Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

ΜΙΣΘΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΠΑΡΙΣΙΟΥ !!

«Financial Times »:   «Ελληνοπληθωρισμός» !!! (Greekinflation)


Όταν είχαμε αρχίσει να μπαίνουμε στα βαθιά της κρίσης, κάποιοι αυτόκλητοι ειδικοί έλεγαν ότι, μαζί με τη συμπίεση των αποδοχών και την άγρια φορολόγηση, θα διαμορφωνόταν μία αντίστοιχη πτώση του κόστους ζωής ώστε να διαμορφωθεί μια ισορροπία σε χαμηλότερο επίπεδο, όπως για παράδειγμα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.


Όμως απλώς αποδείχτηκε ότι το μόνο που ακολούθησε κάποια πτωτική πορεία ήταν η αγορά των ακινήτων, η οποία όμως φαίνεται να εντάσσεται και αυτή στον γενικότερο σχεδιασμό της απομείωσης της περιουσίας των Ελλήνων, παρά στην εφαρμογή των... νόμων της αγοράς. Αντίθετα το σύνολο σχεδόν των αγαθών που πωλούνται στην ελληνική αγορά διατηρούνται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα (τα περισσότερα επειδή είναι εισαγόμενα) προκαλώντας ένα σύστημα ανισορροπίας με αποδοχές Βουλγαρίας και τιμές... Παρισιού και Λονδίνου.



Μάλιστα οι «Financial Times » αφιέρωσαν ιδιαίτερο άρθρο σε αυτό το «ελληνικό παράδοξο» που συνιστά η διαδικασία εσωτερικής υποτίμησης μισθών έναντι της ανατίμησης τιμών και κόστους παρεχόμενων υπηρεσιών, σε σημείο που να διαμορφώνεται ένας ιδιαίτερος «ελληνοπληθωρισμός» (Greekinflation, όπως το ονόμασαν στον εύγλωττο τίτλο τους).


Η απάντηση γι’ αυτή την εξέλιξη, μεταξύ άλλων, βρίσκεται στη διάρθρωση της ελληνικής αγοράς, που τα τελευταία χρόνια έχει... καρτελοποιηθεί σε κομβικούς κλάδους, με ενδεικτικότερο τα τρόφιμα και τα είδη διατροφής. Παράλληλα το υψηλότατο κόστος λειτουργίας επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η μονοπωλιακή θέση φορέων παροχής κοινής ωφέλειας και ο υψηλός βαθμός ενεργειακής εξάρτησης της χώρας επιβαρύνουν την κατάσταση.


Εάν σε αυτά προστεθούν η αναποτελεσματική λειτουργία εποπτικών αρχών, όπως για παράδειγμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, και η απουσία στοιχειώδους εποπτείας και ελέγχων, το μείγμα γίνεται εκρηκτικό για τον Έλληνα φορολογούμενο - καταναλωτή. Και κατ’ επέκταση για τη δυνατότητα της ελληνικής κοινωνίας στο ευρύτερο σύνολό της να αντεπεξέλθει στα βασικά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: