Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ (ΕΣΕΕ)

Ετοιμάζονται ακόμα 50.000 λουκέτα


Τα δραματικά αδιέξοδα που ορθώνει στους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους η οικονομική κρίση και η πολιτική κυβέρνησης - τρόικας - αλητοελιτοκρατίας για τη διάσωση και τη διαιώνιση της κυριαρχίας μιας μερίδας του κεφαλαίου, αποτυπώθηκε στην Ετήσια Εκθεση Ελληνικού Εμπορίου για το 2011 που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).


Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της έρευνας, ποσοστό 20% που αντιστοιχεί σε 50.000 - 60.000 ατομικές επιχειρήσεις και Ομόρρυθμες Εταιρείες, δηλαδή, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι, φοβούνται ότι θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο μέσα στον επόμενο χρόνο, ενώ το αντίστοιχο νούμερο στις ΑΕ και ΕΠΕ υπολογίζεται σε 900 - 1.000 επιχειρήσεις.


Ηδη από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν βάλει λουκέτο 60.000 κύρια μικρές εμπορικές επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή, οι μεγαλοεπιχειρηματίες του εμπορίου εκτιμούν ως άμεσο μέτρο για τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας τις παραπέρα απολύσεις εργαζομένων, σε αντίθεση με τις ΟΕ, ΕΕ και ατομικές όπου δε θεωρούνται πρωταρχικό «μέτρο» οι απολύσεις.



Το 2011 χάθηκαν 28.260 θέσεις δουλειάς, ενώ η ανεργία στον κλάδο «χτύπησε» πολύ περισσότερο τις γυναίκες (σε ποσοστό 64,5%) σε σχέση με τους άντρες (ποσοστό 35,5%).
Η μείωση της απασχόλησης παρατηρείται περισσότερο σε καταστήματα και επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 10 εργαζόμενους, κάτι το οποίο δε σημαίνει ότι λόγος γίνεται για μικρά μαγαζιά με λίγους εργαζόμενους, αλλά και για ΑΕ και ΕΠΕ που λειτουργούν ως αλυσίδες ολιγομελών καταστημάτων.


Ακόμη, ενδεικτικό του ότι η ανεργία πλήττει καίρια τους νέους ανθρώπους είναι ότι 2 στα 3 άτομα που απολύθηκαν είναι νέοι μέχρι 29 χρόνων.
Επιπλέον, η απασχόληση μειώνεται κυρίως στην κατηγορία των πλήρως απασχολουμένων, και σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων με τους μισθωτούς να έχουν τη μεγαλύτερη αριθμητική μείωση.


Η μείωση της μισθωτής απασχόλησης, εκτιμούν οι συντάκτες της Εκθεσης, οφείλεται κατά 53% στις μεταβολές της μόνιμης απασχόλησης και αποκλειστικά στη μείωση της μισθωτής απασχόλησης των νέων.


Αξιοσημείωτη είναι η εκτίμηση που περιλαμβάνεται στις σελίδες της Εκθεσης της ΕΣΕΕ ότι «η δημιουργία ολιγοπωλιακών συνθηκών σε πολλούς κλάδους του εμπορίου (σ.σ. λόγος γίνεται για ΑΕ και ΕΠΕ) ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην απασχόληση, στις αμοιβές, στα κέρδη και στις τιμές πώλησης των προϊόντων με αρνητικές συνέπειες για την κοινωνική ευημερία και συνοχή».


Σε ό,τι αφορά τον οικονομικό απολογισμό για το εμπόριο, λόγος γίνεται στην Εκθεση για ανατροπή της κερδοφορίας, με ζημιογόνο συνολικό αποτέλεσμα. Πάνω από το 75% των ΟΕ, ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων δήλωσε μείωση πωλήσεων και κερδών στη διάρκεια του 2010, οι πωλήσεις των ΑΕ και ΕΠΕ μειώθηκαν κατά 10,2% και η λειτουργική κερδοφορία τους μειώθηκε κατά 84,8%, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφτασαν στο δωδεκάμηνο το 15%.


Οι 8 στις 10 ΟΕ, ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις και σχεδόν τα δύο τρίτα των ΑΕ και ΕΠΕ εκτιμούν ότι οι πωλήσεις τους θα είναι μειωμένες στο τέλος του 2011, τέσσερις στις 5 ανεξάρτητα από μέγεθος δήλωσαν επιδείνωση της κερδοφορίας και αύξηση ζημιών, ενώ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: