τη λιτότητα και τα περιοριστικά μέτρα η Ελλάδα δεν θα εισέλθει ποτέ στον δρόμο της ανάκαμψης και της σταθεροποίησης. Πρέπει, όμως, να είμαστε απολύτως ειλικρινείς και να αποδεχθούμε πως το σημερινό ελληνικό κράτος δεν μπορεί να φέρει εις πέρας το τιτάνιο έργο που απαιτείται και γι' αυτό θα χρειαστούμε κάθε δυνατή βοήθεια από την Ε.Ε.
Οι γνωστές «Κασσάνδρες» θα ωρύονται πάλι εναντίον κάθε ξένης βοήθειας, αλλά, επιτέλους, μιλάμε για βοήθεια προκειμένου η χώρα να σταθεί στα πόδια της και να προχωρήσουν έργα που θα φέρουν χρήμα, δουλειές και ανάπτυξη.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τιμωρήστε σκληρά ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Αθλια αντιΚΚΕ επίθεση εξαπέλυσε χτες στη Βουλή ο Αντ. Σαμαράς κατηγορώντας τους ταξικούς εργατικούς αγώνες και το ΚΚΕ για την οικονομική κρίση που έφερε η υπερσυσσώρευση του κεφαλαίου το οποίο υπηρετεί. Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Για την κρίση και το χρέος, για την βάρβαρη επίθεση στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα ευθύνεται το σύστημα και ο "ευρωμονόδρομος" που υπηρετεί το δικό σας κόμμα, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα. Ολες τις κρίσιμες αντιλαϊκές αποφάσεις τις λάβατε συναινετικά, πράγμα που σήμερα κάνετε ξετσίπωτα, με γνώμονα τα στρατηγικά συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου. Μαζί εντάξατε τη χώρα στην ΕΟΚ - ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, από κοινού διαμορφώσατε το κράτος, άλλοτε με κρατικοποιήσεις, από το 1974, και άλλοτε με ιδιωτικοποιήσεις ώστε να στηρίζει τα προνόμια και τις φοροαπαλλαγές της πλουτοκρατίας. Μαζί διαμορφώσατε το αστικό πολιτικό σύστημα που εξαπατά το λαό και εκτελεί τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, μαζί με το ΠΑΣΟΚ διαμορφώσατε την εργατική αριστοκρατία που ηγείται στη ΓΣΕΕ και υπηρετεί το σύστημά σας και όχι τους εργάτες. Είστε το ίδιο υπόλογος, όσο και το ΠΑΣΟΚ, και οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να σας τιμωρήσουν το ίδιο σκληρά με την ψήφο και την πάλη τους».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Eυχάριστη έκπληξη ήταν η πρωτοβουλία κορυφαίων ελληνικών επιχειρήσεων να χρηματοδοτήσουν, με 2.000.000 ευρώ, μία εκστρατεία ανόρθωσης της εικόνας της χώρας στις ευρωπαϊκές εφημερίδες.
Η πρωτοβουλία αυτή είναι μία έμπρακτη – και κυριολεκτικά πληρωμένη – απάντηση, σε όλους εκείνους που διαλαλούν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ότι η επιχειρηματική ελίτ έχει βγάλει τα κεφάλαιά της στο εξωτερικό και περιμένει απλώς να κερδίσει από μία καταστροφή.
Βεβαίως αυτά δεν αρκούν: διότι και δισεκατομμύρια μεταφέρθηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού και οι επενδύσεις έχουν παγώσει. Και αν εμείς δεν δείχνουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, γιατί να δείξουν οι ξένοι;
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: