Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Ρώσικη καπιταλιστική διαφθορά

Πλήττεται από την διαφθορά η οικονομία μας διαπιστώνει ο Πούτιν..

Μιλάει για ανταγωνιστικότητα ενώπιον των Μοσχοβιτών νεόπτωχων

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε μια νέα ανταγωνιστική οικονομία στη Ρωσία, η οποία -όπως παραδέχτηκε σε άρθρο του σε ρωσική εφημερίδα- πλήττεται από τη διαφθορά και είναι λιγότερο ελκυστική για τους επενδυτές.

«Η Ρωσία δεν επιτρέπεται να έχει μια οικονομία, η οποία δεν εγγυάται τη σταθερότητα, την κυριαρχία και την ευημερία. Έχουμε ανάγκη μιας νέας οικονομίας» γράφει ο Πούτιν σε προεκλογικό του άρθρο που δημοσιεύεται στην οικονομική του εφημερίδα Vedomosti.


Ο Πούτιν αναφέρθηκε στην «συστημική» διαφθορά, στο «μη ικανοποιητικό» επιχειρηματικό κλίμα και την «απαράδεκτη» εξάρτηση στις εξαγωγές πρώτων υλών.

«Απέναντι στους ανταγωνιστές μας, η χώρα φαίνεται λιγότερο ελκυστική στους επενδυτές. Υπάρχει μια σημαντική διαφυγή κεφαλαίων» υπογράμμισε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

«Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη διαφάνειας, η απουσία ελέγχου από την πλευρά της κοινωνίας στους δημοσίους υπαλλήλους, στις οικονομικές υπηρεσίες, το δικαστικό σύστημα και οι δυνάμεις της τάξης» τόνισε.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχτηκε πως δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος παρά τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων, μετά την πρωτοβουλία του προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ να «βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα».

Η εφημερίδα σχολιάζει το άρθρο του Πούτιν, εκφράζοντας τη λύπη της για το ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός δεν συνδέει τα οικονομικά προβλήματα με την ανάγκη πολιτικής μεταρρύθμισης: ο Πούτιν αναφέρεται στην ανάγκη θεσμικής μεταρρύθμισης μόνο μια φορά, ενώ μιλά συνέχεια για την ανάγκη προσέλκυσης κεφαλαίων.

«Τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια ο κύριος Πούτιν;» αναρωτιέται η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: